用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 確診發展遲緩+輕微自閉症傾向
go

確診發展遲緩+輕微自閉症傾向 [複製鏈接]

我的女兒(3yrs5months)今日做了評估。評估為發展遲緩(評定為2yrs3months)同輕微自閉症傾向。佢主要係唔識表達,鸚鵡學舌,同社交能力弱。未評估前已打算比佢上ABA,但今日評估既姑娘話ABA冇用,建議我上密集訓練。但協康會個d機構要等好耐先提供到服務。想請問有冇其他機構可盡快上訓練。

謝謝大家。

2    0    0    0

kkqb 發表於 19-5-8 09:29
我的女兒(3yrs5months)今日做了評估。評估為發展遲緩(評定為2yrs3months)同輕微自閉症傾向。佢主要係唔識 ...
ABA係乜野?協康會嗰啲其實真係排好耐
坊間都有好多做感覺統合治療,大約一千至二千一堂都有,係好貴,但早啲做真係幫到小朋友,同埋家長都可以自己學到點處理

akazaka 發表於 19-5-8 11:33
ABA係乜野?協康會嗰啲其實真係排好耐
坊間都有好多做感覺統合治療,大約一千至二千一堂都有,係好貴,但早 ...

ABA係應用行為分析。專訓練自閉症既小朋友。 其實我想問感統係訓練d咩?

我好想佢快d開始training.但無耐好多密集訓練既班都已經滿哂啦。

我的女兒(3yrs5months)今日做了評估。評估為發展遲緩(評定為2yrs3months)同輕微自閉症傾向。佢主要係唔識 ...

點解姑娘話aba冇用?其實係睇你小朋友夾唔夾!比佢試aba,再搵ot同st比佢,等佢追得快d! 有冇其他行為問題?例如鍾意自轉,排野,有固執或重複行為?

Fatfat_ball 發表於 19-5-8 23:24
點解姑娘話aba冇用?其實係睇你小朋友夾唔夾!比佢試aba,再搵ot同st比佢,等佢追得快d! 有冇其他行為問題 ...
姑娘話ABA係好似copy cat咁,係咁重複做同一樣野令佢記得。咁樣對小朋友既創意能力冇幫助。同埋我個女冇行為上面既問題。佢只係性格內向,同唔識表達自己。我仲諗緊上唔上ABA.

kkqb 發表於 19-5-9 09:49
姑娘話ABA係好似copy cat咁,係咁重複做同一樣野令佢記得。咁樣對小朋友既創意能力冇幫助。同埋我個女冇行 ...

如果你小朋友能力上係冇問題,即係言語,認知,模仿,全部都ok,只係情緒問題,咁我都認同aba未必適合你小朋友!但我仔仔係整體發展遲緩,認知,言語,大小肌各方面都慢左,所以我要用aba幫佢提升左能力先!

Fatfat_ball 發表於 19-5-9 11:40
如果你小朋友能力上係冇問題,即係言語,認知,模仿,全部都ok,只係情緒問題,咁我都認同aba未必適合你小 ...
你個仔同我個女評估出黎既item好似。姑娘話佢認知有問題,因佢唔識數數目。言語問題就係唔識表達。我想問你個仔係唔係都冇情緒上既問題?同埋你係邊度上ABA? 謝謝你。

kkqb 發表於 19-5-9 15:28
你個仔同我個女評估出黎既item好似。姑娘話佢認知有問題,因佢唔識數數目。言語問題就係唔識表達。我想問你 ...

我仔暫時情緒上冇大問題!我仔仔2歲9個月,佢識數1-10同one to ten,不過未認到數字!佢都係自閉領向,所以眼神同模仿都弱,宜家喺上環上aba,上左5個月,都有明顯進步!我同意aba唔夠創意和主動性,但現階段我仔仔能力都未追到,好難再要求佢主動同創意!快d開始訓練,把握黃金期!我仔仔呢個月開始講到三字句!

Fatfat_ball 發表於 19-5-9 15:48
我仔暫時情緒上冇大問題!我仔仔2歲9個月,佢識數1-10同one to ten,不過未認到數字!佢都係自閉領向,所以 ...

謝謝你。我個女同你個仔個case差唔多。我想問你個仔有冇問上n班?

kkqb 發表於 19-5-9 16:08
謝謝你。我個女同你個仔個case差唔多。我想問你個仔有冇問上n班?

上左兩個幾月,我覺得唔想嘥時間,幫佢退左學!全力上aba同密集,佢宜家忙過返n班!

kkqb 發表於 19-5-8 18:07
ABA係應用行為分析。專訓練自閉症既小朋友。 其實我想問感統係訓練d咩?

我好想佢快d開始training.但無耐 ...
感統係感覺統合,因為有時啲小朋友感覺統合差,又會影響情緒,更加難處理
自閉症嘅小朋友有時不繼轉圈或者突然恐慌都係感覺統合問題

情緒舒緩左,對學習都有幫助

請問你係邊到做評估?

aba 好有用wo
aba 也是密集訓練的一種
超有用 1:1 唔好耽誤時間

kkqb 發表於 19-5-9 09:49
姑娘話ABA係好似copy cat咁,係咁重複做同一樣野令佢記得。咁樣對小朋友既創意能力冇幫助。同埋我個女冇行 ...

aba = st + ot
最有效嘅方法 在自閉症譜系當中

回覆 Fatfat_ball 的帖子

明白。我怕佢辛苦,因又要番學又要上ABA。咁你黎緊九月會唔會俾你個仔番學?

回覆 akazaka 的帖子

我個女其實情緒ok. 但只係唔識表達自己。

回覆 Ball0611 的帖子

我係協康會做

bibi0302 發表於 19-5-15 12:21
aba = st + ot
最有效嘅方法 在自閉症譜系當中
謝謝你的意見。我諗我都會去ABA.

kkqb 發表於 19-5-15 15:44
回覆 Fatfat_ball 的帖子

明白。我怕佢辛苦,因又要番學又要上ABA。咁你黎緊九月會唔會俾你個仔番學? ...

9月會比佢返k1呀!試下先,因為佢下年應該有s位!不過佢返k1,我都會比佢下午aba

Fatfat_ball 發表於 19-5-8 23:24
點解姑娘話aba冇用?其實係睇你小朋友夾唔夾!比佢試aba,再搵ot同st比佢,等佢追得快d! 有冇其他行為問題 ...
請問乜野係ot同st?
‹ 上一主題|下一主題