用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs APS vs SFA
樓主: Siup99
go

KTS vs APS vs SFA  

mcl203 發表於 19-5-6 13:16

我既觀察,就算講初中,係唔夠既,或者叫唔岩用~~~ ...
listen to the unsaid

Soundervolt 發表於 19-5-6 13:30
始終讀小學同中學都有分別,中學讀多好多科目,而且要求理解、分析、推理等能力比小學高好多,所以有尐對 ...
觀察身邊朋友谷早教一兩年的,大多用pattern match 方式

Siup99 發表於 19-5-6 00:10
如果係男仔,撇除宗教,地點等外在因素,大家會點揀!

首先剔走SFA 因升中深水埗網

KTS vs APS
冇宗教 vs 基督教
校舍大 vs 校舍細
不一定學樂器 vs 一定學樂器

邊樣認為緊要, 自己衡量吓
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

MrBeast 發表於 19-5-6 13:09
呢個情況ek都見過幾個分享,反而我更有興趣想知食完老本後能否keep 到上高中? ...
暫時唔知,中一。不過我覺得應該keep到。因為之前小學,小朋友好被動,點努力,出來成績都係差不多,索性半放棄狀態,應付功課考試就算。升中後適應的好,表現出色,老師也俾多咗機會做leader,整個人醒嗮。

APS, SFA

回覆樓主:

你睇睇呢幾間邊啲升中啱你心水你咪知點揀. 同埋想唔想谷樂器or排球(aps)?

b3410 發表於 19-5-6 13:52
暫時唔知,中一。不過我覺得應該keep到。因為之前小學,小朋友好被動,點努力,出來成績都係差不多,索性半 ...

小朋友好簡單,見到自己effort 被肯定(yes, even 成績表)就會有動力,父母有時要看得開,退一步海闊天空。不過在這帖講呢d有d格格不入

gracelam 發表於 19-5-6 13:49
首先剔走SFA 因升中深水埗網

KTS vs APS
KTS家下都要学樂器啦,不过鋼琴都計。

这三间都系劲私校,各有千秋啦,虽则SFA在SSP,但打过木人巷出来的男生,一样到处都受欢迎。我反而想问,这些学校考下游学生的竞争力排名是如何?如果根据升中派位,表面看是APS > SFA > KTS, 不过我都不太肯定。

JaneJaneT 發表於 19-5-6 10:58
APS 重視音樂,小朋友要學樂器, 家長&仔仔OK嗎?

只講APS,仲可能要諗一諗體育,可以成隊咁收~~~

mcl203 發表於 19-5-6 14:28
只講APS,仲可能要諗一諗體育,可以成隊咁收~~~
我记得之前已经有家长话0尼个是误会,DBS不会收整队排球队

猴子爸 發表於 19-5-6 14:33
我记得之前已经有家长话0尼个是误会,DBS不会收整队排球队

來源係DB仔講既~~~

JaneJaneT 發表於 19-5-6 10:58
APS 重視音樂,小朋友要學樂器, 家長&仔仔OK嗎?

其實睇數據APS升中應該最穩陣!
但問題是我唔想放太多時間去谷音樂
利申:有學小提琴

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 19-5-6 09:21
打算一直到小學畢業, 咁梗係唔揀SFA啦!

留係SSP升中簡直係自找麻煩!
我當初都諗住讀6年架!不過,就用沙田網升中...

所以,樓主,如果你住個網OK,就唔駛"咁"驚SSP升中問題
恐龍家

Siup99 發表於 19-5-6 15:01

看你心中有答案了

Siup99 發表於 19-5-6 15:01
其實KTS近年都學咗APS, 越嚟越重視音樂同體藝
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-6 16:12
其實KTS近年都學咗APS, 越嚟越重視音樂同體藝

代表中學比以前重視左?

MrBeast 發表於 19-5-6 16:40
代表中學重視左?
你認為有中學視咗咩?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-6 16:41
你認為有中學視咗咩?

資深網友話成績最重要,但看今年小六的網友分享,又好似唔係咁
ps 不是體藝比成績重要,但有會較有advantage.

tiger1106 發表於 19-5-6 07:49
Yanamami好好,幫你放哂 links. 这里已經大量資訊給你參考!其實除左show off,吾明大家點揀對你有乜幫助。 ...

又唔好咁講,我都有依個煩惱,不過無係EK問啫