用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教各位,我B係11月細B,做大b定做細b好? ...
go

請教各位,我B係11月細B,做大b定做細b好?

11月細B,來緊9月讀K1,已有學校收左,但我B仲未戒到片,說話能力也一般,呢兩個月不停幫佢戒片,但都未得。我係咪應該再等多年先俾仔仔去讀K1好D?但我已交入學註冊證俾學校,可唔可以攞返下年又再申請?希望有JM能夠解答到我嘅疑問,Thanks

如果升小都係諗住大抽獎,做細b讀都無所謂

回覆樓主:

既然已經有學校收你咪讀住先觀察下

我亦係11月細B,亦係有心儀學校收所以讀K1, 先讀看看情況吧!

如果你諗住今年讀, 下年重讀, 下年註冊第二間時有特別程序. 要望返教育局官網.

如果你決定今年留係屋企, 可以去拎返註冊證走

回覆樓主:

男仔我強烈建議做大 B, 真係爭好遠..... 尤其如果你打算考直資私小

我大女做超細B... 12月尾,但女仔言語能力比較好,比較ready....

相反,我兩個仔都係細 B, 但一開始已經俾佢地做超大由 pn 讀起,去觀課見到同其他細 B好大分別,機會亦比其他人多,男仔我比較擔心佢地自信心問題

哥哥今年考完小學,成績好好,同班另一個超大 B男仔又係考得好好..... 全班最好就係佢兩個超大男

我自己大仔係12月超細B, 今年考小一, 好彩都有唔錯o既offer, 但過程真係勞心勞力, 我成日諗如果係超大B考, 應該會得心應手好多。因為以我仔為例, 超細B就算學術過到可入second in, 但一泊埋大B同超大B隔離, 成熟感、自信感真係有好明顥分別。同學仔家長到K3 到仲同我講,我阿仔啲行為同性格仲好BB

tem_2106 發表於 19-5-9 11:18
我自己大仔係12月超細B, 今年考小一, 好彩都有唔錯o既offer, 但過程真係勞心勞力, 我成日諗如果係超大B考,  ...
同意呀. 我個係11月細仔, 今年考小一. 都係一樣有某些Offer. 但某些男校入到2nd round, 同啲大B同超大B一齊interview真係自信度, 成熟度, 高度都高下立見. 細仔係有啲輸蝕. 亦當然要睇你target咩學校啦. 大熱門果啲就會明顯啲分別.

就算打算再讀都好,今年既註冊證妳申請了政府就當妳使用了,就算無讀都好,妳必須要打去教育局申明一下,然後如果今年讀了再重讀,妳要同學校講,叫學校幫妳去延期多一年註冊證的。我兩個朋友都是這樣。如果妳乜都唔做,重讀時候k3妳需要自行繳費或者學校再幫妳(視乎幫唔幫)不過我朋友學校有幫忙。

Wonderful-Baby 發表於 19-5-13 12:35
就算打算再讀都好,今年既註冊證妳申請了政府就當妳使用了,就算無讀都好,妳必須要打去教育局申明一下,然 ...

請問用什麼理由叫現在的學校幫我去延期多一年註冊證呢?我囡會轉校repeat k1, 現取了臨時註冊證,請問什麼時候適合通知現在的學校?

我諗你最好打去教育局問清楚

我小朋友經評估後有學習遲緩等問題,有醫生證明,而家讀緊k1,仲未戒到片,跟唔上進度,學校建議重讀k1,老師叫我自行問教育局要搞d乜手續

上星期打左去問,教育局話有之前評估個張醫生證明就可以重讀多1年,即係可以讀4年優質幼稚園計劃既學校,唔使俾全費,只要讀夠3年之前向教育局申請就可以延長一年

如果無評估,只係家長想小朋友讀多一年,4年入面其中一年要比全費,同埋唔知學校肯唔肯咁做

我識人佢個女12月出世,一早決心比個女做大女,第一年k1佢無申請註冊證,收全費,第二年原校收註冊證重讀k1

大小世界 發表於 19-5-16 18:43
我諗你最好打去教育局問清楚

我小朋友經評估後有學習遲緩等問題,有醫生證明,而家讀緊k1,仲未戒到片,跟 ...

唔該晒你!你的醫生證明是兒科專科定係普通科?

honeymelonkids 發表於 19-5-16 21:54
唔該晒你!你的醫生證明是兒科專科定係普通科?
係兒童體能智力測驗中心嘅醫生評估報告

回覆樓主:

如果諗住做大B,同學校退返註冊証先,再寫信俾教育局退返同註銷註冊証,可以9月再重新申下年開始我註冊証,詳情自己打返教育局問。

kiki00000 發表於 19-5-8 13:38
11月細B,來緊9月讀K1,已有學校收左,但我B仲未戒到片,說話能力也一般,呢兩個月不停幫佢戒片,但都未得 ...
K1開學未戒到冇乜所謂的,學校會幫小朋友循序漸進去戒,不用太擔心。至於說話能力,如果以他歲數的語言能力屬正常程度,且你又無意讓他做超大B,其實也不用介意現在語言掌握未夠好,因為你好快就會覺得佢多野講過口水佬,小朋友一上學可以學得好快的了。

我女女都係11月出世, 做細B, 9月升小一, 無打算直資私小~