用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 揀邊間小學對升中重要嗎?
樓主: dativebond
go

揀邊間小學對升中重要嗎?   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-5-17 14:33
這個分別各位都是估估下,也不一定是百分百,小學入左那一間都好,學生讀好自己能力就可以,這樣在自行都有機會 ...

我不是估估下,我教b1英中,有負責面試,自行收生。見不少Happy school的成績好學生,即使收了,讀得辛苦或成績未達標,這是事實!
各名校都有一班不看成績,但看體藝特異功能的班,只要有全港性或更大型比賽的獎就得!

醒目開學勳章 王國長老

這個分別各位都是估估下,也不一定是百分百,小學入左那一間都好,學生讀好自己能力就可以,這樣在自行都有機會 ...

級20以下入SPCC? 除非有特異功能啦

簽名被屏蔽

我想請教邊一間小學級20以下可以入SPCC, 可否告訴小學名

簽名被屏蔽

對於有人說考20名以下仍可入 SPCC , 我只可說 對於有些人 根本沒有真憑實據 所說的癡人妄語( 尤其是自己入不到), 大家不可盲目去相信, 真的相信以為SPCC 是這麼容易入

Charlotte_mom 發表於 19-5-17 15:38
級20以下入SPCC? 除非有特異功能啦

讀SPCC小學, 咪可以級20以下都入到SPCC中學囉.

Sheep06    發表於 19-5-17 17:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-5-17 17:46
讀SPCC小學, 咪可以級20以下都入到SPCC中學囉.

Sheep06 發表於 19-5-17 17:36
對於有人說考20名以下仍可入 SPCC , 我只可說 對於有些人 根本沒有真憑實據 所說的癡人妄語( 尤其是自己入 ...

我觉得KTS YW 会有。 尤其GA入~-个半个唔奇~

978212    發表於 19-6-1 13:28

Yanamami 發表於 19-5-17 18:57

所以我先要特登問佢係邊間小學

我估計還有DBSPD.

有,仲要超過級二十,冇強烈特異功能。

我覺得重要。而且盡可能不要入寶校。唔通真係想自己仔女親歷寶校大翻身過程咩。

hohoho888 發表於 19-5-10 11:27
又咁諗丫, 以你既想法推落去,dse 是公開試, 同師兄姐無關係
咁點解大家仲走去吹棒band 1學校?

Band one 中學最大優勢係朋輩競爭,近朱者赤,我唔係唔明。

不過,入小學係隨機,統計學上,小兒入唔到一線小學好正常。(唔諗住玩直私)但近年,個個都好似好緊張邊間小學讀書,和我自己經歷有所不一致。

因為我細個都係讀寶校,之後都入到band one中學,之後上大學。

社會認為小學很重要這諗法,和我自己經歷很不同,所以才有疑惑,聽下其它人點講。

回覆樓主:

我再詳細講我疑惑既地方。

先不論乜野教學方法、朋輩因素。。。等等。我純粹講升band one難度。

首先搞清楚一點先。名校高比例上band one唔等於佢比較易,寶校低比例上band one亦唔等於佢比較難。

原因正正在於呈分試和pre S1,呢兩個試設立原意就係想令全港分banding的難度一致,某程度係取代左幾十年前既升中公開試,但分banding效果相似。

如果你有詳細去研究和思考個機制,理應唔難得出“無論咩小學,考上band one難度相若”呢個結論。

我呢個諗法究竟係咪唔啱?有無人可指出個漏洞係邊?

dativebond 發表於 19-5-31 15:38
Band one 中學最大優勢係朋輩競爭,近朱者赤,我唔係唔明。

不過,入小學係隨機,統計學上,小兒入唔到一 ...

其實我諗社會上好多故事都係細個父母都唔會理自己讀書
甚至連個仔讀邊間中學都唔知, 最後又look 下look 下 look 左入u
呢d咁勵志既例子真係有好多

以前父母一句"唔駛搵食呀" 真係可以唔理你
小朋友真係龍就上天蛇就落地
而家呢代既父母就係當時既小朋友了
時代唔同父母都會唔同, 而家仲有無咁多呢種天生天養?
有時係學校都唔比你咁
以前d 小學除非好曳如果唔係點會見家長
而家可能一兩次成績唔好就打比你叫你攪攪佢
成個社會對家長同小朋友既要求都唔同左

我以前間小學都係so so, 中學又係so so, 最後都入到u 不過唔係三大啦
但而家我女升小學我都唔會想佢讀so so 小學,
我媽都話點解唔去番你以前果間, 我話果間唔係話好差,
但父母都係希望佢入間好d 既

dativebond 發表於 19-5-31 15:38

Band one 中學最大優勢係朋輩競爭,近朱者赤,我唔係唔 ...

簡單一點諗: 係咪想小朋友日後入B1中學?

如果係, 咁點解唔搵間過往有較大比例學生可升讀B1中學既學校呢?

升中派位制度, 其實係變相既世襲制. 過往小學升中派位好, 會繼續好既機會係較高, 反之過往小學派位差, 繼續派得差, 或派得更差既機會大D

如果讀完5/6年小學, 先知間小學真係連一個B1位都攞唔到, 咁係咪接受到呢?

另一現實, 以前中三甚至中五畢業都仲有大把工作可以揀, 但依家呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我諗如果你去happy school 但自己教佢的話
即係入happy school 但唔hea 讀
可能會比谷校易考第一, keep 到尾都叫"易" d 入b1 中學

hkpapa852 發表於 19-5-31 15:59
簡單一點諗: 係咪想小朋友日後入B1中學?

如果係, 咁點解唔搵間過往有較大比例學生可升讀B1中學既學校呢?

我緊係想佢入一線小學啦,但在官津世界,根本完全隨機,你點叻都完全無幫助。

所以,我就諗其實可唔可以咁安慰自己呢?即係升小全隨機,但升中係主要睇個人能力架嘛。

咁就算入左差既小學,如果我呢個“無論入邊間官津小學,上band one 中學難度相若”既論點成立,咁我會覺得relieved一點。

但最怕根本我個論點本身就站唔住腳,所以就想睇下有無高手,指出呢個論點根本係錯。

我純粹想探討下究竟呢個“無論入邊間官津小學,上band one 中學難度相若”論點,有無大問題?
‹ 上一主題|下一主題