用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 不滿小學時被揶揄「廢紙」 返母校用鈔票摑老師臉 ...
go

不滿小學時被揶揄「廢紙」 返母校用鈔票摑老師臉

不滿小學時被揶揄「廢紙」 返母校用鈔票摑老師臉 23歲男自簽守行為

23歲男子稱讀小學時不滿被老師比喻為「回收箱入面嘅藍廢紙」,一直耿耿於懷,去年重返母校外斥責該老師,更兩度用鈔票摑打對方臉孔。男生今在西九龍裁判法院就一項「襲擊致造成身體傷害罪」自簽2000元守行為一年,並賠償事主1000元、支付300元訟費。

報稱任金融經紀的被告莊洋洋(23歲)去年9月20日在葵涌慈幼葉漢小學外襲擊李家偉,造成身體傷害。

裁判官聽畢案情後曾問被告,為何用鈔票拍打別人臉部。被告回應稱,「佢(案中事主)比喻我係回收箱入面嘅藍廢紙」。裁判官聞言表示,一個人是否受人尊重,不是視乎掙多少錢,又形容被告「咁樣做好侮辱」。

案情指出,被告讀小學時,曾因學業不佳被事主懲罰,令他耿耿於懷。至去年9月,被告在母校外情緒激動斥責事主,並用胸口撞撃事主3次,更從銀包取出11張港元和人民幣鈔票,兩度用鈔票摑打事主臉孔。被告又用手兩度抓住事主的衣領,導致對方頸部輕微擦傷。

事主其他同事見狀報警,被告在警誡下表示「我只係同佢嘈,我冇打過佢」,到其後在錄影會面時指出,自己小學時因學業不佳遭事主懲罰,故透過撞撃及用鈔票摑打對方,來表達不滿。

回覆樓主:

懷有一份恨意十幾年,對身心已經好多傷害。而家出手報復,更分分鐘留案底,前途盡毁。

放下自在。

keechoi 發表於 19-5-8 15:17
不滿小學時被揶揄「廢紙」 返母校用鈔票摑老師臉 23歲男自簽守行為

23歲男子稱讀小學時不滿被老師比喻 ...

失敗的教育是誰的錯?

我敢說總會再出事。

-面之辞,誰是誰非無人知。不过若真係受辱,我觉得聰明人係要展现“活得比你好”既姿態。有本事,番学校捐个一百幾十万改善校園,仲有边个会認為佢係廢紙?蓝廢紙其實对环保好重要,环保对人类將來好重要,身負重任,起碼唔係去堆填区既真正廢物。

呢d举动真係大陸人先会有……

廿幾歲人,唉,呢種心理,係成長初期受環境影響大概已經根心蒂固,父母同朋輩嘅開導,大概就係當中嘅分別。

Yanamami 發表於 19-5-9 10:44
-面之辞,誰是誰非無人知。不过若真係受辱,我觉得聰明人係要展现“活得比你好”既姿態。有本事,番学校捐 ...

其實法官話被告侮辱事主,事主當年又何嘗唔係侮辱被告呢。當年被告仲要係小學生,無得反抗,事主係大人,可以還手。

我仲記得小學時,有女同學俾老師罰企垃圾桶,同埋跪響度上堂。

little_yolky 發表於 19-5-9 14:43
其實法官話被告侮辱事主,事主當年又何嘗唔係侮辱被告呢。當年被告仲要係小學生,無得反抗,事主係大人, ...
你同学大左有無攞个垃圾筒番母校笠个老師?

Yanamami 發表於 19-5-9 15:05
你同学大左有無攞个垃圾筒番母校笠个老師?

其實法官話被告侮辱事主,事主當年又何嘗唔係侮辱被告呢。當年被告仲要係小學生,無得反抗,事主係大人, ...

咪話罰跪,或者鬧學生係垃圾,以前d人包括老師或者長輩都比較毒舌。

唔知係咪因為我地果代細個都聽唔少惡毒說話,所以面皮厚d,無咁脆弱。

Yanamami    發表於 19-5-10 11:06

我小時候被老師罵仍平常事,惡言惡語聽不少,都忘記了(可能根本無進腦袋),不過我記得小二時,讀了"韓信胯下之辱",隨即阿Q起來,忍下啦!而事實自己又真是扶不起的"阿斗"

Cheeselover 發表於 19-5-10 07:49
我小時候被老師罵仍平常事,惡言惡語聽不少,都忘記了(可能根本無進腦袋),不過我記得小二時,讀了"韓信 ...

Jane1983 發表於 19-5-9 18:41
咪話罰跪,或者鬧學生係垃圾,以前d人包括老師或者長輩都比較毒舌。

唔知係咪因為我地果代細個都聽唔少惡 ...

我地EQ高~左耳入右耳出,甚至選擇性失聰,心諗:你話就係㗎嗱?

Yanamami 發表於 19-5-10 11:07
我地EQ高~左耳入右耳出,甚至選擇性失聰,心諗:你話就係㗎嗱?

係呀。要學習睇開d,唔係真係太難為自己。

Jane1983 發表於 19-5-10 12:11
係呀。要學習睇開d,唔係真係太難為自己。

小-坐褓母車番学,-开始就俾人改花名“皇家飯”,我到今时今曰真係好似蓝廢紙禁仲記得,係唔开心㗎……以而家定義又叫bully.

Yanamami 發表於 19-5-10 12:19
小-坐褓母車番学,-开始就俾人改花名“皇家飯”,我到今时今曰真係好似蓝廢紙禁仲記得,係唔开心㗎…… ...

我都受過自己fair share的苦難。所以說,放下自在,為自己。

所以老師羞辱一個學生,佢其實唔止羞辱尼一個學生,佢係教壞緊一代又一代嘅學生,佢教過嘅學生,長大後一樣唔懂得何謂尊重,有能力時一樣羞辱佢唔滿意嘅人。尼種羞辱只係一種發洩,何必呢⋯⋯

keechoi 發表於 19-5-8 15:17

23歲男子稱讀小學時不滿被老師比喻 ...

如果我是半張癈紙,讓我化蝶...

Yanamami 發表於 19-5-9 10:44
-面之辞,誰是誰非無人知。不过若真係受辱,我觉得聰明人係要展现“活得比你好”既姿態。有本事,番学校捐 ...

佢被告個名有D 似。。。