用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考插班成績要求!
樓主: Agatha209
go

考插班成績要求! [複製鏈接]

我亞仔學校測考每班有龍虎榜, 每科頭三位上榜,
小一數學試過15人上榜, 淨係佢果班15個100分,
到高小開始龍虎榜得返3,4個人

mch411 發表於 19-5-7 10:15
我亞仔學校測考每班有龍虎榜, 每科頭三位上榜,
小一數學試過15人上榜, 淨係佢果班15個100分,
到高小開始龍 ...
低年級鼓勵為主,我覺得小朋友大家考高分都幾開心。最驚出題深,一下子唔合格,打沉咗

醒目開學勳章

Agatha209 發表於 19-5-6 12:15
唔係heat爆既學校,有提供考試時間地方,考5個同考10個差別好大咩?做大龍鳳定扮高竇sale知名度,無人知! ...
我意思係站在家長立場,明知學校唔會收咁嘅成績,我寧願佢哋一開始唔收我張表,好過俾個false hope,等個小朋友面完考完結果都係唔收

1998Ruby1998 發表於 19-5-7 09:15
初小好多人都可以攞 9X 甚至 100,程度教得快、考卷深嘅如 DG、GH 也有人可以科科 9X,更何況係次熱門嘅學 ...

有時名校教深D卷反而淺和直接。中英文科真係還可,但有D學校D數真係深,加了很多奧數入去,小一要明未知數,solve equation,考D小二數,真係要可以最高分得八字頭,有大半班不合㭘。

1998Ruby1998 發表於 19-5-7 09:15
初小好多人都可以攞 9X 甚至 100,程度教得快、考卷深嘅如 DG、GH 也有人可以科科 9X,更何況係次熱門嘅學 ...

咁中英數89➕100➕100同90➕90➕90,分別係好大?拒無話平均分,係每科呢?

ar_mak 發表於 19-5-7 00:08
學校可以參考世界盃既做法,先係各區打外圍賽,然後按各區學校強弱去分配入圍名額; 之後就到分組賽,強校就可 ...

依家唔係咁玩法咩?

Agatha209 發表於 19-5-7 12:26
咁中英數89➕100➕100同90➕90➕90,分別係好大?拒無話平均分,係每科呢?
...
但门檻就係门檻……無人情講的。

ar_mak 發表於 19-5-7 18:43
不如咁勒,我的收入+李嘉誠的收入,再除2,這就是香港人的平均收入.

你明唔明規矩就係鐵板一塊,係咁就係咁,正 ...

咁你又知唔知規則係死既,人係生既?
你認同所有遊戲規則咪又係鑽牛角尖!

回覆 Yanamami 的帖子

佢可能就係自己仔女學術唔過門檻,插班無望,依家係度話人地唔公平。人地定左呢個 cut off,就即係往年都收好多科科 9X 分嘅學生,唔愁冇人插班。
小學 59 分就要留班,60 分就可以升班,89 分 B 90 分 A,DSE 40 分攞 2,39 分攞 1,12 月 31 號出世嘅小朋友,升小可以今年唔掂仲有下年,1 月 1 號嘅,只可以一 take 過。但 31/12 同 1/1 出世差咁遠咩?係,就係始終差左「一年」,過左就係過左,未過就係未過。

咁講,如果小朋友 89、100、100,又或者上下學期都坐過山車,我係學校都擔心該科長期積弱,如果再睇埋個小朋友來自咩學校,如果學校係課程淺,咁更加唔敢收。反而科科 90,個小朋友讀書平均又高質,冇特別弱嘅科目,收得過,呢個道理到升中都一樣。但既然 po 主覺得規矩係死,人係生,對自己有信心可以寫信同插班學校講「校長,規矩係死,人係生,我小朋友係差一分咋嘛,我覺得佢叻過好多 90+90+90。」如果小朋友真係咁出色,低分啲都收。

喇,我知有幾間學校,有辣有唔辣,但人人筆試有份/冇寫明分數門檻,po 主咁想插班的話,我可以分享下,睇下你願唔願意報,不過好多都一早截止。

1998Ruby1998 發表於 19-5-7 23:32
回覆 Yanamami 的帖子

佢可能就係自己仔女學術唔過門檻,插班無望,依家係度話人地唔公平。人地定左呢個 c ...

所以咪話唔明你個門檻,無話要你就我㗎,你咁睇重成績,咁3條9係小一全級排名去到中位數既機會都高,一定包唔會坐過山車咩?分高分低不嬲睇名次,59分唔合格,但最高分係佢,都係算佢叻!

Agatha209 發表於 19-5-8 08:52
所以咪話唔明你個門檻,無話要你就我㗎,你咁睇重成績,咁3條9係小一全級排名去到中位數既機會都高,一定 ...

門檻只是减少考試人數,减輕老師工作,過到門檻不代表一定叻,但仲要考筆試,冇料概都唔會收啦。
當然,達唔到門檻都可以叻,但如好多人考,學校可能都不在乎少量漏網之魚啦。
如果門檻set 到95/95/95,可能妳感覺好些?
另外,名次有時都未必是最好方法,寶校既級頭未必比一線校既中位叻。

回覆樓主:

識人讀新派直資考級前列,出去報插班。佢覺得襯得佢小朋友起,又值得轉的一綫津校,全部無得考插班試,機會都唔比一個。佢當然覺得委屈,但做家長係咁,啃咗去lor。

回覆樓主:

我小朋友插班英華和陳守仁,問過其他家長,基本上是全級前十才有機會面試, 當然你可以說這個制度是十分殘酷, 比你係學校都會揀精英囉。 畀你面試 仲要過五關,斬六將。

明明1972 發表於 19-5-20 16:08
我小朋友插班英華和陳守仁,問過其他家長,基本上是全級前十才有機會面試, 當然你可以說這個制度是十分殘 ...

對啊!插班就是選賢舉能,面試門檻只是第一步,之後更有考筆試、面試等。若要參與,必須要先有心理準備。

樓主不用為89/90分勞氣,我仔讀緊私小,低小,級五以內,4主科全年平均98分,有樂器4級,識日文,幾個奧數比賽金奬,但DB,LS插班都冇筆試機會,我都問自己,個仔有冇咁差!獲邀學生水準究竟有幾高?

回覆 美美羊 的帖子

可能只係尚未收到信件,今明再check下,祝你好運。
‹ 上一主題|下一主題