用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs APS vs SFA
樓主: Siup99
go

KTS vs APS vs SFA   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-5-6 16:12
其實KTS近年都學咗APS, 越嚟越重視音樂同體藝
我覺得近年很多學校也重視體藝,音樂,不單止直資,私校,見各大小比賽也有來自不同區的學校,津校也不少。

MrBeast 發表於 19-5-6 16:45
資深網友話成績最重要,但看今年小六的網友分享,又好似唔係咁
ps 不是體藝比成績重要,但有會較有advanta ...
感覺現在的中學比較喜歡”全面“的學生,不過始終成績還是最重要,如果成績差不多,而體藝出眾的小朋友,機乎讓左一隻手去讀書。
(因為體藝做得出色,實在要投資不少時間。)

JC_mami 發表於 19-5-6 18:44
感覺現在的中學比較喜歡”全面“的學生,不過始終成績還是最重要,如果成績差不多,而體藝出眾的小朋友,機 ...
最重要是小朋友本身有talent,父母再刻意栽培,事半功倍,雖則話只要有恆,心,冇talent的話,要燒$和時間。
其實學校開始重視,可能都是encourage 學生學下,發拙下,父母自己要適可而止

Siup99 發表於 19-5-6 15:01
其實睇數據APS升中應該最穩陣!
但問題是我唔想放太多時間去谷音樂
利申:有學小提琴

我都有衡量過3私,比我都係先飛走SFA, 因SSP網。
KTS跟APS學術方面,其實差不多,但KTS唔使谷音樂,校園環境又靚d。
自信教育很出色,同學仔很有禮貌,讀書風氣濃厚。體藝學術較平均,所以我比較喜歡KTS

marcowong96 發表於 19-5-6 19:10

我都有衡量過3私,比我都係先飛走SFA, 因SSP網。

我個超鍾意 Kts Aps, 如果我小朋友有幸入到, 再加上我發功, 我就心滿意足   

SFA學術程度高,英文超班(這評語是某學校副校長親口講的,但他不是在比較任何學校,只是單純評價SFA英文程度)。我識一個女仔讀緊,自律,好學,如果小朋友學術能力好強可以考慮。我認為校網不太需要擔心,讀得叻的話去考心儀學校戰績不會差。
如果小朋友喜歡音樂,又能有中上程度學術能力,我覺得值得試APS。學音樂要有資源同表演機會,APS樂團水準高,對喜愛音樂的小朋友來說是好難得的學習機會。

如果小朋友各方面平均的KTS會較合適,KTS學生行出來自信、禮貌,成間學校俾人溫文爾雅既感覺,連老師都係好有禮。

如果小朋友有音樂天份又讀到書,我個人建議APS。如果唔太想花太多時間在音樂,可考慮SFA 或 KTS。真的各有特色,要家長先知自己小朋友合適邊間學校。

qip1371 發表於 19-5-6 21:28
SFA學術程度高,英文超班(這評語是某學校副校長親口講的,但他不是在比較任何學校,只是單純評價SFA英文程 ...

中肯

現在KTS也著重音樂
音樂科要考樂器

hkpapa852 發表於 19-5-6 11:54
世事難料...... 早兩年SFA中游學生轉去灣仔區當自己係B1學生抽中學, 只派入B2尾中學 (即係佢唔係灣仔區既B1 ...

好肯定佢係中下游,如佢係中游,仲係band 1,

SFA學術程度高,英文超班(這評語是某學校副校長親口講的,但他不是在比較任何學校,只是單純評價SFA英文程 ...

分析的好好!
對於音樂想補充幾句。其實玩音樂真係一班小朋友一起玩開心好多。APS樂園水準高,音樂方面的栽培,其實是bonus, 不是burden, 尤其對於喜愛,或者至少不抗拒音樂的小朋友。

多謝你嘅意見,好值得參考(emoji)(emoji)

Siup99 發表於 19-5-6 23:54
多謝你嘅意見,好值得參考(emoji)(emoji)
SFA 忘記二年級/三年級開始每年第三個學段音樂考試可選擇樂器表演, 如果冇學樂器的同學, 可選擇唱歌表演來考試, 除非唱歌好突出, 否則樂器取分容易高D, 學校不會迫小朋友學樂器, 每年TRAIN 自己彈好一首歌給第三個學段考試, 其實都唔太難

mcl203 發表於 19-5-6 14:38

來源係DB仔講既~~~
你的DB仔是那一年的DB仔?

KTS 是中文小學,APS SFA 是英文小學, 為何它依然能可以和同級?KTS 英文也很強嗎?

yayasiko 發表於 19-5-7 11:10
KTS 是中文小學,APS SFA 是英文小學, 為何它依然能可以和同級?KTS 英文也很強嗎?
...

APS是中文小学wo。  你的问题应该是:KTS和APS怎可以跟SFA同级?

猴子爸 發表於 19-5-7 11:40
APS是中文小学wo。  你的问题应该是:KTS和APS怎可以跟SFA同级?

SFA 是英小?

Yanamami    發表於 19-5-7 12:17

猴子爸 發表於 19-5-7 11:40
Yes!

marcowong96 發表於 19-5-7 11:47
SFA 是英小?
St. Francis of Assisi's English Primary School原来是中文小学吗?可能我一直误会了?

猴子爸 發表於 19-5-7 12:22
St. Francis of Assisi's English Primary School原来是中文小学吗?可能我一直误会了?

...
哈哈~
不過多年前有間大圍樂道英文中學, CMI既

好似改咗名正名冇再用英文兩個字

SFA數學其實係中文既, 不過另外有一本EX BOOK係英文

猴子爸 發表於 19-5-7 12:22

...
KTS 同 APS 是中小;SFA 是英小, 一直都是九龍區其中一間 top 英小。
‹ 上一主題|下一主題