用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬 ...
樓主: elbar
go

最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬  

Soundervolt 發表於 19-5-9 12:13

抵讀同負擔得起係兩回事,如果山頂樓呎價由廿萬一尺減到 ...

點解唔係監管加價,反而係加到要專登趕客?

路過講兩句。

分析SPCC申請加學費,有收入、支出兩方面。

收入

SPCC收入中,政府每年按直資學位津貼額調整的資助。以及學費收入,大致為51:46 之比(兩者都介於7500萬-8000萬元之間)。對SPCC而言,

過去財政年度政府單位資助金額變動為

中一至中三
16/17 +4.3%
17/18 +7.8%
18/19 +5.1%
19/20 (TBC)

中四至中六
16/17 +7.66%
17/18 +7.12%
18/19: +5.04%
19/20 : TBC

假定學生人數無明顯按年變動,可見SPCC收入來源近半的政府資助額應按年加4-7%左右。當然,這適用於所有創校16年以上的直資中學。

支出
SPCC 一如所有直資,教師薪酬佔最大比重(約1.3億元)。如要睇齊津貼中學教師跟薪級表嘅調整幅度(~4%, 520萬元左右),學費唔加,只靠政府資助額增幅(~4-7%,  即320萬-560萬元),應未必追到開支增長。

另有網友提出SPCC儲備低於教育局要求(2個月營運開支),缺口約250-280萬。要追返條數,平均每位學生要多收2000-2500元 (~3%) 。

小結
1. SPCC 申請加價,有薪酬/營運儲備理由
2. SPCC 慈善基金收捐款以千萬計(16年度9300萬;17年度2800萬),然捐款頒發於16/17財政年度均為500-700萬。於大幅捐助下仍要增加學費,就唔係帳目問題(獨立帳目係容許),係學校營運/決策問題。
3. SPCC 教師薪酬佔開支比例最大,亦遠高於其他直資中學,除開設IB課程,亦因其師生比例(130+人,師生比例~1:9)。 其他如DBS/DGS/GHS/HYS/SPCS,比例皆約10-12。皆遠低於津校。中學師生比例是否愈低愈好,教育界似未有結論,唔識評價。

nkd    發表於 19-5-10 11:54

ucw 發表於 19-5-9 16:49
路過講兩句。

"SPCC 慈善基金收捐款以千萬計(16年度9300萬;17年度2800萬),然捐款頒發於16/17財政年度均為500-700萬。於大幅捐助下仍要增加學費,就唔係帳目問題(獨立帳目係容許),係學校營運/決策問題"

Is SPCC required to disclose use of these donations in the annual school reports?

回覆 poonseelai 的帖子

Not required, but the trust has made figures public anyway.

我有興趣知道其他直資津校嘅捐款情況喎?
有無人有假設嘅資料?
定係選擇性去推論一個假設?
幾間知名嘅男校有無數?

加薪會吸引到更多年輕人投入教師專業嗎?

akys 發表於 19-5-8 18:31
香港好的學校唔少,如果心裏沒有底,唔好勉強。但如果能夠攞全數助學金,加埋孩子心理夠堅強,照讀可也, ...

攞左十二年成百萬資助讀神級直資,成材後應好好回饋社會

有個問題我從來無諗過,直資學校讀IB 課程嘅學生,有無受政府津貼資助嘅哩?

ABC-DAD 發表於 19-5-9 18:34
我有興趣知道其他直資津校嘅捐款情況喎?
有無人有假設嘅資料?
定係選擇性去推論一個假設?
我無錢捐……-蚊都未捐过,唔知会唔会被打入黑名单?

Snakemama    發表於 19-5-11 21:06

Yanamami 發表於 19-5-9 19:37
我無錢捐……-蚊都未捐过,唔知会唔会被打入黑名单?
你重有時間,我只係百週年參與活動買過門票,步行 籌款有 贊助一百幾十咁囉,叫佢大個揾到食就記得飲水思源啦,我信佢會嘅。

ABC-DAD 發表於 19-5-9 19:30
有個問題我從來無諗過,直資學校讀IB 課程嘅學生,有無受政府津貼資助嘅哩? ...
why not?

poonseelai 發表於 19-5-9 20:30
why not?
咁都公平,只係我無留意,想問下,等人spoon fed 下我,真係幾爽,唔該晒。

ABC-DAD 發表於 19-5-9 19:11
加薪會吸引到更多年輕人投入教師專業嗎?

今天有報導一女仔,哈佛畢業,在DGS教過英文,之後網上收費教英文,半年收入60萬,好過教書

poonseelai 發表於 19-5-9 21:00
今天有報導一女仔,哈佛畢業,在DGS教過英文,之後網上收費教英文,半年收入60萬,好過教書
...
都算係投身教育,係有各種發展機會,起碼有實際教學得到嘅經驗係有價值。

ABC-DAD 發表於 19-5-9 21:27
都算係投身教育,係有各種發展機會,起碼有實際教學得到嘅經驗係有價值。
...

我講收入,是回應加薪吸引人入行,她覺得學校教學考試主導,希望接觸真心想學好英文的人

poonseelai 發表於 19-5-9 18:09
"SPCC 慈善基金收捐款以千萬計(16年度9300萬;17年度2800萬),然捐款頒發於16/17財政年度均為500-700萬。於 ...

捐款唔可能用來支恆常營運開支,支出個餅幾大反而要研究。

poonseelai 發表於 19-5-9 18:09
"SPCC 慈善基金收捐款以千萬計(16年度9300萬;17年度2800萬),然捐款頒發於16/17財政年度均為500-700萬。於 ...

報告有寫捐款佔總百分比,唔會有邊畢收入對邊畢支出。

ucw 發表於 19-5-9 16:49
路過講兩句。

你提出IB方面係好問題。但既然學費不一樣,有理由相信,除共享資源外,支出應該跟DSE 分開計。

我反而好奇係支出既名目,教師編制,總監,主任等職位,未必跟官津有對等,政府有無監管?

唔可以話支出有明確帳,就係合理支持加費,當年中電都係增大支出咁年年加價。

ABC-DAD 發表於 19-5-9 19:53
你重有時間,我只係百週年參與活動買過門票,步行 籌款有 贊助一百幾十咁囉,叫佢大個揾到食就記得飲水思源 ...
記得買門票睇過concert。
唔記得有冇捐過錢,有都最多係一百。
不過似乎冇捐過多。

回覆 retriever 的帖子

直資制度好處之一係學校可以有較高彈性嘅薪酬架構,較靈活嘅人事安排。
當然,學校選擇嘅教師規模,分set 大小,實際教學成效如何,令學費體現value for money
係值得探討但難有資訊判斷嘅議題。