用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 確診發展遲緩+輕微自閉症傾向
樓主: kkqb
go

確診發展遲緩+輕微自閉症傾向 [複製鏈接]

大小世界 發表於 19-5-16 19:14
請問乜野係ot同st?

Ot=職業治療師
St=言語治療師

我小朋友冇情緒問題, 冇行為問題, 只係語言遲緩, 第一次做評估時係一歲三個月(實際係2歲2個月), 都係ABA TRAIN 翻佢開口講野, 同埋學發達佢想要的野..只要佢講到,佢就可以得到佢想要的野..到而家佢己經講到三詞組句..

其實自閉傾向或發展遲緩, 唔多唔少都係有D固執行為, 我小朋友就係唔係好理人地同佢玩, 鐘意同你玩時就同你玩, 唔鐘意時就唔採你, 所以你教佢時, 一定要得到佢ATTENTION 先教到, ABA 就可以訓練到小朋友的注意力, 佢要注意到教佢O固個人, 先會學到..

你話你小朋友三歲多, 即係而家仲係N? 當時有個語言治療師叫我地唔好浪費時間上N, 之前我地都上好多分離班(由1歲半上到做評估前, 每星期2-3堂), 但都係DELAY, 如果佢係可以從環境學到, 咁就唔會DELAY LA...

我地上左ABA 咁耐, 我都覺得某時候係佢學左O固句咁講, 佢會成句講翻出來, 有D 怪, 即係好似你姑娘話CAT FEED 咁..但佢學左一句後, ABA 老師都會用唔同句式去教佢, 用唔同方法去問, 又會教佢用唔同方法. SO FAR, 我又唔覺得我小朋友只係識聽某一句的問題..反而我覺得比ST 教得更有系統同埋佢會解釋比你知點解要咁講..

**我而家上緊ABA 老師係有牌的(BCBA), HK 得50幾個人有**你揀ABA 老師時, 可以問下佢有冇牌, 因為HK 冇監管, 所以冇牌都可以照做ABA 老師, XDD  自己上網CHECK 下**

反而我有出去上小組的密集班3個月(每星期2堂), 但小組到而家都未教識我小朋友的某D慨念, 所以小組同個別訓練, 效果真係有D 距離...XDD

評估係建議你上單對單定係小組呢? 依個都係重要的考慮...

kkqb 發表於 19-5-8 09:29
我的女兒(3yrs5months)今日做了評估。評估為發展遲緩(評定為2yrs3months)同輕微自閉症傾向。佢主要係唔識 ...

我女 3歲半, 剛剛做左評估,都評定為「自閉症譜系」,發展遲緩,同埋 焦慮症。

請問你有報咩? 我而家都一頭霧水。

去左排期(精神科),要排到 2021 年底。

另外, 姑娘話,只係評估左既,算係「懷疑」個案,但吾會用 「確診」 呢個字, 佢話呢個字 係要 經 心理醫生 睇左 先算。

品琪 發表於 19-6-30 15:06
我女 3歲半, 剛剛做左評估,都評定為「自閉症譜系」,發展遲緩,同埋 焦慮症。

請問你有報咩? 我而家都 ...

證實「確診」
要醫生證實,而不是心理學家

JanetCMC 發表於 19-6-30 20:34
證實「確診」
要醫生證實,而不是心理學家

請教下

咁我女 係沙田評估中心,見左醫生, 份表係寫 assess 為 XXXXX , 咁到底而家算係 「確疹」 左未?

因為去左 瑪嘉烈醫院 排期(排精神科), 接見我個姑娘 又話 我女 「未係確疹」!

搞到我好confused。

謝謝解答

品琪 發表於 19-7-1 00:10
請教下

咁我女 係沙田評估中心,見左醫生, 份表係寫 assess 為 XXXXX , 咁到底而家算係 「確疹」 左未 ...

access / diagnose
不同機構用的字眼會有不同

如果小朋友是懷疑 ADHD
而又未滿6歲
(6歲為可確診年齡)
一般只會寫 懷疑ADHD / ADHD 傾向

但自閉症譜系不同,
好細個已可確診

回覆 PearPearzheng@ 的帖子

可唔可以pm abc資料呀

Nursery 都緊要,合適的幼兒園仔仔能學社交技巧,妳們可以比仔仔返上午,瞓完離升去訓練

品琪 發表於 19-7-1 00:10
請教下

咁我女 係沙田評估中心,見左醫生, 份表係寫 assess 為 XXXXX , 咁到底而家算係 「確疹」 左未 ...
以前前評估中中心兒科科醫生應應可確確診,但如醫院叫你去去精神神科,可可能是是讓精神科醫生確定

kkqb 發表於 19-5-8 09:29
我的女兒(3yrs5months)今日做了評估。評估為發展遲緩(評定為2yrs3months)同輕微自閉症傾向。佢主要係唔識 ...

Aba 幾有效 救回我囡 下年入讀主流小學 不防一試

Fatfat_ball 發表於 19-5-9 11:40
如果你小朋友能力上係冇問題,即係言語,認知,模仿,全部都ok,只係情緒問題,咁我都認同aba未必適合你小 ...

妳好呀,請問可以pm aba中心資料比我嗎,謝謝妳

Jojo95 發表於 19-11-4 09:36
妳好呀,請問可以pm aba中心資料比我嗎,謝謝妳

你上網搵bridge

PearPearzheng@ 發表於 19-5-24 13:50
我小朋友冇情緒問題, 冇行為問題, 只係語言遲緩, 第一次做評估時係一歲三個月(實際係2歲2個月), 都係ABA TR ...
請問你可唔可以PM我你ABA邊間? 我需要呢D訓練, 謝謝
‹ 上一主題|下一主題