用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs APS vs SFA
樓主: Siup99
go

KTS vs APS vs SFA   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 19-5-8 11:53
馬騮爸夾硬屈?
请问猴子爸如何“夾硬屈“?

猴子爸 發表於 19-5-8 10:57
是文字狱,不是文字嶽,但题名怎样是文字狱?即使你题我“猴子爸”一亿次,就是“文字狱”?
...
請問我係邊個帖, 提過那位會員名字呢?

唔..... 如果大家要自己對號入座, 咁只係個人意願, 咁又要入人數?

請問我用咗邊種修詞手法令人覺得我有表達某位會員呢?

明喻?
暗喻?
借喻?
擬人?
擬物?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-8 12:03

唔..... 如果大家要自己對號入座, 咁只係個人意願, 咁又要入人數?

你係根據(quote) Macrowong96嘅留言「又開名」而寫你嘅「文字獄(嶽)」理論㗎wo, 即是你呢個「文字獄(嶽)」理論係同「又開名」有關啦。
如果話咁樣,又係我會錯意,一係就係EK有自己一套獨特嘅表達方法,係我唔明嘅;再唔係就係你哋集體屈我。
但照計我對你哋所寫嘅嘢嘅理解都好正路jie, 點解要係咁jump on me?

回覆樓主:

相信嚟到呢到,大家都睇得出,我係唔會向惡勢力低頭嘅
還有,非常ridiculous嘅,就係我只不過話SFA係英文小學,原來有人唔同意,就嚟話我,呢個社會真係變哂質...
道之所在,雖千萬人吾往矣!

猴子爸 發表於 19-5-8 12:15
你係根據(quote) Macroeong96嘅留言「又開名」而寫你嘅「文字獄(嶽)」理論㗎wo, 即是你呢個「文字獄( ...

又開名?過好似打錯名喎

marcowong96 發表於 19-5-8 09:41
又開名

講証供,不能不開名,請見諒

Sfa系英小有人唔同意?

猴子爸 發表於 19-5-8 12:01
请问猴子爸如何“夾硬屈“?

如果你當我呢个emoji係肯定既答案,禁前面问“SFA係英小?”我俾呢个emoji都表示係肯定:即我認同SFA係英小~

如果你認為呢個emoji係否定既話,即係我話馬騮爸唔係夾硬屈~

Yanamami 發表於 19-5-8 12:47
如果你當我呢个emoji係肯定既答案,禁前面问“SFA係英小?”我俾呢个emoji都表示係肯定:即我認同SFA ...
这个是“good”,不是“yes".Good, 就是问题问得好,问得对,是吗?并非我屈你。
如果你的意思是"yes", 但用了这个emoji, 你直接告诉我就好了,也不是什么大不了的事情。

hkpapa852 發表於 19-5-8 12:03

其實我留意到有好幾次,你都銳意找機會挑吓機,但其實作為萬人景仰嘅EK大佬,又何必同我呢個插科打諢嘅小角色過唔去呢?反正每次都鎩羽而歸,倒不如好好地做你嘅IT同school ranking, 更划算啦

猴子爸 發表於 19-5-8 12:52
这个是“good”,不是“yes".Good, 就是问题问得好,问得对,是吗?并非我屈你。
如果你的意思是"yes", 但 ...

禁你有你解讀,但唔係我意思,你坚持係我意思,-定要我接受你解讀意思,係唔清楚对方意時無同对方確認,硬得你既意思套上我身上,咪即係屈~

Yanamami 發表於 19-5-8 13:23
禁你有你解讀,但唔係我意思,你坚持係我意思,-定要我接受你解讀意思,係唔清楚对方意時無同对方確認, ...

你按一下你所用的emoji,就知道是“good”的意思。这不是我坚不坚持的问题,而是事实是什么。
你错用了emoji, 引起误会,我纠正了,但你不接受,其实这也是我们对子女的反面教育例子。在生活中经常碰到。每次我们不虚心受教,就是我们白白失去学习机会的时候。

猴子爸 發表於 19-5-8 13:31
你按一下你所用的emoji,就知道是“good”的意思。这不是我坚不坚持的问题,而是事实是什么。
你错用了emoj ...

我跟你解讀不同唔代表錯~你可以禁解,無錯~我可以禁解,無錯。你夾硬要將你解讀既套上我度,此举就係錯。点解唔可以反过黎話你解讀錯,引起誤会?你先係绝对啱?

文科同理科就係禁分別。两个評卷員可以有完全唔一样既解讀。

Yanamami 發表於 19-5-8 13:57
我跟你解讀不同唔代表錯~你可以禁解,無錯~我可以禁解,無錯。你夾硬要將你解讀既套上我度,此举就係錯。 ...
emoji是一个共同话言,例如,如果有人留言骂你,“难道你不知道你是个毒妇人吗?” 我在下面po你用的emoji, 是代表什么?我可以话它只是代表“是”,你不知道。
但一般人看到,就会认为我是赞同他的留言,认为你是个毒妇人。
既然emoji的用法有一定的规则,就不是在乎我禁解, 你禁解,这么简单。

猴子爸 發表於 19-5-8 15:18
emoji是一个共同话言,例如,如果有人留言骂你,“难道你不知道你是个毒妇人吗?” 我在下面po你用的emoji, ...

呢嗰post, 離晒题啦,請關心樓主的感受。

Siup99 發表於 19-5-7 23:27
真心覺得如果小朋友talented,絕大部分父母都會肯栽培!但如果不是,勉強燃燒金錢,時間,心力去音樂方面 ...
为免被认为离题,又被关铺,需要写写我的看法。现在很多前列的中学,对乐器的看重程度好像有增无减,而且趁小学乐器,益处很多,如果话怕他没兴趣,倒不如先让他试试,之后才算。但万一以后要放弃乐器,也一定要有一项运动在手,否则两边都空空如也,对升中不利,对个人成长发展也不好。

猴子爸 發表於 19-5-8 15:18
emoji是一个共同话言,例如,如果有人留言骂你,“难道你不知道你是个毒妇人吗?” 我在下面po你用的emoji, ...

那麼—般人看了就会認為我是贊同SFA是英小了(只有你不是)

猴子爸    發表於 19-5-8 15:49
猴子爸    發表於 19-5-8 15:49
猴子爸    發表於 19-5-8 15:43
猴子爸    發表於 19-5-8 15:42
猴子爸    發表於 19-5-8 15:40

Siup99 發表於 19-5-8 11:57
你講中哂!我小朋友暫時唔抗拒音樂,只係媽媽我唔想花太多時間,心機去音樂,讀呢類學校嘅小朋友學術已經 ...
咁得返SFA and KTS 揀啦
SFA好似仲有外語課,鍛鍊小朋友語言能力。
KTS就相對會輕鬆啲既,但要求都唔低,校網係九龍塘對男仔係有利啲。
我諗你心目中都已經有個答案了

Yanamami 發表於 19-5-8 15:38
那麼—般人看了就会認為我是贊同SFA是英小了(只有你不是)
點解覺得你哋係“為拗而拗”

Yanamami    發表於 19-5-8 17:47

b3410 發表於 19-5-8 17:36
點解覺得你哋係“為拗而拗”
我不忿被点名屈

猴子爸    發表於 19-5-8 18:18
‹ 上一主題|下一主題