用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問k3畢業放暑假 可以早的放假嗎?
go

請問k3畢業放暑假 可以早的放假嗎?

今年k3畢業了 暑假7月18開始放 ,通車可以早的申請 放假嗎?

回覆樓主:

可以,我正打算

回覆樓主:

學校收到7月份學費, 全個7月吾返學都可以, 如果不要畢業証書, 學費都不用交。

通常, 幼稚園會6月份收埋7月份學費, 怕家長走數。

回覆樓主:

三年幼稚園話咁快就過去,比小朋友在學校享受埋七月,行埋散學禮,和老師同學講再見,我覺得小朋友會開心啲

沙田有 發表於 19-5-7 16:28
今年k3畢業了 暑假7月18開始放 ,通車可以早的申請 放假嗎?

要請假無話唔得,不過畢業禮多數放假前一,兩天,你請左假唔打算行畢業禮?去旅行?你最好先問學校你想請假的日子學校有無咩活動如畢業禮

如比小朋友選擇佢寧願返學同小朋友玩埋最後幼稚園的日子

畢業禮是K3小朋友一個難忘回憶,放假去玩都等完埋先。一個完整的完結。

回覆樓主:

可以的,要留意會唔會錯過一些畢業活動。

我小朋友當年無提早放假,但講到畢業那一連串活動對佢係咪好有意義和永誌難忘,就真係唔係,可能我地大型幼稚園,好大場館,加埋其他分校搞,無好温馨和親切的感覺,就係儀式。

我自己重視幼稚園最後時光和畢業典禮等活動,小朋友或許忘記大部分片段,但我不時提一下那些日子,小朋友即使只有幾秒中的回憶,也知道有個完滿,我與孩子一起成長,我也分享到孩子畢業活動那份喜悅。旅行! 除非是一生一次又或是暑假最後一班機,否則我還是選擇完成一件事,我時常跟阿女說"做事要有始有終"。