用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 揀邊間小學對升中重要嗎?
樓主: dativebond
go

揀邊間小學對升中重要嗎?  

恐龍爸爸524 發表於 19-5-14 21:32
呢個真係好問題 (3) , 我 D 朋友成日話如果比你入到好小學 , 但係小朋友唔受谷呢 ? 咁點算呀 ? ...
資質好,唔洗谷;資質差,谷都無用。 通常中间既扶下就可以好。 所以最怕跟唔上又夾硬要谷佢上啫。小朋友資質父母自己最瞭解:記性好、自理力高、做事有效率唔拖拉、專心、小心……已經贏人-半了~

呢個真係好問題 (3) , 我 D 朋友成日話如果比你入到好小學 , 但係小朋友唔受谷呢 ? 咁點算呀 ? ...

我識幾個係咁,天資唔夠,有兩個屬 SEN,另一個係發展遲緩,三個都係讀谷嘅小學。
有個就轉去區內二線,本身讀緊嗰間係九龍城,轉區嗰間係另外男女都 Band 1 學額不足。
另外兩個家長要求降低,70 分或者合格。佢地一早已經同班主任講明,小朋友谷唔起,資質所限。班老師都了解,冇俾壓力。

回覆樓主

咁可否話做大池小魚,比小池大魚情況好一點?如果池太細,跳返出大池才發現自己可能係細魚?無能力爭吃?

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實好睇孩子性格,無一定話做咩魚好

我反而搵緊中池.... 其實做大池細魚,點努力都無用,好灰架....
恐龍家

hohoho888 發表於 19-5-10 11:27
又咁諗丫, 以你既想法推落去,dse 是公開試, 同師兄姐無關係
咁點解大家仲走去吹棒band 1學校?

Band 1校生源來自小學級頭果堆,較熱愛學習,相對校風會好!

心急媽媽xxx 發表於 19-5-14 22:12
咁可否話做大池小魚,比小池大魚情況好一點?如果池太細,跳返出大池才發現自己可能係細魚?無能力爭吃?
...

還是魚的能力最重要,俗語所謂"魚唔過塘點會大",小朋友會適應環境,部分較強的便在大塘中繼續長大。好的小學並不是他們教授什麼本事,更重要環境和群體,為何北區小學較少人選擇?
回到最初,小學所以重要不是課程內容,是培養小朋友對學習態度和知識啟發,我不用"谷"女兒,但不表示我得過且過,只是配合她心智發展,要快樂學習,不是不溫書便快樂,培養她對達成目標的滿足感,對學習熱誠。一線和二線小學課程沒有大分別,師資也相差無幾,分別在哪?父母。

mykate 發表於 19-5-10 09:05
Yes, 我女間小學 p5 開始做 pre S1 exercises,英文考試會用同款題形,p6 第三次考試,直情就係預考pre S1 ...

我仔果間P4已經做Pre S 1題型的練習了。

回覆 conniewktang 的帖子

P4 點可能做到Pre S1 ?(中文或英文都還可以), 其實Pre S1卷在各中學度做, 小學係冇可能取到過往的卷做, 所有卷立即收回, 也不會POST 在教育局網頁, 唔明D家長成日講做PRE S1 卷幾多分係點解,教育局不會把卷外露, 反而TSA/ BCA卷就會在小學內考的, 所以小學取到TSA/BCA 卷都唔難(網頁也有POST 過往的TSA卷和答案) TSA卷係比PRE S1較淺

kwan_kwan3 發表於 19-5-15 08:39
回覆 conniewktang 的帖子

P4 點可能做到Pre S1 ?(中文或英文都還可以), 其實Pre S1卷在各中學度做, 小學 ...

坊間大把Pre S one AT 題型的P4 ex, 點解做晤到?
我幾時有話做HKEAA的Pre S one AT past papers? 你諗多咗了!小四邊有可能做小六程度的中丶英丶數?而且又冇past papers, 個個都做坊間ex㗎啦!

其實讀書能力同環境哪一點比較重要?我相信是環境。一般來說,小朋友是近朱者赤、近墨者黑,而讀書能力卻是有很大的可塑性。

Cheeselover 發表於 19-5-15 07:20
還是魚的能力最重要,俗語所謂"魚唔過塘點會大",小朋友會適應環境,部分較強的便在大塘中繼續長大。好 ...
"更重要環境和群體" 同意這一句peers group 在成長是好重要

回覆 mytambb 的帖子

我覺得在好的環境,即是資質平庸的也會有一定基礎,反之在學習氣氛弱的地方,即是資質好的也有機會沒法發揮,甚至行差踏錯。只是個人見解

conniewktang 發表於 19-5-15 08:47

坊間大把Pre S one AT 題型的P4 ex, 點解做晤到?
原來我誤會左, PRE S1 我一向認為是升中一題目, AT 係以前學能測驗題目, 感覺係分別2個LEVEL, 原來你所指是題型

kwan_kwan3 發表於 19-5-15 10:50
原來我誤會左, PRE S1 我一向認為是升中一題目, AT 係以前學能測驗題目, 感覺係分別2個LEVEL, 原來你所指是 ...

宜家升中一個學科測驗叫Pre S one Attainment Test, 坊間好多中英數練習,見坊間小三的練習已經開始有pre s one類補充。

conniewktang 發表於 19-5-15 07:24

我仔果間P4已經做Pre S 1題型的練習了。

某校P3 已做,是否相對出來成績好?

HM168 發表於 19-5-15 12:33
某校P3 已做,是否相對出來成績好?

個人意見,成績好不是只操Pre S one, 應該同學校管理,老師教學成效,以及學校課程有關。我又未聽過有學校P3已做這些Pre S one的題型練習喎!

1998Ruby1998 發表於 19-5-9 20:39
「要考到band one程度,難度都一樣」,已錯。

1. 本身各校教學模式同程度,就算係官津,都有不同。不少官 ...
「要考到band one程度,難度都一樣」

呢句跟談機會率 話"唔係就係, 即50/50" 差唔多邏輯!

簽名被屏蔽

回覆 fadgare 的帖子

正確

jli008 發表於 19-5-16 11:52
在我感覺應該係冇咩影響~~

強丶弱校級一的Rank order已不同,點會冇分別?!
例如:弱校級一Rank order只200, 而強校級50但Rank order卻有100, 自行你話選邊個,一定是後者。中學自行收生,把申請人跟Rank order(全港次第)排,越前越好。