用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 揀邊間小學對升中重要嗎?
樓主: dativebond
go

揀邊間小學對升中重要嗎?   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 19-5-10 09:56
这个故事就有些奇怪,好似硬要一个西人用中文学习,当然事倍功半啦。当个爸爸无知,她自己,学校等等都由他 ...

依個确係事实, AL年代的孩子 遇上古墓派爸爸
唔聽意見去揀小學, 升中知道了选校重要,
乙一至六都揀B1, 但因為係弱校, 郤派乙七
依家亡羊補牢,比啊囡自己揀英國讀MBA,
並定居英國不回了

mykate 發表於 19-5-10 09:05
Yes, 我女間小學 p5 開始做 pre S1 exercises,英文考試會用同款題形,p6 第三次考試,直情就係預考pre S1 ...

知道有學校呈一後做 pre S1 中文 past papers, 份卷考好多野,一開始級頭同學都未必做得完,做得多,又真係會高分啲喎。
我開始明小學點解咁緊張 pre S1.

fefemom 發表於 19-5-10 10:45
知道有學校呈一後做 pre S1 中文 past papers, 份卷考好多野,一開始級頭同學都未必做得完,做得多,又真 ...
Pre S1 會決定學生的branding, 學校的的banding %又會影響收生源,收生源會影響會否殺校和資助,當然緊張。

dativebond 發表於 19-5-9 19:19
以下討論只講官津,同埋不考慮聯繫、直屬和一條龍。

其實有呈分試和pre S1,理論上應該在任何一間學校,要 ...
又咁諗丫, 以你既想法推落去,dse 是公開試, 同師兄姐無關係
咁點解大家仲走去吹棒band 1學校?

hohoho888 發表於 19-5-10 11:27
又咁諗丫, 以你既想法推落去,dse 是公開試, 同師兄姐無關係
其實DSE可以用自修生既身份去考, 唔駛去學校讀書. 到時你鍾意考乜科都無人阻你 (不過好似科目上限比係學校讀既學生少一科, 註定不能做狀元)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

sunnymama2 發表於 19-5-10 10:01
呢個case 同我姐夫一樣,仔仔的大表哥幼稚園畢業基本A至Z未識哂,幼稚園話咁細個,駛乜咁快學野,到初小又 ...

我朋友咪又係
外國回流,識佢時兩個仔讀緊區內小學(算熱門),一心以為同某中學同名就有聯繫
未至於top 3,都間中有d學術獎拎過獎學金
策略失誤,結果同名果間入唔到,入左第二志願(幾十年前係名校,而家仲穩唔穩坐b1都未知,朋友當係寶,我唔方便講咁多啦)
最近大仔中五準備dse升學,朋友話物理治療幾好,問我難唔難入,佢一見個jupas分數嚇到窒左,終於徹底明白佢仔留香港會面對咩景,即刻轉plan返家鄉

Arabellahk    發表於 19-5-10 14:33

Charlotte_mom 發表於 19-5-10 11:55
我朋友咪又係
外國回流,識佢時兩個仔讀緊區內小學(算熱門),一心以為同某中學同名就有聯繫
未至於top 3 ...
咁你朋友至少都有退路吖

醒目開學勳章 王國長老

sunnymama2 發表於 19-5-10 12:16
咁你朋友至少都有退路吖

正常人無策略又自以爲好醒,就....

hkpapa852 發表於 19-5-10 11:51
其實DSE可以用自修生既身份去考, 唔駛去學校讀書. 到時你鍾意考乜科都無人阻你 (不過好似科目上限比係學校 ...
自修六年, 都真係要好有料呀

我一定揀有返咁上下學術水平同校風良好嘅學校升小一,除非自己會在家教,不過其他同學日日上堂玩,得你小朋友聽得明老師講書,個小朋友都悶啦~

hkpapa852 發表於 19-5-10 11:51
其實DSE可以用自修生既身份去考, 唔駛去學校讀書. 到時你鍾意考乜科都無人阻你 (不過好似科目上限比係學校 ...
而且有D科, e.g. Phy, Chem, Bio 如果從未考過係唔可以用自修生身份報考.

tantanmama 發表於 19-5-10 14:05
而且有D科, e.g. Phy, Chem, Bio 如果從未考過係唔可以用自修生身份報考.
要有SBA分既科点自修?

hohoho888 發表於 19-5-10 11:27

又係老話題,書靠自己讀,band3都有人入U, 何必-窩蜂去爭入band1校?

禁諗下比例上,比例上band1定band3多人入U, 入熱门科目?点解?形成呢个现象原因係乜?

Yanamami 發表於 19-5-10 15:00
又係老話題,書靠自己讀,band3都有人入U, 何必-窩蜂去爭入band1校?

禁諗下比例上,比例上band1定band3 ...
呢個唔識答你, 但可以分享番我自己既感受

我畢左業廿年都有, 我當年中學是b2左右既學校啦官校, 阿sir 教就係跟住來教果d, 要考得好真係要靠自己補習同操卷

咁我有出去補習, 當年好興, 咩A1, A+A, 咩AA 果D啦
咁入面D同學係聖乜乜物物果D,
如自己沒出去補是唔知出面咩世界
但去左果D補習班先知原來名校睇既notes 係咩,
佢地學同諗既同我地真係好唔同
所以確信學校是有分別的
成日話讀書靠自己, 呢個緊係, 唔駛講
但如果你是讀得既, 有無遇上伯樂都好重要

不過唔知啦, 可能我以前十下十下je, 而家唔知d細路點

Yanamami 發表於 19-5-10 14:57
要有SBA分既科点自修?
自修生係唔駛計SBA...... 所以自修可能好過讀B2/3中學, 因為唔會俾SBA接低咗, 真係一試定晒D成績

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hohoho888 發表於 19-5-10 15:22

我畢左業廿年都有, 我當年中學是b2左右既學校啦官校, 阿sir 教就 ...

你都答左部份分别了……其他如学习氣氛、同輩影响、上堂秩序、升学支援……都应該有分别。

醒目開學勳章 王國長老

hohoho888 發表於 19-5-10 15:22

我畢左業廿年都有, 我當年中學是b2左右既學校啦官校, 阿sir 教就 ...

我同你相似,更衰
中學老師懶到咩咁,d notes由佢中學年代用到我地年代無update
我考完會考,到考AL去補習至驚覺原來考評局改卷有marking scheme,補習老師提醒我地一題有5分畫圖,唔畫肯定先蝕5分。嘩驚人發現幾大都畫,返學試卷畫圖,老師過人地都無叫你畫你無端端畫咩鬼
當時終於明白點解歷屇師姐都係求合格....至耐人尋味果部分:考完AL果日街上碰到老師,佢竟然唔知果日考左自己教AL班果科
學你話齋千里馬都要遇上百樂,如我唔係遇上補習老師,應該u都無份讀

2jkidsfather    發表於 19-5-14 08:14

仲有另一个问題……

实力强小学考50都入到band1, 实力强既要头五……真係-样?

实力强小学,学生底子打得好,升上中学適應易,掌握快。实力弱小学,升到上中-,跟唔上都听唔少。

真係無分别?

回覆 Charlotte_mom 的帖子

你朋友唔係中西區嗰兩間小學吧!
嗰兩間年年有人問係咪同中學有聯繫

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 19-5-11 17:02
回覆 Charlotte_mom 的帖子

你朋友唔係中西區嗰兩間小學吧!

我朋友唔係問,係堅信,我第一次解釋咩直屬聯繫,佢仲串串咁話「我都係第一次聽佢同xx無聯繫咋wor」,咁我唔講咁多啦,唔讀都讀左

‹ 上一主題|下一主題