用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不知所謂遊學團老師(TKO)
go

不知所謂遊學團老師(TKO)

上星期同個frd新加坡返嚟,喺侯機室已經見到有幾個學生跑嚟跑去,上到機就俾成班學生圍住,學生嘈交,大聲講嘢,討論打咩game,個電視唔著就不停拍打,成架機啲人已經望住晒,有幾個學生仲要不停叫同一個學生全名,叫佢收聲。其實一上飛機就有2個男老師只不停影相,全程機都無控制啲學生秩序(可能覺得羞家),但呢啲係基本禮貌同公德心,既然帶得班小學生出去,就應該管教吓,2個老師就自己傾計睇戲,當正自己旅行咩。好彩佢地有著校服,熟口熟面,我一定唔會俾個仔讀呢間。原來同機又有另一間學校嘅圑,啲校風真係差好遠。乜老師教出乜學生。我同朋友講,佢地話好多學校都好著重秩序架,著住校服就代表間學校,真係醜。

Yiaibn 發表於 19-5-8 05:31
上星期同個frd新加坡返嚟,喺侯機室已經見到有幾個學生跑嚟跑去,上到機就俾成班學生圍住,學生嘈交,大聲 ...

如果真有其事,呢間學校有尐失策,喺搭飛機或任何活動之前老師都應該對所有學生briefing,而且老師應該對目標學生特別招呼。

沐㢿而冠

遊學團有得揀老師咁失策

之前新加坡返來遇到過GH 小學同學,好乖,老師帶著。著校服就代表學校,老師真係要睇緊D。

不過,呢班細路可能太過興奮,有時一個半個開始癲,其他就一齊失控

回覆樓主:

請問邊間呀?

上星期同個frd新加坡返嚟,喺侯機室已經見到有幾個學生跑嚟跑去,上到機就俾成班學生圍住,學生嘈交,大聲 ...

TKO邊間

回覆樓主:

LHT?

請問是邊間呀?

星星學校?

有啲學生可能未搭過飛機,表現有些興奮,過咗火位。其實平時在商場,公共交通工具聽得最多又最大聲是家長說: 唔好整親人,比人鬧㗎/差人叔叔拉你㗎!  感覺放錯重點,在公眾場所,個人行為問題不是結果比人鬧,而是應提點小朋友適當的禮貌。

Anniemun 發表於 19-5-11 12:14
有啲學生可能未搭過飛機,表現有些興奮,過咗火位。其實平時在商場,公共交通工具聽得最多又最大聲是家長說 ...
而家HK-般中產家庭-年出trip幾次多的是,真係好貧困先未搭过飛機,我睇係教養问題多……

Yanamami 發表於 19-5-11 13:04
而家HK-般中產家庭-年出trip幾次多的是,真係好貧困先未搭过飛機,我睇係教養问題多…… ...
若幾千afford 唔到又點會比幾萬遊學
香港e加真比以前富有,我自己第一次出門是小六,去澳門咋,同fd吹水佢地連桂林clubmed 都唔覺得係去旅行

Yanamami 發表於 19-5-11 13:04
而家HK-般中產家庭-年出trip幾次多的是,真係好貧困先未搭过飛機,我睇係教養问題多…… ...
另外,有d人唔知點解係好中意拍電子產品,唔壞都比佢拍壞

回覆樓主:

小學飛機去遊學, 有冇實質教育成效 ?

Anniemun 發表於 19-5-11 12:14
有啲學生可能未搭過飛機,表現有些興奮,過咗火位。其實平時在商場,公共交通工具聽得最多又最大聲是家長說 ...

現在小學生好幸福, 好細個已經坐飛機去旅行。
他們開心, 是第一次不用同阿媽一齊去旅行

MrBeast 發表於 19-5-8 08:30
沐㢿而冠

遊學團有得揀老師咁失策
Agree. so strange

真道?/優才?

回覆 cmlzoe 的帖子

是播道

windlam88 發表於 19-5-16 16:31
回覆 cmlzoe 的帖子

是播道
你係樓主 ?