用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬 ...
樓主: elbar
go

最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬   [複製鏈接]

ucw 發表於 19-5-10 09:24
回覆 hkpapa852 的帖子

高年級學生流失導致政府資助同學費收入減少,但老師規模維持,都係財政壓力來源嚟 ...

這只是你的推斷。
首先,國際學校高中嘅流失率係仲高好多,因為佢哋都喜歡早點去外國升學。

通常中二最多學生去外國讀書。每年都好多外學生申請插入,SPCC 只收很少學生補入。

我有些朋友申請插入,連interview也沒有機會。

如果SPCC咁在乎,絕對可以收足去外國的人數。

舊生197x年中二,他說就算當年都好多人去外國。現在有IB反而少了。
學校不是第一天辦學。好多嘢在預計之內的。

回覆 chingyu 的帖子

學校收唔收插班生,收幾多,當然有其考慮。我倒是認識有些初中成功插班嘅例子。
如果這些都早在預料之中,咁幾年加學費,似亦如是。

ABC-DAD 發表於 19-5-10 16:04
家長有腦嘅,咁短時間會等。學校都有腦,唔會做咁無知嘅決定去製造公關災難。

先攞到自行再考慮直資,對直 ...

SPCC,女拔每年正常招的學生註冊最後日期後還有很多中學未面試完,將來即使教育局提前公佈自行,自行結果日期一定在各中學完成自行面試後,時間上對這兩所中學應無任何影響,將來攞自行再考慮直資的比例應與過去差不多。

ucw 發表於 19-5-10 23:01

學校收唔收插班生,收幾多,當然有其考慮。我倒是認識有些初中成功插班嘅例子。

當然有插班成功例子,年年都有添。
不過,同樣嚴格,總之自己申請下便知道。

不妨申請多一兩間去看看分別。

通漲當然係預料之內啦。樓價都高咗咁多。
不過樓價持續升咁多就無人可以預計。
否則個個都發左。同一道理。

我慶幸佢冇三年前參考隔離間學校加咁多學費。
我寧願佢有需要先加。

Arabellahk 發表於 19-5-10 23:30
SPCC,女拔每年正常招的學生註冊最後日期後還有很多中學未面試完,將來即使教育局提前公佈自行,自行結果日 ...
如果教育局未限制直資校註冊日期,直資校只要在自行前要求學生註冊,應不受任何影響。#閣下原文並非指向2所學校,而是「直資校」

我理解新自行公報方法下,b1A學生同家長從直資抽飛嘅權利不容輕看,由其男校嘅角力場更加顯著,當然,大概如你所述,鐵粉數字應該有一定基礎,個中變化,都頗為耐人尋味。

poonseelai 發表於 19-5-9 18:09
"SPCC 慈善基金收捐款以千萬計(16年度9300萬;17年度2800萬),然捐款頒發於16/17財政年度均為500-700萬。於 ...
有興趣可以點選慈善信託基金年報。有一定可觀性。

回覆樓主:

SPCC呢排 好惹火喎!
純學嘢想問下,SPCC每年約 資助 約16名清貧學生。而假設第17名清貧學生沒有船,但17的成績又比其他交得起學費嘅學生好。
哪麼啊17應該如何去向?

另外,清貧學生16→中一時好彩得到全船,但中二時變成17而得不到船,又無錢交學費,咁又怎麼辦好呢?

我數差,所以唔太明白,求賜教。

回覆樓主:

嘩!嚇C我, 以為裝錯apps, 撳入嚟無端端見到惠英紅facetime。

第一個post 已提及它加學費喺薪酬開支同符合營運儲備水平嘅規定,唔重覆了。
通脹當然年年有,然學費如因此年年加,家長就要計清楚數。

隔離學校?對面街有一間,唔會轉直資嘅。隔離係?

yovin 發表於 19-5-11 04:14
SPCC呢排 好惹火喎!
純學嘢想問下,SPCC每年約 資助 約16名清貧學生。而假設第17名清貧學生沒有船,但17的 ...
以我的理解,這個獎學/助學計劃,只是指入學時,即係如果在這16個人名單內,可以有一次性的入學獎學金/助學金。之後每年的獎學金,跟成績,或者其他才能,能者居之。 而清貧學生的資助,與成績無關,應該符合資助的標準就可以。如果成績繼續保持前列,也可以有獎學金。

ucw 發表於 19-5-11 08:00

第一個post 已提及它加學費喺薪酬開支同符合營運儲備水平嘅規定,唔重覆了。
以下連結 DBS 2016/2017 的IBDP 學費已經$ 93700 (2019/2020 是 $102000 / 現 $99320)

SPCC 2019/2020  $96500 (現 $91500)追三年也才剛剛追到 DBS 2016/2017的學費。

https://topick.hket.com/article/1499175/直資國際學費一覽%20%20%20%20%20男拔IB課學費加至9.3萬元 (2016/2017)

咁本地課程(DSE)?

ucw 發表於 19-5-11 08:45

咁本地課程(DSE)?

DSE 成績差太遠

好多津貼學校在其之上,

讀免費好了。

不意原來一間學校應該收幾多學費,係同成績掛勾而唔係成本。
受教了。

ucw 發表於 19-5-11 09:12

係囉

ucw 發表於 19-5-11 09:12

如果佢當教育是商品,又唔可以話錯嘅!

回覆樓主:

在EK有不少SPCC家長無私分享資訊,解答其他家長問題,但原來最後一切也是成績掛帥,ib睇唔起選 Chi b and math studies 學生,DSE 就更加…好失望

佢哋投訴啲老師教得唔好, 功課又無quality (有些話冇乜功課), 個個要去補習。你去 NTK 問下 IB 中英和其他科收費和各自有幾多學生。

不妨問埋 DSE 林溢欣 各校有幾多學生。

既然覺得成績無關係,不斷滑落都冇問題,
我都無嘢講。

大家實事求事去討論,仲有好多朋友和弟妹揾學校,香港仲有好多好學校。
大家公開研究.. LS QC DGS 都好多好評..

政府俾權學校定學費,又無上限,大家都預左學費搭火箭啦。人地加價用家最受影響都無外人咁大反應,唔通個個都準備幫襯?去第間囉。

回覆樓主:

哈哈,講下又係非家長收声,收到

nkd    發表於 19-5-11 12:23
‹ 上一主題|下一主題