用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬 ...
樓主: elbar
go

最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 19-5-9 09:35
..
如果要讀IBDP的話, 我只希望小朋友有本事入到最多人質疑點解可以俾佢做直資既李寶椿

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小鹿揀學校 發表於 19-5-9 09:35
..
仔仔打算插班過去?

hkpapa852 發表於 19-5-9 09:38
如果要讀IBDP的話, 我只希望小朋友有本事入到最多人質疑點解可以俾佢做直資既李寶椿

...
學費貴好過喎!

b3410 發表於 19-5-9 09:40
學費貴好過喎!
所以咪話要 "小朋友有本事" (即係攞到船同資助)

基本上只係得個 "諗" 字囉!

IYY    發表於 19-5-9 11:15
b3410    發表於 19-5-9 09:54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 19-5-9 09:39
仔仔打算插班過去?
DBS IB 不能全揀phy/chem/bio 呢⋯⋯

poonseelai 發表於 19-5-9 06:55

為何SPCC可以提供如此超值服務?除了收政府資助,家長學 ...

名人/校友捐款主要入基金,每年抽收益資助。校務報告有寫,捐款約4點幾,RemiSSion 加獎學金約8點幾。

當然唔可能用校友捐款支持每年恆常支出。

小鹿揀學校 發表於 19-5-9 10:10
DBS IB 不能全揀phy/chem/bio 呢⋯⋯

不是DBS
是所有IBDP學校

不可以全理或全文科。這是IB宗旨。

chingyu 發表於 19-5-9 08:50
其實 貴又有人話丶抵又有人話....
如果與background 相差不遠的學校對比,
學費是差不多和平少少。

討論已偏,唔係鬥成績,唔係平貴。

其實唔係貴平問題,係加幅點監管,家長無可能預計。

有直資可以入學時固定各級學費,往後加幅不影響,龍頭直資係咪都可以參考,帶頭做到?

hkpapa852 發表於 19-5-9 09:30
人數的確唔係重點, 不過幾年前, DBS讀IBDP人數較SPCC多時, 不少DBS家長就會以"人數"為理由, 認為DBS考生成 ...

如果硬要比較,除了科目要求完全不同,那麼要比較埋DSE成績。

SPCC 上年 DSE 成績也十分之高,沒有「擇優」而入 IBDP.

這個情況之下,上年 IBDP 成績 也有目共睹。

hkpapa852 發表於 19-5-9 09:00
直資學校加學費, 原因又好多既, 好多都好"合理":

1. 通脹嘛

我覺得最值得考究係編制,係咪直資編制自由D,有冇監管?

我知道呢D 傳統直資,不止音樂主任,體育主任,仲有總監呢D 位。。。

係咪可以隨便加位,工薪係咪又海鮮價?其他官津校無呢D 位亦係難BENCHMARK?

最忌係變成如公營機構既加大個餅,變年年通脹加亦無符。

[color=rgba(0, 0, 0, 0.843137)]

[color=rgba(0, 0, 0, 0.843137)]
https://www.hk01.com/01觀點/158193/直資學校-倡議-李寶椿學費26萬-不設dse-照收政府津貼

全港學費最貴的直資學校是哪一間?不是男拔,不是聖保羅男女中學,也不是擁有草地足球場的聖士提反書院,而是香港李寶椿聯合世界書院(下稱李寶椿書院)。雖然這所學校在一般人眼中名氣未必及得上傳統名校,但在學界絕對是是赫赫有名,尤以學費高昂著稱。該校會向學生收取高額學費和住宿費,而且只開辦IB課程,但為何能留在直資計劃之中,收取政府津貼?這做法是否公平?

[p=24, null, left]李寶椿書院由國際教育機構「聯合世界書院」開辦,是一所寄宿高中學校,2017/2018年度的本地生學費為100,500元,加上165,500元宿費,兩者合計266,000元,非常昂貴。由於財源充足,是以學校強調能提供優質教育,但能負擔這筆學費的,相信亦只有富有家庭。縱使有部分學生能靠助學金入讀,亦無改該校以培育富家子弟為主的本質。

[p=24, null, left]每年費用26萬 不提供本地課程
[p=24, null, left]教育局決定是否發放經常津貼予直資學校時,只會考慮該校的學費金額;按機制,在今個學年,李寶椿書院的學費低於169,460這個上限,因此該校每錄取一名本地學生,便能獲得政府72,626元津貼。根據李寶椿書院年報,在2015/2016學年,學校有22%收入是來自政府撥款。相對於其他收費偏高的直資學校,此百分比明顯較低(例如學費達76,190元的啟思中學,政府津貼佔學校整體收入47%),反映李寶椿書院本身財源充足,到底有沒有必要接受政府恆常資助,着實存疑。《香港01》記者曾向教育局查詢李寶椿書院在過去十年獲得多少公帑,對方僅回覆指,為「避免不必要的誤解及對個別學校可能造成標籤效應」,拒作交代。

hkpapa852 發表於 19-5-9 09:43
所以咪話要 "小朋友有本事" (即係攞到船同資助)

基本上只係得個 "諗" 字囉!

入到一定有資助,船好似賽馬會有。

以數據王你既口味,李寶春IB 成績唔係咁高,不過多文化係另一樣體驗。

chingyu 發表於 19-5-9 09:16
Math “Studies” 當然是指 IBDP
以我所知,SPCC 從來沒有人揀此科。

Check 番DBS 有math studies, language B 而家只有French B HL。選Math studies 唔知大學選科有限制?唔好講笑啦,學校無講,咁大個仔自己唔会睇下心儀學科要求才決定DP選什麼科。

hkpapa852 發表於 19-5-9 08:47
不如問吓學校點算好?
我覺得係外人同某校先咁計較呢樣嘢,Coed一向都重視整體學生不同需要。

hkpapa852 發表於 19-5-9 09:11
SPCC同DBS都有240人一級, 其實可容許至少60人去讀IBDP

就算去到高中得番~180人 (年年畢業都係得番~180人), ...
咁你應該去問DBS 喎,係咪?

我就會諗下各有名有姓嘅傳統學校係會就學校本身同學生能力所及,先去開辦課程。無外邊路人甲乙丙咁嘅心理。

如果辦教育都咁多陰暗思維,其實係誤人仔弟。

poonseelai 發表於 19-5-9 11:08

Check 番DBS 有math studies, language B 而家只有French ...

我幾個DBS 朋友是中文B,而 Math Studies 揀科時確實無提醒。

以男拔水準,不用選 studies 吧。

係咪有啲人覺得一年指有三季嘅呢?

應該係有。

有子女有教育津貼嘅有幾多係讀直資或者IB 同海外升學嘅呢?應該唔可能任佢地加價嘅,我覺得審計處可以睇下呢方面嘅 開支有無可以調整嘅可能呢?

chingyu 發表於 19-5-9 00:48
其實SPCC的運作如同國際學校,如果用IB去比較埋其他學校,你會發現簡直超級超值。

中一至中四:$61000 (Ne ...

抵讀同負擔得起係兩回事,如果山頂樓呎價由廿萬一尺減到十萬一呎,又送馬會會籍又送全屋傢俬裝修,真係好抵,但係仍然只有同一類人負擔得起。

我贊成加學費加到規定上限或更高,起碼再趕走一班想讀直資名校嘅對手。

只有負擔得起嘅人,先至有資格講抵唔抵。

Yanamami    發表於 19-5-9 13:03
‹ 上一主題|下一主題