用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 揀邊間小學對升中重要嗎?
樓主: dativebond
go

揀邊間小學對升中重要嗎?   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 19-5-11 21:45

可以即刻講 “劍橋大學一定同劍橋護老院有聯繫”  

EK 三大選校趣聞:
1. 中西區 X一、X二 有聯繫中學
2. 九龍城男津、油尖旺龍津係英小
3. 深水埗崇真同沙崇、基崇係聯繫/直屬

年年都見

2jkidsfather    發表於 19-5-14 08:16

1998Ruby1998 發表於 19-5-9 20:39
「要考到band one程度,難度都一樣」,已錯。

1. 本身各校教學模式同程度,就算係官津,都有不同。不少官 ...

Then why those band 2 school filled. With band 1 boys doesn’t not improve over time? If that is the case consistently happening in 中西區

lui 發表於 19-5-11 23:19
Then why those band 2 school filled. With band 1 boys doesn’t not improve over time? If that is th ...

更加證明,有人才,都需要學校老師質素好。睇 FB 老師版都話呢間行政婚戀。
不過最奇怪係 KC 都收曬最 top 嘅學生,冇 Band 2 生拖累,為何成績唔太靚仔  

1998Ruby1998 發表於 19-5-10 00:39
回覆 babycatrina 的帖子

係,人人題目都一樣,所以會有唔少學校呈三後加操 Pre-S1 mock 卷,為求帶挈師弟 ...

邊度有PS1 past paper ?

hippoo 發表於 19-5-13 21:46
坊间PreS1補充練习

hippoo 發表於 19-5-13 21:46

學校自己出?
書局應該都有,之前見到有。

1998Ruby1998 發表於 19-5-11 17:02
回覆 Charlotte_mom 的帖子

你朋友唔係中西區嗰兩間小學吧!

你講呢2間,以我所知阿2以前級頭幾名自行階段系有校監推薦信去同名中學的,但都唔係必收,當年我親戚有信入到,但佢同學名次比佢高,一樣有信,不過入唔到。

時隔10年有多,現在還有無推薦信就唔知啦

醒目開學勳章 貢獻勳章

dativebond 發表於 19-5-9 19:19
以下討論只講官津,同埋不考慮聯繫、直屬和一條龍。

如果係咁,小學係咪真係咁重要?點解家長要咁担心入邊間小學?
我想從其他角度討論呢個問題

話說,88網有一間有3x% band 1 嘅寶校
照睇,似乎可以做一個唔錯嘅back up
但有無人問過呢間學校嘅教學?
原來,呢間學校有精英班,多測考默,而且行政上唔會夾過,所以會同一日做唔同評估/小測/默書,仲有要預默... 簡單d講,家長跟都好吃力,細路就更加辛苦

所以,小學係咪咁重要?係,因為佢好影響你呢6年嘅生活,甚至係孩子一生人嘅學習態度,付出係必然,但係家長可以揀更貼合自已教育理念嘅學校嘛?

Lingfung813    發表於 19-5-14 23:22
恐龍家

Charlotte_mom 發表於 19-5-11 21:45

咁攪笑,呢d資料求其上小學網頁都睇到,有聯繫就有;無聯繫就係無。

佢一定係堅持「老婆餅」有老婆既friend黎。

想請教一間3x% 入band 1 的學校已算寶嗎?

Charlotte_mom 發表於 19-5-10 11:55
我朋友咪又係
外國回流,識佢時兩個仔讀緊區內小學(算熱門),一心以為同某中學同名就有聯繫
未至於top 3 ...

幾年前人地咁話我答咗句:應該第日畢業後楊先會留幾個位俾學生去返工
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 picalo 的帖子

3X% 唔算寶,二線啦。我覺得「寶」就真係連 15% 都未必有。我覺得都要睇埋區,如果該區係嚴重不足 Band 1 位,例如荃灣、黃大仙,咁派位差啲,唔夠 40% 都正常,但如果呢間係普遍認為係一線,乙一入唔曬,但升中網學位非常充足(例如九龍城、沙田),咁呢間小學都。。。。

hkpapa852 發表於 19-5-10 09:17
看你的舊帖, 知道你是一個有想法的家長, 不過係香港為小朋友安排升學, 只係有想法係唔夠.

除非本身好有"實 ...

非常同意!

家庭個底唔太厚,又無人脈,又無得去外面,簡單就係除咗香港就無路走的話,一定要及早預備!

大人要諗清楚想點,唔好6-10年之後夢醒,又無其他選擇下,叫小朋友急轉彎!

Charlotte_mom 發表於 19-5-11 05:20
我同你相似,更衰
中學老師懶到咩咁,d notes由佢中學年代用到我地年代無update
我考完會考,到考AL去補習 ...
X2 啦官校老師都係逗份糧, 我明既
好記得當年有個老師係用幾年前既AL pass paper (只係改左d 公c名定人名果種) 來做校內mock exam
我好記得因為果時諗連出題都咁hea 學生點會諗多角度
之後睇左名校既mock 卷, 好有水準,
起碼可以難到d學生等佢地預先諗下如果al 時咁問點算
所以由果時我就知道原來有d野係由細開始大家就有分別了

1998Ruby1998 發表於 19-5-14 08:39
回覆 picalo 的帖子

3X% 唔算寶,二線啦。我覺得「寶」就真係連 15% 都未必有。我覺得都要睇埋區,如果該 ...

Thx
我見net11潮商都3x % 入band 1 (有錯請指正)
咁應該已經唔算寶?

回覆樓主:

潮商出個結果好似係兩年加埋派得好果批,你是否已經除二?

心急媽媽xxx 發表於 19-5-14 14:46
潮商出個結果好似係兩年加埋派得好果批,你是否已經除二?

原來2年加埋

醒目開學勳章 貢獻勳章

係咪17-19 / 18-20 咁呀?
好多學校係咁,e.g. 17-19 讀P5-6嗰班

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

picalo 發表於 19-5-14 08:00
想請教一間3x% 入band 1 的學校已算寶嗎?

寶,係佢無人揀,收生不足,放乙5/6/7/8/9 都入到

我上面講嗰間,的確係區內寶校,當然,其中一個原因係位置唔好,抽到嘅都會諗計走,所以派位人數同開學人數相差好遠

恐龍家

1998Ruby1998 發表於 19-5-9 20:39
「要考到band one程度,難度都一樣」,已錯。

1. 本身各校教學模式同程度,就算係官津,都有不同。不少官 ...
呢個真係好問題 (3) , 我 D 朋友成日話如果比你入到好小學 , 但係小朋友唔受谷呢 ? 咁點算呀 ?
‹ 上一主題|下一主題