用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一英文閱讀理解
go

小一英文閱讀理解

有無比較深的練習可推薦?

阿女小一,但佢學校的英文閱讀理解,已經要全部問題比short answers同long answers (成句答long sentence,同埋要識動詞+s)。

但見書局的練習都是選擇題多,佢現在已經做到外面3年級程度的閱讀理解,都係選擇題為多,阿女覺得容易。

因想搵適合學校程度的練習,所以問問大家。

回覆樓主:

有機會去英國文法協會(金鐘)嘅書局,睇吓bond 11+ English Assessment paper, 它是用年齡去分的。另一本叫:Skills up on Reading Comprehension.

回覆樓主:

Skills up 嗰本係普通書局會有。

anniellm 發表於 19-5-9 14:08

阿女小一,但佢學校的英文閱讀理解,已經要全部問題比short answers同long answ ...

好明顯程度比正常快半至一年,我不知道是喜或是憂,我我女小二才學現在式,雖然她知道有past/future tense,不過我不急教,有時間不如讓她自己看書,她看多聽多,自然知道was/went/did 是怎樣用。

阿女小一,但佢學校的英文閱讀理解,已經要全部問題比short answers同long answ ...

你可用閲讀理解的文章,自擬題目,我女學校也用長題目,所以我會自己出

去書局搵一些新加坡出的練習睇下,我覺得唔錯。