用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇小學冇自己中學,唔谷,但升中成績好? ...
go

有冇小學冇自己中學,唔谷,但升中成績好?  

真心想知,唔谷嘅小學有咩方法可以令學校有足夠band 1學生?

poonmiss 發表於 19-5-10 15:22
真心想知,唔谷嘅小學有咩方法可以令學校有足夠band 1學生?
屋企穷的人,不勤奋,但有没有机会可以发达呢?有,六合常中

相信学校都一样。

chinglong231    發表於 19-5-16 15:06
mrsmacaroon    發表於 19-5-10 17:08

甚麼程度是谷,何謂足夠B1學生?

要知道香港仲係一個求學就是求分數既地方,
唔谷又能有高分既官津, 暫時未見到有

回覆 poonmiss 的帖子

有, 教淺考深就可以令家長自己谷

QQfishs    發表於 19-5-13 21:03

Soundervolt 發表於 19-5-10 15:35
甚麼程度是谷,何謂足夠B1學生?

跟同事傾開,到底可唔可以冇咁多測考同練習,又可以keep到多過33.33333% band 1學生。
有時都覺得學生好慘,好似變咗考試機器。
所以想知道其他學校做法。

poonmiss 發表於 19-5-10 16:39
跟同事傾開,到底可唔可以冇咁多測考同練習,又可以keep到多過33.33333% band 1學生。
有時都覺得學生好慘 ...
如果只求33.3333% 派到BAND 1其實好多學校都得, 唔駛一定谷校wor

poonmiss 發表於 19-5-10 16:39
有時都覺得學生好慘 ...

得1/3band1生禁实好麻麻

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224&extra=page%3D1

Arabellahk    發表於 19-5-10 23:43

Diversifyedu 發表於 19-5-10 16:06
回覆 poonmiss 的帖子

有, 教淺考深就可以令家長自己谷
學校如果一直唔測唔考,到呈分先嚟考,你估會點呢?有冇心理準備接受到一落場就出局既結果?如果無,家長咪唯有係之前私下咁無盡催谷囉!

chinglong231    發表於 19-5-16 15:07
Arabellahk    發表於 19-5-10 23:43
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

肯定有唔谷但多band one 學生,都係嗰句啦,地區一線,靠收一班成績好嘅插班生,都可以keep 亮麗升中成績表

回覆樓主:

條題目好飄渺, 首先要定義甚麼是"谷"先 ?

另吾努力讀書, 又有好成績, 我都想

貝珠 發表於 19-5-10 18:24
肯定有唔谷但多band one 學生,都係嗰句啦,地區一線,靠收一班成績好嘅插班生,都可以keep 亮麗升中成績 ...

地區一線都要本身業績亮麗,才可吸引叻人來插班

anniellm 發表於 19-5-10 19:24
地區一線都要本身業績亮麗,才可吸引叻人來插班

但唔係靠谷

回覆樓主:

校內happy, 家長外補

Arabellahk    發表於 19-5-10 23:44

貝珠 發表於 19-5-10 19:51
但唔係靠谷

如果學校比較少測考同功課,可以點keep成績?

hkpapa852 發表於 19-5-10 17:47
學校如果一直唔測唔考,到呈分先嚟考,你估會點呢?有冇心理準備接受到一落場就出局既結果?如果無,家長咪 ...

比較happy 嘅學校,即相對少測考同功課嘅學校,係點keep住band 1學生人數呢?
[雖然band 1學生人數唔公開.]

poonmiss 發表於 19-5-10 21:00

我都唔知點解,事實係地區二線谷過一線
我果區

poonmiss 發表於 19-5-10 21:00

学生語文底子打得好?通常家長从幼稚園时已好好裝備子女(有人話谷,有人話準備,唔同人係唔同角度睇法不-)。从小伴讀,提供英普語境,恒常关注学業進度而唔係外判哂俾学校……換言之,有糸統用心栽培子女。

学生方面,確有資質較出众者,自小專注力、記性强,自理力高、做事有效率條理,語文能力好……

学校方面,少測考默功課,但重質不重量,教深教快……学生質素接近、課堂秩序佳,事半功倍。

家、校、学生三方互相配合,成果会俾各有各做-盆散沙好。

當然,教快教深未必全校所有学生可以跟到,落後既要補习唔出奇。

貝珠 發表於 19-5-10 21:04

我都唔知點解,事實係地區二線谷過一線
良秀不齊自然要加多幾分力