用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

回覆 Mama1234~~ 的帖子

講大話目的係為左逃避責任, 咁佢犯左咩事呢? 你又點對待佢做錯事?

MrBeast    發表於 19-5-11 10:10

講大話有兩個成因:
1. 唔想負責任
2. 家長會過大反應,包括鬧、罰

小學黎講,比較少係 1,除非真係能力好不足,否則都係因為 2 而導致小朋友不斷講大話。

你唔相信佢,佢又點相信你而吐真言?信任係相向,身為家長你要踏出呢一步。而且信任係好容易摧殘,一次失手,就好難再建立。

王家爸爸    發表於 19-5-13 10:02

1998Ruby1998 發表於 19-5-11 17:42
講大話有兩個成因:
1. 唔想負責任
2. 家長會過大反應,包括鬧、罰
家長會反應過大,其實係小朋友講大話既主要原因,所以都家長需要反省自己。

如果之前因為反應過大,咁現在可以點補救呢?

ooking 發表於 19-5-20 15:09
如果之前因為反應過大,咁現在可以點補救呢?

溝通與關懷,展示你對佢愛護之情,相信佢慢慢會感受到。

王家爸爸    發表於 19-5-27 08:57

先要鼓勵佢講真話,俾佢知道佢講大話你會好傷心:佢做錯左,你會嬲,但講大話會令你傷心,覺得佢

抱歉!㩒錯掣!
續上段

佢講大話係品格問題,令你好傷心同失望。如果之後佢做錯事有講返真話,你可以考慮頭幾次唔罰佢住,肯定返佢講真話呢個行為,但要講明之後如果再做錯同一件事就要罰。

但要小心拿捏,唔好俾佢覺得講真話就可以冇左件事。之後如果佢再做錯,你就話佢知,你好欣賞佢誠實,但之前講左做錯就要罰,問返佢覺得自己應唔應該受罰。

要好注意自己嘅語氣,有時嬲起上來可能比較難控制,但都要學習責罵子女時要針對件事本身,唔好人身攻擊,唔好東拉西扯,令到焦點模糊。

加油!教仔女都係一門學問。

一般人認為講大話既人係好大膽,其實佢地正正係好驚先會講大話,例如驚老師罰而講大話。面對講話講上癮既孩子,要柔性輔導,讓佢地知道講出真相反而會有人原諒。

carmentong829 發表於 19-5-26 12:35
一般人認為講大話既人係好大膽,其實佢地正正係好驚先會講大話,例如驚老師罰而講大話。面對講話講上癮既孩 ...
慢慢習慣咗,就唔需要大膽。

回覆樓主:

朋友 case小朋友中一,放學捕個仔,見到佢放學落車去左麥記 hea, 打電話問佢,亞仔話等緊車去補習,朋友沖入麥記,成百人面前鬧個仔,一般家長好鐘意捉小朋友講大話,以為甘下次唔敢講大話,其實可以事後同亞仔講,有人見到你去左麥記,我諗你返學好辛苦,所以去麥記休息一下,不過下次記住打個電話比我先,等我唔使擔心

王家爸爸    發表於 19-6-15 18:05