用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考插班成績要求!
go

考插班成績要求! [複製鏈接]

D學校要求睇最近成績都正常,但唔明有D學校要求中英數有90分以上先畀考插班試,插得班嘅,一二年級居多,初小中英數89同90差好遠咩?間間學校深淺唔同,上次100分今次插班試70分都有可能,上次70分今次100分又有可能㗎⋯⋯
   9    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

如果學校係咁講,即一分都不能少,同你理念都唔配合,何必勉強?俾你好彩入到都頻頻見家長

Agatha209 發表於 19-5-5 23:15
D學校要求睇最近成績都正常,但唔明有D學校要求中英數有90分以上先畀考插班試,插得班嘅,一二年級居多,初 ...

故意門檻姐, 呢D 邊有得拗架....

回覆 Agatha209 的帖子

即係話學校插班位小,但就有好多申請,9字頭都有大把學生揀

醒目開學勳章

D學校要求睇最近成績都正常,但唔明有D學校要求中英數有90分以上先畀考插班試,插得班嘅,一二年級居多,初 ...
如果降低入場門欖,做場大龍鳳又in又筆試但最終唔收會開心啲?

可能間間學校出題目深淺唔同,學校一刀切要求一個分數,自綁手腳

好簡單,好似喇叭咁,你來報名任報,我揀人見。

Charlotte_mom 發表於 19-5-6 10:10
如果學校係咁講,即一分都不能少,同你理念都唔配合,何必勉強?俾你好彩入到都頻頻見家長
...

係,如果升小一,我絕對唔揀佢為第一二志願,但最近搬屋,我住呢區插班位競爭實在慘烈,好多有要求嘅,睇唔順眼都要試!

回覆樓主:

唯有報多幾間。有時學校唔設門欖,好似可親d。但其實一樣揀,交咗表和一堆成績單,佢轉頭都係丢咗去。

bobbob 發表於 19-5-6 11:32
如果降低入場門欖,做場大龍鳳又in又筆試但最終唔收會開心啲?

唔係heat爆既學校,有提供考試時間地方,考5個同考10個差別好大咩?做大龍鳳定扮高竇sale知名度,無人知!

b3410 發表於 19-5-6 11:46
可能間間學校出題目深淺唔同,學校一刀切要求一個分數,自綁手腳

好簡單,好似喇叭咁,你來報名任 ...

無錯,所以唔係好明佢哋為乜?為成績又一刀切?你話揀舊校班級名次都可以理解。

IloveJJ 發表於 19-5-6 11:48
初小中英數都90分都大把喎!

事實係,唔知深定淺啦,數學卷我小朋友嗰班試過最高分都係8字頭,又試過90分以上10幾個⋯⋯

有D學校,初少級頭20名內,平均分都係90分以上,所以插班通常要中英數攞A(90分以上)至in,筆試後再揀人。

可能學校覺得如果你原本間學校勁過佢都唔使插佢個間,所以如果係原校弱過佢的,佢要求90分以上都唔過份

講真 我仔仔都報插小二 但佢考全級第7 平均分A 我都怕筆試機會都未必有 所以我自己覺得要有90分要求都好正常

設限在很多情況下要求是很正常,小一小二只收幾個插班生位,稍微有點名氣的學校,每年幾十個叩門客實少不了,而學校又不想花太多時間尋找漏網之魚,再比較自己和叩門者學校名氣,索性找最高那幾個,差不了太遠。
我覺得如果叩與自己學校相若的學校,成績級二十以內是少不免,如果要上一層,級五名以內才考慮。
所以打算搬家前必須好好考慮。

Jane1983 發表於 19-5-6 12:10
唯有報多幾間。有時學校唔設門欖,好似可親d。但其實一樣揀,交咗表和一堆成績單,佢轉頭都係丢咗去。
...

除了寶校和學生不足的學校,有哪學校不左挑右選?正如你講,不設限,又歡迎各方來者,最後大龍鳯完又是那幾個,家長可能更火滾。
供求關係,你求人,唯有按人家遊戲規則,如果不達標又不喜歡學校作風,唯多找幾間,天下之大,難道無容身之所?

Jane1983    發表於 19-5-7 10:27

初小9x~100真係大把学生有得俾学校揀,插班位又少,大家100都收唔哂,更何況未过门檻?同样道理,DSE入U都要33222,少个崩都望门輕嘆,所以好多中文科得2就無緣入U.但大学梗係由5**最高分既学生揀起啦~

初小好多人都可以攞 9X 甚至 100,程度教得快、考卷深嘅如 DG、GH 也有人可以科科 9X,更何況係次熱門嘅學校?次熱門學校嘅卷好少出得刁鑽,有做功課、上堂冇訓著嘅小朋友,攞 90 分以上唔難。

你話 89 分同 90 分差別,咁合格唔合格都係 59 分同 60 分,59 就要留班,60 就升班。咁你點都要掂到個門檻。
‹ 上一主題|下一主題