用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 揀邊間小學對升中重要嗎?
go

揀邊間小學對升中重要嗎?  

以下討論只講官津,同埋不考慮聯繫、直屬和一條龍。

其實有呈分試和pre S1,理論上應該在任何一間學校,要考到band one程度,難度都一樣。咁讀邊間小學,理應對佢前途影響不大。

如果係咁,小學係咪真係咁重要?點解家長要咁担心入邊間小學?

dativebond 發表於 19-5-9 19:19

其實有呈分試和pre S1,理論上應該在任何一間學校,要 ...

之前爬文好似睇過話, 如果小學的程度不高, 教育局會將呈分試嘅分數打折扣 如有錯請指正

醒目開學勳章 王國長老

其實有呈分試和pre S1,理論上應該在任何一間學校,要 ...

Pre s1全港考,直接影響師弟妹banding
你覺得強校同弱校,全港考排名會一樣?

Arabellahk    發表於 19-5-10 00:19

回覆樓主:

條問題很奇怪!學校老師的工作只是派卷及收卷嗎?每間學校老師教得好不好,對學生出來的成績沒有影響嗎?

當然有影響,學校位置,教學模式和教學成效,都會影響PS1。反為,呈分試只係排學生在校內既排位,假設學校程度偏弱,又位處強區,就算你位列級5,都已經可能係本區Band2生~~~

「要考到band one程度,難度都一樣」,已錯。

1. 本身各校教學模式同程度,就算係官津,都有不同。不少官津會淺,但亦有不少官津係有教深。Pre-S1 份卷人人一樣,淺官津學生考呢份卷,同有教深甚至係讀超班學校嘅學生一比,分數少不免壓下去。壓下去即係影響師弟妹 banding,本來由頭 50% 都係 Band 1,都可以慢慢變為只有 30% Band 1。呢個亦係點解同區,有學校可以 50% Band 1,但有啲學校點解得 1X%。

2. 學校位置亦非常影響派位好壞。例如九龍城區、沙田區嘅學校,派位永遠係比北區、荃灣區、南區嘅學校更有優勢,因為唔係個個區嘅 Band 1 生都一定入到 Band 1。以 Band 1 中西區仔仔,有一半甚至以上嘅 Band 1 仔都係無緣 Band 1,要去 Band 2。

3. 呢個連小朋友都明白嘅道理,近朱者赤,近墨者黑。強校對成績、品格要求不會低,家長第一日揀呢間學校,就預左付出努力時間去換來好成績同升中,亦好少會「放養」。耳濡目染之下,小朋友都唔會學壞,成績差亦有三分釘。

家長擔心揀學校,就係想畀最好嘅環境小朋友讀書,就算小朋友資質唔夠好,都起碼有個好環境。

Merr11    發表於 19-5-15 08:58
Lingfung813    發表於 19-5-14 23:03

Band1位係要靠師兄師姐考pre-s1成積跟據全港小學生排名得岀,現實係岀現過小學係無Band1位嘅,你小朋友叻到超班都無用,咁揀小學重唔重要?

請教是否全港考生pre s1考同一份試題?

咁好似係無自己升學壓力版的全港試

回覆 babycatrina 的帖子

係,人人題目都一樣,所以會有唔少學校呈三後加操 Pre-S1 mock 卷,為求帶挈師弟妹。

Diversifyedu 發表於 19-5-9 23:55
Band1位係要靠師兄師姐考pre-s1成積跟據全港小學生排名得岀,現實係岀現過小學係無Band1位嘅,你小朋友叻 ...
難怪寶校的級頭生個個外闖,咁樣寶校豈不是永無出頭天?

Arabellahk    發表於 19-5-10 14:26

回覆 sunnymama2 的帖子

可以咁講。

回覆 dativebond 的帖子

撇除所謂入 band 幾中學嘅原因,我覺得根基打唔打得好就睇學校,即係好似起樓咁,個底打得唔好,點上呀! 啲人爭名小唔係冇原因,個底子好,上中學函接都易啲,我曾經聽過一個寶校老師講,係寶校全級第一,就算派到 band 1 中學,都有機會追唔上,因為根基唔掂。

Yanamami    發表於 19-5-10 14:51

1998Ruby1998 發表於 19-5-10 00:39
回覆 babycatrina 的帖子

係,人人題目都一樣,所以會有唔少學校呈三後加操 Pre-S1 mock 卷,為求帶挈師弟 ...

Yes, 我女間小學有做 pre S1 exercises,英文考試會用同款題形,p6 第三次考試,直情就係預考pre S1.

給你一個例子, 我女的表姐
小學: 面臨殺校, 当年TOP 3生,
中學1: 派乙七B2校, 成績平平, 只夠分, 但升唔到原校中六,因為位少
中學2: 入B3校繼續上中六, AL 后又係刚达門檻
大學: 珠海完成

以前諗讀到咩學校都得, 但小一选校係重要
唔多唔少会影响上中學同大學

看你的舊帖, 知道你是一個有想法的家長, 不過係香港為小朋友安排升學, 只係有想法係唔夠.

除非本身好有"實力" (金錢和人脈), 可以隨時幫小朋友安排去不同環境學習, 否則就要早點熟悉香港教育制度同升學環境, 係有限既選擇上, 盡量為自己(小朋友)安排一條較可行/合適的路

或者你去睇下我呢D帖:

小學升中分Banding機制: 弱勢學校的困局
選校感想

lskstephen    發表於 20-6-12 15:57
lskstephen    發表於 20-6-12 15:57
Lingfung813    發表於 19-5-14 23:05
Arabellahk    發表於 19-5-10 14:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 sunnymama2 的帖子

有, 不過好難, 要整個教學圑隊同家長一齊建立, 成效起碼要5年以上先見到有改善.
又者另闢途徑去做多啲宣傳同報導, 希望吸引到比較優質嘅生源, 可以加快改善速度.

TwinWong 發表於 19-5-10 09:16
給你一個例子, 我女的表姐
小學: 面臨殺校, 当年TOP 3生,
中學1: 派乙七B2校, 成績平平, 只夠分, 但升唔到 ...

佢嘅學習生涯其實可以唔係咁嘅。
喺中學階段,特別初中,最重要係打好語文基礎,呢d嘢,只跟學校(band2/3)去做的話,當然唔掂啦,但學嘢係自己㗎嘛,點樣增加詞彙,學好文法,多閲讀,多寫聽講。。。等等,做好自己,去考公開試,都可以好掂嘅。我身邊有唔少例子,要出頭,都係要靠自己。

猴子爸 發表於 19-5-10 09:32
佢嘅學習生涯其實可以唔係咁嘅。
喺中學階段,特別初中,最重要係打好語文基礎,呢d嘢,只跟學校(band2/3 ...

佢幼稚園係國际班的, 英文原全無問題,
學業更加無問題, 三年都攞優良奬架
因為佢爸爸話去邊到讀小學都無問題,
所以求其求揀問係近住家的小學, 開始有影响
中學的英文都係好好, 但拉埋其他科, 成績係級中下
因為係讀中中, 除咗英文的, 几符科科中文教,
雙对中文教的科, 就係弱, 尤其數學, 拉低晒平均分

TwinWong 發表於 19-5-10 09:42
因為佢爸爸話去邊到讀小學都無 ...
这个故事就有些奇怪,好似硬要一个西人用中文学习,当然事倍功半啦。当个爸爸无知,她自己,学校等等都由他这样决定?明明可以读band1学校,却去读band2? 可算世间少有。

Arabellahk    發表於 19-5-10 14:30

TwinWong 發表於 19-5-10 09:42
因為佢爸爸話去邊到讀小學都無 ...
呢個case 同我姐夫一樣,仔仔的大表哥幼稚園畢業基本A至Z未識哂,幼稚園話咁細個,駛乜咁快學野,到初小又係話駛乜咁緊張,佢以為入到區內熱門小學就一天光哂,最近見老師建議佢仔揀band 3 學校。
基礎固然重要,但父母心態更重要! 姐夫唔係喺香港讀書,唔明香港教育制度的玩法,但又唔嘗試了解個教育制度,結果害苦了個仔。