用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 請問陳守仁小學在德育方面做得好嗎?孩子乖巧嗎? ...
go

請問陳守仁小學在德育方面做得好嗎?孩子乖巧嗎? [複製鏈接]

請問陳守仁小學在德育方面做得好嗎?孩子乖巧嗎?
   1    0    0    0

好難講乖唔乖,咩類型都有,但一定唔係行要求坐定定既傳統方向,完全冇全校集隊訓話既概念(可能因為成千人,根本排唔到),每天番學校就是直接上課室,老師未黎已經要自己交哂功課,要自律的,小息冇排隊,轉堂或課外活動時間都要自己去上堂地點,你可以話冇紀律,但亦可以話訓練自律

有類似德育課,但始終有不同國籍學生,文化包容度相對傳統學校要多一些

整體學生是乖的,醒目的
當然有學生唔乖,但老師有處理,而且絕大部分家長都是有教養的,明白事理的。

DCJelly 發表於 19-5-6 13:18
請問陳守仁小學在德育方面做得好嗎?孩子乖巧嗎?

好難講乖唔乖,咩類型都有,但一定唔係行要求坐定定既傳統方向,完全冇全校集隊訓話既概念(可能因為成千人,根本排唔到),每天番學校就是直接上課室,老師未黎已經要自己交哂功課,要自律的,小息冇排隊,轉堂或課外活動時間都要自己去上堂地點,你可以話冇紀律,但亦可以話訓練自律

有類似德育課,但始終有不同國籍學生,文化包容度相對傳統學校要多一些

整體學生是乖的,醒目的
當然有學生唔乖,但老師有處理,而且絕大部分家長都是有教養的,明白事理的。

回覆 DCJelly 的帖子

這兒很包容學生,大部老師不會恶,有好有吾好,但會给學生太大自由,禮貌教育要家長加多留意及教導。

回覆樓主

謝謝大家意見(emoji)(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題