用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學生回港箍牙?
樓主: scso
go

留學生回港箍牙?   [複製鏈接]

ipadress 發表於 19-6-4 12:18
一個term 返香港好多次, 機票.......+ 同學校請假......., 出席率.........擔心影響畢業 ...

做隱形牙箍方便過鐵線牙箍,孩子6月暑假起做,9月去英國,帶一套隱形箍去英國,第-年要聖誕,復活,暑假回來,之後可半年才覆診!

ipadress 發表於 19-6-4 13:22
相信唔平

看小朋友的牙情況,-般要三至四年時間,可分期付費!

cow 發表於 19-5-9 16:52
https://www.nhs.uk/conditions/orthodontics/

NHS treatmentNHS orthodontic treatment is free for peop ...

最後因無人帶呀仔去NHS而放棄, Thanks

我仔睇左NHS , 醫生話唔合資格, 要自己去私家箍
學校帶佢去睇, 報左價£3250

vickichan 發表於 19-6-6 21:24
學校帶佢去睇, 報左價£3250 ...

我女的報價是£3700 ,  應該不用脫牙 , 要脫都是一隻 。

vickichan 發表於 19-6-6 21:24
學校帶佢去睇, 報左價£3250 ...
這個價錢包括箍完牙後的透明牙套嗎?我有次和一個德國人吃飯,提及他的孩子在德國箍牙,我告訴他在香港箍完牙後晚上睡覺時也要戴透明牙套固定位置,但他說他的孩子沒有??因當時只是約略提及我也沒有詳細問,不知在外國箍完牙後是否也會在晚上戴透明牙套呢?
我有另一個朋友在她小時箍完牙後沒有帶透明牙套固定位置,結果之後牙齒走了位,下排正中間有2顆牙齒半邊疊在一起,問醫生醫生話要重頭箍過,結果她說受不了沒有再箍牙,所以在我認識她時她的牙齒便是疊在一起的。

katrinafu 發表於 19-6-6 23:49
我女的報價是£3700 ,  應該不用脫牙 , 要脫都是一隻 。
脫牙通常是一對的,左右各一隻,否則會生埋一邊,我有個年紀較大的朋友就是小時只脫了一隻,之後門牙移位了偏埋一邊,約40歲時想問牙醫能否箍牙,但被告知年紀太大箍牙的話箍不到反而令牙齒容易鬆脫…………

彌月 發表於 19-6-7 00:17
脫牙通常是一對的,左右各一隻,否則會生埋一邊,我有個年紀較大的朋友就是小時只脫了一隻,之後門牙移位了 ...

好的,謝謝你 ,又多一樣資料 , 因詳情我都唔記得 , 只是阿女返來講 , 因暫時未決定 , 因為呢個報價都大半年 有多 。  

彌月 發表於 19-6-7 00:06
這個價錢包括箍完牙後的透明牙套嗎?我有次和一個德國人吃飯,提及他的孩子在德國箍牙,我告訴他在香港箍完 ...

阿細係英國箍牙,剛完成程序,依家要戴透明箍!

回覆 彌月 的帖子

我仔唔使脱牙, 齋箍牙
診所有比個報價包乜野, ok簽返文件先正式做
我又無留意有無你講嘅牙箍, 因為當時我都無呢個認知

亮燈 發表於 19-6-7 11:11
阿細係英國箍牙,剛完成程序,依家要戴透明箍!
謝謝回覆,剛好今月底我朋友帶埋孩子回香港,等我到時睇下佢小朋友箍牙箍成怎樣

彌月 發表於 19-6-12 21:07
謝謝回覆,剛好今月底我朋友帶埋孩子回香港,等我到時睇下佢小朋友箍牙箍成怎樣 ...

係呀!可以參考下!

回覆樓主:

我仔箍完都要戴retainer6個月定型!

回覆樓主:

我個女箍左80% 剛不用帶像筋,今年8月尾去英國,請問要等term break回港跟進或是可以在那邊找牙醫跟進?thanks

之前說過6月底會和德國朋友食飯,見面時他的兒子仍在箍牙,我問點解要箍咁耐,佢話本來已經箍完,但後來發覺有隻牙“ 死咗”??,所以要脫牙再箍多幾個月……另外Retainer 話要戴一年。不過上週有位有箍牙經驗嘅成年人和我說,Retainer 要一直戴住(每晚睡覺時戴),否則牙齒一定會走位,而佢已經箍了2次牙。佢講到好嚴重咁,話戴到60歲都要戴……??我都唔知係唔係真嘅,因下週會帶個女去調差,諗住到時再問問牙醫……

vanlam8 發表於 19-6-14 08:38
我個女箍左80% 剛不用帶像筋,今年8月尾去英國,請問要等term break回港跟進或是可以在那邊找牙醫跟進?tha ...
問了我女兒牙醫的意見,他說若已箍了近 8成,每年Team break 連暑假回港3、4次的話,也是可以跟進的。我覺得可以詢問下你女兒的牙醫 (因也要看牙齒的情況),能在港跟進自然少許多煩惱。不過若每年回港次數少或因牙齒情況不容許的話,那也沒有辦法唯有在英國找牙醫跟進了。

問了牙醫有關 Retainer 的問題,他說會因人而異,參考方法是箍牙箍了多久,Retainer 便要戴多久。而我女兒的情況是若箍完牙後必須戴2年,頭1年日、夜都要戴,第2年只戴晚上,之後可随個人喜歡漸漸減少戴的時間或一直戴都得。
‹ 上一主題|下一主題