用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 揀邊間小學對升中重要嗎?
樓主: dativebond
go

揀邊間小學對升中重要嗎?  

adriantai 發表於 19-6-1 08:01

樓主, 我大致同意你所講既野
如果三線學校上band1中學,個學生自省能力要高,EQ亦要高。因為以前最top明日之星,老師一定愛戴。但在band1學校就變得普普通通。而且強校學校或同學會學或討論課外知識,vocab, 呢啲唔係一般教署指引咁範圍,弱校生喺呢啲位會蝕。好似我細個讀地區一線尾二線頭,碌到入band1英文,中一真係追到氣咳。到中五時英文,特別係口語,完全唔可能及得上英小或一線小學上嘅同學。
到現在小朋友上小學,有幸讀到大家都推崇嘅學校,我個人真係大開眼界。學習內容同vocab係我到中學未必讀。而果啲字其實喺係BBC或者discovery channel主持用嘅。唔算係象牙塔,但係好native。口語方面亦都好多機會訓練,我估佢上到中學都夠抽(單以吹水方面)

jason1978 發表於 19-6-1 08:58
如果三線學校上band1中學,個學生自省能力要高,EQ亦要高。因為以前最top明日之星,老師一定愛戴。但在band ...

相反可唔可以係弱校做精英培養到更多自信同爭取機會呢?
其實, 去到邊都係靠自己, 學校資源不足家長另外加緊D囉. 最緊要係鬥心同信心

其實去三線最怕係學壞, 其他無咩問題.

自己經常都去一間三線小學, 其實D 學生都純.
好睇區分.

讀三線考10%內, 一線考40-50%左右, 唔同校吾同人吾同際遇, 無答案架

adriantai 發表於 19-6-1 09:06
其實, 去到邊都係靠自己, 學校資源不足家長另外加 ...
我嘅故事未完。去到band 1中學做so so 學生當然唔能夠原校升預科。中六去咗band 4超弱校。因為遭會考滑鐵盧加上peer普普通通,鬥心同自信心返曬嚟,所以又變返受老師培訓的top student,最後入備受歡迎的undergrad.

而呢份信心延續到u,令我可以年年拎船同first honour 畢業。

jason1978 發表於 19-6-1 09:17
而呢份信心延續到u,令我可以年年拎船同first honour 畢業。

所以鬥心同信心係關鍵

讀ㄧ半靠自己,一半靠家長,学校,弱校出身一定要更上進,努力,有人成功,但亦有更多人……

所以咩野case都有,無绝对答案。而做父母,通常尽能力俾最好的子女。子女能力弱另計。

adriantai 發表於 19-6-1 08:17
pre s1影響自己中學分班架, 正常吾會hea. 反而學能測驗時
咪傻啦! 我認識既小朋友, 10個有6個都係hea考
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-1 09:50

OKOK

hkpapa852 發表於 19-6-1 09:50
OKOK

adriantai 發表於 19-6-1 09:06
其實, 去到邊都係靠自己, 學校資源不足家長另外加 ...

升中版都有唔少例子二三線小學級頭入一線名中,以前係精英,升早後變平民適應唔到,一落千丈。
所以都係睇性恪,適合就好

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

conniewktang 發表於 19-5-15 12:37

個人意見,成績好不是只操Pre S one, 應該同學校管理 ...

SFA P3 第一學期巳考PreS1題目,不是操,是考

小曳人 發表於 19-5-14 07:47
我想從其他角度討論呢個問題

話說,88網有一間有3x% band 1 嘅寶校

請問是美林嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

selenalim 發表於 19-6-13 02:09
請問是美林嗎?
yes
恐龍家

selenalim 發表於 19-6-13 02:09
請問是美林嗎?

美林2019年34%升B1C及B2A-1C

http://www.fmml.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=644&mode=published&nocache1579340327

B1* 14 (17.28%)
曾肇添 1 沙崇 5 沙循 3 沙官 1
沙培 1 林裘謀 1 沙蘇 1
直資: 香島 1

B2A-1C* 14 (17.28%)
聖心無玷聖心 6 林漢光 2 鄭榮之 3
郭得勝 3

B2* 10 (12.35%)
胡忠 1 梁文燕 7 楊葛小琳 2

NR 43 (53.09%)
馮黃鳳亭 5 基督 3 陳楷 1
黃允畋 8 劉伯樂 3 五育 2
朱敬文 13 台山商會 1 樂道 1
東華黃鳳翎 2 張明添 1 大埔卐慈 2
直資: 林大輝 1

總數: 81 (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》