用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學生回港箍牙?
go

留學生回港箍牙?  

我想問下留學生假期返來箍牙得晤得?要唔要時常返診所檢查,但佢又唔係香港,只有長假期先返,咁樣箍唔箍得,請問有無手勢好又唔貴既醫生介紹?我仔對箍牙有D擔心怕痛,謝謝

回覆 scso 的帖子

我牙醫朋友話唔得,要定時調差,所以佢話要等呀仔謮完書係香港先。

alenechan 發表於 19-5-8 13:11
回覆 scso 的帖子

我牙醫朋友話唔得,要定時調差,所以佢話要等呀仔謮完書係香港先。 ...

Thanks

scso 發表於 19-5-8 11:32
我想問下留學生假期返來箍牙得晤得?要唔要時常返診所檢查,但佢又唔係香港,只有長假期先返,咁樣箍唔箍得 ...

未成年的學生在外國箍牙可能係免費的,返來香港箍牙?有錢冇地方使?

4eyesDad 發表於 19-5-8 14:01
未成年的學生在外國箍牙可能係免費的,返來香港箍牙?有錢冇地方使?

英國學生保健要凹凸得好嚴重才免費幫你箍,並非有錢無地方駛,D錢有血有汗的!

scso 發表於 19-5-8 15:53
英國學生保健要凹凸得好嚴重才免費幫你箍,並非有錢無地方駛!

是呀 ,我女在英國都睇了兩個牙醫 , 不符合NHS 免費箍牙, 但有比到箍牙plan 她自費箍 , 我交了比香港牙醫睇 ,他說平喎 , 叫我可以考慮 。

katrinafu 發表於 19-5-8 16:00
是呀 ,我女在英國都睇了兩個牙醫 , 不符合NHS 免費箍牙, 但有比到箍牙plan 她自費箍 , 我交了比香港牙 ...

但有好多箍牙失敗case要揾矯齒醫生執手尾,聽說箍牙不是普通牙醫做,要揾專業矯齒的, 請問你係英國箍得好唔好?咩價?Thanks

scso 發表於 19-5-8 16:06
但有好多箍牙失敗case要揾矯齒醫生執手尾,聽說箍牙不是普通牙醫做,要揾專業矯齒的, 請問你係英國箍得好 ...

我女 冇箍到 ,仲考慮緊 , 學校護士不是去普通牙醫的, 因之前人脫牙是一個牙醫 ,後來阿女提問要否箍牙 ,又轉介另一個牙醫 , 阿女話是去專科的 , 有照哂X Ray, 同埋 好似話要脫兩隻牙。 護士帶她去兩個牙醫聽取意見 ,兩個牙醫都寫了個電郵 ,告知 係點樣做 , 價錢都是 一樣 , 同一個plan ,同一份leaflet , 只不過不是同一個Health centre 牙科 。
護士話這兩個牙醫幫了學校很多學生箍牙 (聽學姐家長講以前NHS 箍牙 只要提出 想箍就可去箍 , 這 2-3年收緊 政策 ,要以必需 才符合免費 )

katrinafu 發表於 19-5-8 16:43
我女 冇箍到 ,仲考慮緊 , 學校護士不是去普通牙醫的, 因之前人脫牙是一個牙醫 ,後來阿女提問要否箍牙  ...

ic, Thanks

其實如果half term 都返香港系無問題,我仔舊年9月開始箍,大概都系1個月至個半月返去一次,開頭怕未適應,所以頭3個月最好系起香港。

我仔起尖沙咀矯齒醫生,矯齒醫生工多藝熟手勢好,第一次上箍頭3日牙好酸,要食流質野,第2次只系第一晚牙酸,第三次已經完全無野,當晚食炸豬扒都得,箍牙過程完全唔疼,我箍傳統陶瓷5萬8。

yuyueng 發表於 19-5-8 17:13
其實如果half term 都返香港系無問題,我仔舊年9月開始箍,大概都系1個月至個半月返去一次,開頭怕未適應, ...

我仔只是復活、聖誕及暑假才返香港,可否pm我醫生名,謝謝

有冇係英國做過assessment?我仔唔算太凹凸,係有兩隻兔仔牙,都免費幫佢箍。

fr 發表於 19-5-8 18:24
有冇係英國做過assessment?我仔唔算太凹凸,係有兩隻兔仔牙,都免費幫佢箍。 ...

無,學校無人手安排,又怕煩住監戶人帶呀仔去,因為都要去好多次

回覆樓主:

我兩個仔都喺英國免費箍牙。

yuyueng 發表於 19-5-8 17:13
其實如果half term 都返香港系無問題,我仔舊年9月開始箍,大概都系1個月至個半月返去一次,開頭怕未適應, ...

請問你醫生喺尖沙咀邊度?方唔方便開名?

梁訓成都幾好

cow 發表於 19-5-9 09:58
梁訓成都幾好

Thanks

scso 發表於 19-5-8 11:32
我想問下留學生假期返來箍牙得晤得?要唔要時常返診所檢查,但佢又唔係香港,只有長假期先返,咁樣箍唔箍得 ...

阿細都係英國免費箍牙,要去睇牙醫,由牙醫決定是否免費,你可叫阿仔去睇左先,如要收費先再考慮!

亮燈 發表於 19-5-9 11:23
阿細都係英國免費箍牙,要去睇牙醫,由牙醫決定是否免費,你可叫阿仔去睇左先,如要收費先再考慮!
...

英國果邊學校安排唔到人手帶呀仔去,又怕麻煩監戶人帶佢去,因爲唔止帶一次,是定期去

scso 發表於 19-5-9 12:16
英國果邊學校安排唔到人手帶呀仔去,又怕麻煩監戶人帶佢去,因爲唔止帶一次,是定期去
...

依家阿細已完成箍牙,已拆箍,依家就要戴透明牙膠。
你試下叫監護人帶佢去睇左牙醫先,睇下醫生點講再決定啦!