用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 揀邊間小學對升中重要嗎?
樓主: dativebond
go

揀邊間小學對升中重要嗎?   [複製鏈接]

dativebond 發表於 19-5-31 16:04

我緊係想佢入一線小學啦,但在官津世界,根本完全隨機, ...

以我自己個網為例, 兩間比人話是寶校的學校都有畢業生入到b1 ,
只係比同網既學校人家有十位數既人入, 寶校可能是個位數,

你論點是沒問題的, 問題只在你小朋友是否可以成為果幾個入B1既學生

又講下我果間so so 小學, 我回想起以前有個同學好懶叻果d
最後佢入到b1, 但上堂時見佢好多野未教已識
相信是屋企幫佢教快一至半年, 可能有補習但以前細個唔知啦

所以如果你本身識教佢又受既, 入到咩學校真係唔重要
如果是咁校風, 同peer 既影響先係你擔心既

仲有就係遊戲既然是隨機. 就萬事皆有可能
點解成日話你仔無機會抽中呢
咪咁灰啦

dativebond 發表於 19-5-31 16:04

我緊係想佢入一線小學啦,但在官津世界,根本完全隨機, ...
係一間一級120人, 每年可有60人升讀B1中學既小學做B1生, 同係一間一級20人, 每年得1-2何升讀B1中學既小學做B1學生, 問問自己難度係咪叫一樣呢?

唔入神校/一線, 中間還有不少二線

官津小學之間既差距, 唔係只有0或1

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hohoho888 發表於 19-5-31 16:18
仲有就係遊戲既然是隨機. 就萬事皆有可能
點解成日話你仔無機會抽中呢
咪咁灰啦 ...

謝謝你回覆。

我唔係好悲觀,只係慣左prepare for the worst啫。

如果你都認為我論點無大問題,或多或少都安慰到我,等我唔駛咁驚,起碼我唔係alone。

我最驚唔係小朋友上唔到band one,而係最擔心係萬一我小朋友有能力上band one,會唔會因為佢讀寶校,而受不公平對待。

如果佢無能力,我唔會怨,我只著重公平。

hkpapa852 發表於 19-5-31 16:23
係一間一級120人, 每年可有60人升讀B1中學既小學做B1生, 同係一間一級20人, 每年得1-2何升讀B1中學既小學做 ...

哦,我唔會專登揀寶校既,我只係諗最壞情況啫。

如果成個制度係roughly 公允咁評估到我小兒能力既,即係“無論邊間官津小學,升band one 中學難度相若”,我會接受。

dativebond 發表於 19-5-31 16:24
謝謝你回覆。

我唔係好悲觀,只係慣左prepare for the worst啫。
入咗寶校, 可以叩門同插班

唔一定要6年都要係同一小學渡過

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

dativebond 發表於 19-5-31 16:24
謝謝你回覆。

不過去到中學又有另一問題
入到同讀到可能是兩回事
都聽過有例子是寶校入b1, 但入到去讀唔掂
b1 對b1 感覺上應該ok 但原來唔係
可能是b1中學谷呀, 程度高呀, 對於d 寶校上來果d可能吃力
happy 慣,
呢個可能先係問題

你是明天放榜嗎

hkpapa852 發表於 19-5-31 16:28
入咗寶校, 可以叩門同插班

唔一定要6年都要係同一小學渡過

我都有此打算,諗住初小不停試插班,睇下佢有無能力啦。

hohoho888 發表於 19-5-31 16:29
不過去到中學又有另一問題
入到同讀到可能是兩回事
都聽過有例子是寶校入b1, 但入到去讀唔掂

上中學太遠,唔諗住啦。

唔知呢,可能因為我都係寶校小學出身,我又唔覺得小學差就代表個小朋友上到中學就唔慣,基本上睇自己架啫。

唔係明天放榜呀,純粹學術探討。

dativebond 發表於 19-5-31 16:36
上中學太遠,唔諗住啦。

唔知呢,可能因為我都係寶校小學出身,我又唔覺得小學差就代表個小朋友上到中學 ...
就係要由大中小咁推落來wor..不過派得唔好去叩下囉
今年少左學童, 可能又會唔同呢
叫做盡左力

dativebond 發表於 19-5-31 15:38

Band one 中學最大優勢係朋輩競爭,近朱者赤,我唔係唔 ...
我小學都係讀寶校 中學就讀so so學校 最後讀IVE 再讀TOP UP Degree, 事業上都算順利.
但我同你諗法好唔同, 我覺係小學時基礎打得唔好 影響之後條路 所以會好用心揀一間好小學俾仔仔...

hohoho888 發表於 19-5-31 16:38
就係要由大中小咁推落來wor..不過派得唔好去叩下囉
今年少左學童, 可能又會唔同呢
叫做盡左力

其實我都係由大中小咁推落黎,先得出“小學唔太重要”呢個睇法。

我的思路係咁。

上大學只看DSE,唔關任何野事。

不過要考好DSE,客觀上在band one 中學讀有優勢,因為朋輩競爭,你從排名大概知自己在全港位置,考到中游都大機會上到大學。但在band two,你就算考第一,都唔敢咁肯定。

即係band one 中學都緊要既。

但要上band one 中學,其實在呈分試和Pre S1影響下,理應無論邊間官津小學,上到band one 中學難度相若,在這假設下,小學就未必咁重要。

從這由大中小咁推論,重要性就係咁排:文憑試>band one中學>>>小學

而呢個結論係和我經歷一致。

anfisonbb 發表於 19-5-31 16:42
我小學都係讀寶校 中學就讀so so學校 最後讀IVE 再讀TOP UP Degree, 事業上都算順利.
但我同你諗法好唔同, ...

我都想佢入好的小學,我唔係專登揀差既比佢。只不過我唔想玩直私,但在官津世界下,個人能力完全不考慮。

咁好自然就諗下,萬一佢入寶校,會否在升中時有不公平對待呢?

dativebond 發表於 19-5-31 16:44

其實我都係由大中小咁推落黎,先得出“小學唔太重要”呢 ...

以我所知, 如果當b1 是分餅仔, 一線學校分到既餅仔是大d
所以唔可以話"理應無論邊間官津小學,上到band one 中學難度相若" 呢句?
呢點可能要hkpapa852 正解一下...

至於入u, 我以前間中學話自己b2 頭啦, 果時有b5 school 既
我果間是英書中教,
但而家已唔係了, b1官津全是英中, 有部份b2 有英文班,
呢點同以前唔同
如果入中中, 入u 是點,我真係唔知, 中中對我來說是另一個世界
唔係話踩中中, 自從我知道左而家是咁後, 我就只係想我d 仔女可以入英中...

hohoho888 發表於 19-5-31 16:53
以我所知, 如果當b1 是分餅仔, 一線學校分到既餅仔是大d
所以唔可以話"理應無論邊間官津小學,上到band on ...

我都係,完全唔知中中係點。

以前我都係分5個band,就算話英文教學,都只係剛剛執行時有用英文,打後都係英書中教。

一線小學分到多些餅正常,但唔代表佢要上band one中學就比寶校易,呢點我諗你都明我講乜。

我最想知,就係如果小朋友有band one程度,但就讀寶校,係咪會有不公平對待。

我睇法就係唔會,公平性正正就係由呈分試和Pre S1保証左。

我唔肯定自己咁諗係咪錯得離譜,都想有識之士指正。

dativebond 發表於 19-5-31 16:48
我都想佢入好的小學,我唔係專登揀差既比佢。只不過我唔想玩直私,但在官津世界下,個人能力完全不考慮。
...

當然會啦!
其實之前hkpapa講過,我極端d解釋,如果寶校的師兄姐考pre s1考得超差,令你小朋友嗰年得2個band 1 位,如果小朋友係排第三,,即使你小朋友係band 1 料子,但都派唔到band 1 中學。當然,今屆高質素的師兄師姐可以為師弟妹做福。

相反,如果小朋友在一線小學就讀,就可以升band 1 中學。
這是否不公平?

如有錯,請高人糾正。

dativebond 發表於 19-5-31 16:58

其實你所說既 "有不公平對待" 具體是什麼?
如果前題是你小朋友是叻仔, 入左寶校我覺得反而是否side 左佢
資源錯配呀

不過都唔緊要, 如果佢是b1 仔, 小一成績好, 到時去插其他學校既小二囉

sunnymama2 發表於 19-5-31 17:00
當然會啦!
其實之前hkpapa講過,我極端d解釋,如果寶校的師兄姐考pre s1考得超差,令你小朋友嗰年得2個ba ...

其實係咪真係有咁極端情況?

以我所知,普遍就算寶校都有15-20%入到band one中學,咁如果我個仔在寶校考到top 15%,理應都穩陣。

在寶校考到top 15%,應該和名校考top 40%難度相若。

dativebond 發表於 19-5-31 16:58

或者宝校相对黎講程度比强校差,禁大家都明宝校要头十或头以內先叫band1, 强校可能头七十都係band1. 最重要係上band1英中,可能强校更易適應同可以食住一陣老本;宝校既应該难適应同埋个底弱就要追得辛苦。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3753350&extra=page%3D2&ordertype=1&page=6

回应35# 46#

hohoho888 發表於 19-5-31 17:03
其實你所說既 "有不公平對待" 具體是什麼?
如果前題是你小朋友是叻仔, 入左寶校我覺得反而是否side 左佢
資 ...

我都會考慮插班,如果佢派入寶校,而又有能力考到好成績。
‹ 上一主題|下一主題