用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇小學冇自己中學,唔谷,但升中成績好? ...
樓主: poonmiss
go

有冇小學冇自己中學,唔谷,但升中成績好?  

sunnymama2 發表於 19-5-14 08:33
我唔係迷信,係見到,我阿哥就係個例子。小學一年級成績差到留班,小五發力,中學最後入左旺角男校。
我知 ...

我個仔唔到考大學都唔發力。

無所謂的,開開心心過童年啦。

poonmiss 發表於 19-5-10 15:22
真心想知,唔谷嘅小學有咩方法可以令學校有足夠band 1學生?

無自己中學都唔谷的小學,升中成績應該大半是差不多的中學吧。

nkd 發表於 19-5-14 16:28
我個仔唔到考大學都唔發力。

無所謂的,開開心心過童年啦。

讀書最終目標都係入大學,你個仔臨考入大學才發力都好呀。我聽阿哥講,當年佢中學同學真係臨中五會考才發力的都唔少!
男女大不同? 我讀土瓜灣女校,真係叻嗰批就係叻,唔叻嗰批就係唔叻,好少聽到突然發力的例子。

poonmiss 發表於 19-5-10 21:00
如果學校比較少測考同功課,可以點keep成績?

少考少功課,一樣可以教得深,深到學生頂唔順,就會去補習。

基礎好的學生,自己肯讀書,上堂明晒,唔會覺得谷。其他學生,跟唔上,就覺得谷。

如果要減少同學差異,一係揀收生,一係教得淺,一係花額外資源俾落後的同學,小組補底。

[以上都係估,無可靠消息]

sunnymama2 發表於 19-5-14 16:45
讀書最終目標都係入大學,你個仔臨考入大學才發力都好呀。我聽阿哥講,當年佢中學同學真係臨中五會考才發力 ...

佢個間係天才學校

nkd 發表於 19-5-14 16:47
佢個間係天才學校
係,叻仔好多,但突然變天才,都要底子好。
所以小學中學唔駛讀得咁“行”,只要keep住要番咁上下基礎

有無家長少跟,外判俾其他教育中心,
而小朋友又讀得唔錯呢?                       

sunnymama2 發表於 19-5-14 16:51
係,叻仔好多,但突然變天才,都要底子好。
所以小學中學唔駛讀得咁“行”,只要keep住要番咁上下基礎
...

fadgare 發表於 19-5-10 20:21
校內happy, 家長外補

好多名校都係咁

hkgra 發表於 19-5-15 12:08
有無家長少跟,外判俾其他教育中心,
而小朋友又讀得唔錯呢?

如果大家認為同-间学校,有各式其式背景同能力既学生,已經好难教,禁同样道理,-间坊间補習社又点教得好來自各方唔同学校既学生呢?話有你都唔好信。

Yanamami 發表於 19-5-16 15:54
如果大家認為同-间学校,有各式其式背景同能力既学生,已經好难教,禁同样道理,-间坊间補習社又点教得 ...

學校老師沒得選擇, 但補習老師有得選擇. 唔通沒幫助都使錢?

poonmiss 發表於 19-5-10 15:22
真心想知,唔谷嘅小學有咩方法可以令學校有足夠band 1學生?
有聯繫中學既得唔得 ?

Sing13 發表於 19-5-16 16:58
學校老師沒得選擇, 但補習老師有得選擇. 唔通沒幫助都使錢?
係家長揀補習老師,但-般補習社老師一样無得揀学生(補DSE**除外),唔係单对单補,我就唔觉点針对到个别学生弱項勒~

Yanamami 發表於 19-5-16 17:17
係家長揀補習老師,但-般補習社老師一样無得揀学生(補DSE**除外),唔係单对单補,我就唔觉点針对到个别学 ...

大型補習社會先做評估, 同家長講小朋友強弱項, 建議報咩班.

亦有好多補習社是專補邊間學校.讀幾年級想補邊科就報邊班.

寫作文既就學生同一年級OK.

Sing13 發表於 19-5-16 17:25
大型補習社會先做評估, 同家長講小朋友強弱項, 建議報咩班.亦有好多補習社是專補邊間學校.讀幾年級想補邊科 ...

-班人上,有野唔明,唔会举手问,就算敢问,再唔明亦唔会继續问;但私補起碼唔明可以講到明,唔怕阻住其他人。

基本上靠呢d補到升上中学就露底了~

回覆樓主:

無咁既学校,但有咁既學生,自己生性,加天资好

Yanamami    發表於 19-5-16 20:07

gracelam 發表於 19-5-14 12:01
個+10名嘅變化可能係音樂同視藝被拖累

同意,尤其男仔

fefemom 發表於 19-5-11 13:21
高小考不供詞填充,中文詞語抄三次,常識冇詞語抄,要考試識寫,咪就係自己在家背和寫。
...

我女依家小一,佢讀緊嘅津校響ek出名超谷,學校真係超少抄寫,中文只需要寫一次,常識完全無詞語抄,但正如你咁講,要考試識寫