用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇小學冇自己中學,唔谷,但升中成績好? ...
樓主: poonmiss
go

有冇小學冇自己中學,唔谷,但升中成績好?   [複製鏈接]

poonmiss 發表於 19-5-10 21:00
如果學校比較少測考同功課,可以點keep成績?

都相當視乎入讀學生資質,特質與及家長的支援

回覆樓主:

我小朋友讀緊嗰間都算地區一線,功課唔多,三年級功課佢可以在45分鐘內完成。抄寫功課少,但點保持到成績,正如樓上所講,學校唔谷家長都識做。平時測驗唔計分,但你會感受到大家都好重視(其實係緊張至真)。在一間有學習風氣(或重成績的學校),多數家長和學生都是勤力讀書的。無錯,家長都要付出,我覺得我做了幾年小朋友的學術秘書。

其實私校都差不多,家長同學生一齊努力。

poonmiss 發表於 19-5-10 21:01
比較happy 嘅學校,即相對少測考同功課嘅學校,係點keep住band 1學生人數呢?
[雖然band 1學生人數唔公開. ...

仲未明嗎? 靠家長發功囉!

反正衰咗只係家長自己受, 你估班有要求既家長, 會唔會乜都唔做係度等運到?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-11 12:15

反正衰咗只係家長自己受, 你估班有要求既家長, 會唔會乜都唔做係度等運到?

我女讀地區一線,咩叫唔谷?
係呀,功課量比起其他同區學校係差唔多,甚至係少啲,但程度深呢。我覺得呢啲都叫谷啦。

回覆樓主:

舉例,小一教平面圖形,會問:
8個五邊形有幾多條邊?

英文未教present tense,閱讀理解,已經要長答成句,仲要識動詞 +s。

如果家長唔發功,小朋友唔會識做

回覆樓主:

高小考不供詞填充,中文詞語抄三次,常識冇詞語抄,要考試識寫,咪就係自己在家背和寫。

hkpapa852 發表於 19-5-11 12:15

有㗎~真係有㗎~可能唔多,但真係有~

fefemom 發表於 19-5-11 13:21
高小考不供詞填充,中文詞語抄三次,常識冇詞語抄,要考試識寫,咪就係自己在家背和寫。
...

中学果边有帖问:升中後有禁多科,禁多生字点記点串?有中学会默書默生字……问阿女,你温書洗唔洗專登串字記生字?佢話要咩?温書时望多幾次自然識,唔洗專登記喎……所以唔好講高小常識,就算中-多禁多科,都未必要特登去背去串,係真係大有人在。

Yanamami 發表於 19-5-11 13:57
中学果边有帖问:升中後有禁多科,禁多生字点記点串?有中学会默書默生字……问阿女,你温書洗唔洗專登串 ...

這是别人的事, 我覺得還是謙虛些好啲。

assado 發表於 19-5-11 14:02

言者無心,抱歉俾你个唔好既感覺……只想講唔-定学校唔谷,就一定係家長係屋企谷。

assado 發表於 19-5-11 14:02

還有中學又不可以同小學混為一談。

hkpapa852 發表於 19-5-10 17:47
學校如果一直唔測唔考,到呈分先嚟考,你估會點呢?有冇心理準備接受到一落場就出局既結果?如果無,家長咪 ...

救恩算唔算係咁?

醒目開學勳章 貢獻勳章

先問一下孩子天資

就當所有學校當初入讀學時天資平均 (which is impossible),學校同家長都唔發功,咁,出嚟嘅結果就係1/3 band 1
但,當input 本身就唔係平均,家庭早有準備 (包括讀英文KG,家有伴讀),咁,個output 好自然已經係有準備有天資嗰班跑出
唔好以為學校嘅output 真係一個機會率,從來唔係!
如果家庭+天資本身係上佳,咁,讀邊間學校都會係band 1
所以,唔好問學校係點,先問自己:個細路咩材料,自己又能夠俾到d乜佢!
同一間學校,都可以對唔同學生有唔同感受,好多人話SFA 谷,但我大仔就覺得好適合佢,但我就唔考慮放細仔去讀!
另外,就係因材施教,屋企兩個細路,教法都可以好唔一樣,就算讀同一學校,結果都可以好唔同,但學校咁多學生,能唔能夠做到?我相信响某d人身上,可能會出現少量呢類培訓,最終,都係要靠自己

Yanamami    發表於 19-5-12 16:30
恐龍家

Yanamami 發表於 19-5-11 13:57
中学果边有帖问:升中後有禁多科,禁多生字点記点串?有中学会默書默生字……问阿女,你温書洗唔洗專登串 ...
有方法同冇的分別,串字靠死記死硬。
不過我小朋友一唔跟就會打回原形,欲放不能。

小曳人 發表於 19-5-12 07:41
最終,都係要靠自己
不是未殺學校老師的貢獻,家長先係背後功臣,有智慧的校長會事先講明rule of engagement

回覆 poonmiss 的帖子

有如果 有band 1龍中, 全部學生直升就得

啟基算唔算?

回覆 快樂股民 的帖子

啟基升中好似冇 1/3 Band 1,佢冇出過業績表。佢比唔少學校優勝在個升中網,如果佢係其他網的話,可能升 Band 1 人數仲少。
冇中學部嘅學校唔出升中業績/只出「首三志願達 9 成」,大家都心知肚明係咩回事。
‹ 上一主題|下一主題