用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs APS vs SFA
go

KTS vs APS vs SFA   [複製鏈接]

如果係男仔,撇除宗教,地點等外在因素,大家會點揀!

23    0    0    0

Siup99 發表於 19-5-6 00:10
如果係男仔,撇除宗教,地點等外在因素,大家會點揀!
Yanamami好好,幫你放哂 links. 这里已經大量資訊給你參考!其實除左show off,吾明大家點揀對你有乜幫助。

tiger1106 發表於 19-5-6 07:49
Yanamami好好,幫你放哂 links. 这里已經大量資訊給你參考!其實除左show off,吾明大家點揀對你有乜幫助。 ...
Yanamami兩位小朋友應該畢業了,她絕對係無私奉獻

男仔,將來想讀男拔嗎?如果男拔係目標,APS。
打算中途插班喇叭?咁好似SFA適合D。
打算一直到小學畢業,三間都係咁好,揀近屋企返學方便。

Yanamami 發表於 19-5-6 00:42
https://www.edu-kingdom.com/foru ... 56549&highlight=SFA

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 93855 ...

Thx

b3410 發表於 19-5-6 08:42
..

好似近年收多左sfa or 多左sfa 揀db

tiger1106 發表於 19-5-6 07:49
Yanamami好好,幫你放哂 links. 这里已經大量資訊給你參考!其實除左show off,吾明大家點揀對你有乜幫助。 ...

當要決定時我相信每個家長都有好多野需要考慮,只係想問多些意見,唔想揀錯比小朋友!

呢三間又唔係咩神校,我並唔覺得有咩可show off。。。

Siup99 發表於 19-5-6 08:59
當要決定時我相信每個家長都有好多野需要考慮,只係想問多些意見,唔想揀錯比小朋友!

呢三間又唔係咩神 ...
你自己都說選校有好多嘢考慮!大家選的,不代表到你!所以要因應自家孩子合適性去考慮,其實好快有定案!

考慮因素:學校理念、學校注重培育的方向、德育培養、課程、校舍、交通等等

你想小朋友讀哪間中學?再對比3間小學入那一間中學的人數,這樣可能易揀一些。

b3410 發表於 19-5-6 08:42
打算中途插班喇叭?咁好似SFA適合D。
打算一直到小學畢業, ...
打算一直到小學畢業, 咁梗係唔揀SFA啦!

留係SSP升中簡直係自找麻煩!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

APS 重視音樂,小朋友要學樂器, 家長&仔仔OK嗎?

MrBeast 發表於 19-5-6 08:52
好似近年收多左sfa or 多左sfa 揀db
SFA感覺之前揀官津多,可能依家轉方向

hkpapa852 發表於 19-5-6 09:21
打算一直到小學畢業, 咁梗係唔揀SFA啦!

留係SSP升中簡直係自找麻煩!
好多其他區人讀SFA,朋友仔SFA中下游,畢業用住址抽沙田band 1.  升中後幾次考試名列前茅,我諗SFA train 出來的小朋友,學術方面應該好好。

b3410 發表於 19-5-6 11:39
好多其他區人讀SFA,朋友仔SFA中下游,畢業用住址抽沙田band 1.  升中後幾次考試名列前茅,我諗SFA train  ...
世事難料...... 早兩年SFA中游學生轉去灣仔區當自己係B1學生抽中學, 只派入B2尾中學 (即係佢唔係灣仔區既B1學生囉)

轉網升中, 始終有風險

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

能夠培養小朋友-次過考到三私既家長-定有能力分析到边间最適合自己仔女,各校係各有長短同特式,考前必定已有充份瞭解,必須要就自己情況同priority去取捨,唔可能包攬各校長处而十五十六。相信自己既選擇,唔需要其他人認同。

b3410 發表於 19-5-6 11:33
SFA感覺之前揀官津多,可能依家轉方向
純估星展想多些讀書人

b3410 發表於 19-5-6 11:39
好多其他區人讀SFA,朋友仔SFA中下游,畢業用住址抽沙田band 1.  升中後幾次考試名列前茅,我諗SFA train  ...
呢個情況ek都見過幾個分享,反而我更有興趣想知食完老本後能否keep 到上高中?

MrBeast 發表於 19-5-6 13:09
呢個情況ek都見過幾個分享,反而我更有興趣想知食完老本後能否keep 到上高中? ...

我既觀察,就算講初中,係唔夠既,或者叫唔岩用~~~

可以參考某些EK家長,小學階段甚麼跑先一兩年,中一已經近乎閉左口~~~

MrBeast 發表於 19-5-6 13:09
呢個情況ek都見過幾個分享,反而我更有興趣想知食完老本後能否keep 到上高中? ...

始終讀小學同中學都有分別,中學讀多好多科目,而且要求理解、分析、推理等能力比小學高好多,所以有尐對呢方面能力高嘅學生讀中學會比小學讀得好,阿仔有同學小學時名列前矛(阿媽當時仲話囝仔將來要讀神科),升上中學之後成績影都冇。

‹ 上一主題|下一主題