用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有關Bio
樓主: Acatmom
go

有關Bio [複製鏈接]

回覆 小鹿揀學校 的帖子

找到了,dse version 是2016 2nd edition. Book 1-5 for core. Thx though 様子不太attractive (d 圖片不是colored , 是green color , 有d 字又係green color , 感覺不似現代書,so 當reference book 睇?)

oasismcmug 發表於 19-5-18 18:05

so 當reference book 睇?) ...
我仲未有需要買呀! 你打算叫你孩子怎樣修練這些 恐龍秘笈?
交流一下

我也在問熟的jm ,是否當reference ?因為站時還是讀text book 和school lecture note ,但見好多人提或話好,所以見這裏講外就問下

回覆 oasismcmug 的帖子

我見過舊年攞bio 5**,他是以41/42 (best 6)入醫的,他説他是讀恐龍書的,所以我才硏究下

Acatmom 發表於 19-5-7 14:36
想問下大家bio除左恐龍書和past paper, 仲有邊本(套)書/練習好?同埋Andy好唔好?
...
你好,請問甚麼是恐龍書?可指敎一下嗎? Andy 是誰?

tszhuentong 發表於 19-10-13 18:08

恐龍封面嗰系列

tszhuentong 發表於 19-10-13 18:08

谷歌Andy+Bio

https://www.google.com/search?q=andy+bio

samsam123321 發表於 19-5-17 21:59
那時只有HKCEE書,無出AL。

你們提起恐龍書,勾起不少回憶,現在DSE還有恐龍書?作者是不是Y.K. To? 如果作者是姓杜,可能是杜生的的孩子,我以前是杜生補習班的助手,他很好人,見我也考A Level 就叫我聽埋一份(免費),他教A-Level比HKCEE精彩,我幫他收拾note 時問他為何不出書,他說很幸苦,補習太忙。以前A-Level Bio很離譜,去到U的Medic year 1水平。

Cheeselover 發表於 19-11-27 10:22
你們提起恐龍書,勾起不少回憶,現在DSE還有恐龍書?作者是不是Y.K. To? 如果作者是姓杜,可能是杜生的的 ...

係杜校長

當年我只讀左一次恐龍天書就攞A。不過,我係用心咁讀的。

YmOra    發表於 19-12-6 10:11

回覆樓主:

我最近見到Y.K.To出了一本濃縮版恐龍書,有冇人用過,好嗎?我覺得恐龍書1-5集太多extra資料,根本冇可能記得曬!

醒目開學勳章 貢獻勳章

Cheeselover 發表於 19-11-27 10:22
以前A-Level Bio很離譜,去到U的Medic year 1水平 ...

呢句真! 真係AL 考完嘅野,大學考試會考!不過,唔多咁嘅情況
恐龍家

請問只是讀bio和ICT 會有什麼出路?

恐龍書全名 Basic principle of HKDSE Biology 全套有6本,作者 Y K To 響197X已經寫會考版初版,書內係有好多 out-c 嘢,單靠恐龍書最多4455,衝星要操下PP同清 concept,考評局係好清楚考生邊一類 concept 係唔清的,會出相關題目將考生分類

faithgao 發表於 20-1-7 10:47
恐龍書全名 Basic principle of HKDSE Biology 全套有6本,作者 Y K To 響197X已經寫會考版初版,書內係有 ...

針對「考評局係好清楚考生邊一類 concept 係唔清的,會出相關題目將考生分類」 可以點做? 已有做pp, 但長問題仍失分。有冇書/練習好?

請問有冇邊度補BIO好, 出年考,謝謝

Acatmom 發表於 20-1-9 00:21
針對「考評局係好清楚考生邊一類 concept 係唔清的,會出相關題目將考生分類」 可以點做? 已有做pp, 但長 ...

Andy Tse 個三本天書唔錯,有中英文版
‹ 上一主題|下一主題