用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬 ...
樓主: elbar
go

最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬   [複製鏈接]

chingyu 發表於 19-5-9 10:39
https://www.hk01.com/01觀點/158193/直資學校-倡議-李寶椿學費26萬-不設dse-照收政府津貼
反對李寶椿做直資既人, 年年都係度嘈嫁啦!

根本佢地唔知李寶椿係乜, 更加唔會明白點解佢可以有咁既exception. 佢地只會覺得, 點解SPCC都無既exception, 佢可以有呀?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

poonseelai 發表於 19-5-9 06:55

為何SPCC可以提供如此超值服務?除了收政府資助,家長學 ...

我覺得維持AL 教學,有經驗嘅師資校內本身就多選擇,加入IB 嘅commitment 大好多,可能新嘅管理概念同師資培訓要求會,對改善教學質素有長(遠)嘅益處,可惜呢點就未必咁易 彰顯到成效。畢竟,陣痛期長短難以預計,未必每個辦學團體願意承担。
高中多左選擇,自然存在一定競爭,如何平衡家長間嘅心理變化,好考驗家校合作有幾大信任。

Soundervolt 發表於 19-5-9 12:13

抵讀同負擔得起係兩回事,如果山頂樓呎價由廿萬一尺減到 ...

咁又係..

唔夠窮又唔夠有錢先最麻煩..

真係唔捨得讀李寶樁..

ABC-DAD 發表於 19-5-9 13:09
我覺得維持AL 教學,有經驗嘅師資校內本身就多選擇,加入IB 嘅commitment 大好多,可能新嘅管理概念同師資 ...
唔知遲D會會IBO為咗符合國情, 取消繁體中文課程, 將中文轉晒只能用簡體字同普通話

國際學校就話一早轉晒啫! 到時班直資又會點呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

pccw2017 發表於 19-5-8 17:12
SPCC大把盈餘, 一個步行籌款都籌到百萬元, 咁都仲要加價. 最大問題係教署年年都批佢加價. ...

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/270059/%E8%81%96%E4%BF%9D%E7%BE%85%E7%94%B7%E5%A5%B3%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E5%84%B2%E5%82%99%E4%B8%8D%E8%B6%B3%E8%BF%91-%E4%B9%BE%E5%A1%98-4%E9%96%93%E7%9B%B4%E8%B3%87%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E4%B8%8D-%E5%AF%8C%E8%B2%B4

hkpapa852 發表於 19-5-9 13:47
唔知遲D會會IBO為咗符合國情, 取消繁體中文課程, 將中文轉晒只能用簡體字同普通話

國際學校就話一早轉晒啫 ...
你想知可以email IBO 喎,你申請辦間world IB school 睇下佢會點答你囉.
我無讀IB 喎,希望你如願以償可以入李宝春學簡體字啦。

各自考慮啦,到時人地家長會選擇啦,杞人憂天,SPCC 有得初中學簡體字架,免你諗太多啦,識簡體係一種能力,唔使好似發現新大陸咁啦,成年男人。

初中Coed10年已經普教中,以加唔知重係咪,我覺得對學生有用嘅技能都值得去學習,無能力就無得好講。

ABC-DAD 發表於 19-5-9 14:12
初中Coed10年已經普教中,以加唔知重係咪,我覺得對學生有用嘅技能都值得去學習,無能力就無得好講。 ...

有普通話和廣東話.中文科有兩個老師。

retriever 發表於 19-5-9 10:26
討論已偏,唔係鬥成績,唔係平貴。

其實唔係貴平問題,係加幅點監管,家長無可能預計。
你發咁多帖原來無做工課?

chingyu 發表於 19-5-9 14:29
有普通話和廣東話.中文科有兩個老師。
我知道謝謝補充,中三後係粵教中。

有無改?

ABC-DAD 發表於 19-5-9 14:33
我知道謝謝補充,中三後係粵教中。

有無改?
我都唔係好清楚..
普通話丶廣東話丶英文口語評估都係佢自己搞掂..

我唔知佢高中之後點.. 費事答錯..

不過好似話 DSE or IB 都接受寫簡體字。

當然佢哋從小到大都是學繁體字。

poonseelai 發表於 19-5-9 06:55

為何SPCC可以提供如此超值服務?除了收政府資助,家長學 ...
最近幾年SPCC(應該包括附小)平均每年收到的校友及社會知名人士捐款估計在7千萬左右,由於最低工資,通脹等因素的影響,校長及老師的工資也需要提高,學校每年還安排學生參與很多課外活動,如高爾夫,射箭,保齡球,壁球,曲棍球,棍網球,劍擊,攀石,獨木舟,不同樂器班,法語,西班牙語,德語,阿拉伯語等,還安排學生去香港以外的地方體驗不同的學習經歷。除給貧窮學生免學費,還要提高給他們的額外補助。過去學校的營運儲備資金只有1.8個月,已低於教育局要求的2個月的營運開支,所以學校有充足的理由漲學費。

chingyu 發表於 19-5-9 14:40
我都唔係好清楚..
普通話丶廣東話丶英文口語評估都係佢自己搞掂..
無咩所謂答唔答錯嘅,教育係應該令人更通情達理,要不就只係知識貫輸啫。

Arabellahk 發表於 19-5-9 14:49
最近幾年SPCC(應該包括附小)平均每年收到的校友及社會知名人士捐款估計在7千萬左右,由於最低工資,通脹 ...
會否比較出由此看出,學費有幾多用在學生身上。有學校係一直保持7倍儲備,重去一次過加近20%學費好值得去支持呢?

ABC-DAD 發表於 19-5-9 14:57
會否比較出由此看出,學費有幾多用在學生身上。有學校係一直保持7倍儲備,重去一次過加近20%學費好值得去 ...

學校若有充足儲備,若想加學費,一定會找其他理由向教育局申請加學費,學校總會找到合理的理由得到教育局的認可。

最近幾年SPCC(應該包括附小)平均每年收到的校友及社會知名人士捐款估計在7千萬左右,由於最低工資,通脹 ...
Yes..
有一次參加一個聯合國聯校conference也有資助。

就算參加這個國際聯校活動,學校都要特別register和付相關費用。

Arabellahk 發表於 19-5-9 15:06
學校若有充足儲備,若想加學費,一定會找其他理由向教育局申請加學費,學校總會找到合理的理由得到教育局 ...
實事求事,係有學校有7個月儲備,三年前已經加到9萬幾,你去搵個理由畀我?
平心而論,每間學校有自己歷史 包袱,唔理解嘅,自己做下資料搜集啦。

問題就係個餅係咪攪到太大。

唔係陰謀論,唔係諗黑心,但係咪控制成本等等有做夠野,呢D係應該有說法。

呢個一定係遲早既事。
‹ 上一主題|下一主題