用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14網 女仔 選校
go

14網 女仔 選校 [複製鏈接]

小朋友仲係K1,但想開始做功課。女仔成熟文靜,鍾意睇書,慢熱。屋企人讀書OK,估計小朋友都唔會太差。14網可以點玩?So far 北官睇落感覺唔錯。百福道嗰幾間就好近(對我呢個懶媽媽好吸引),聽落都OK但唔知點揀。
   7    0    0    0

EstrellaDamm 發表於 19-5-5 23:00
小朋友仲係K1,但想開始做功課。女仔成熟文靜,鍾意睇書,慢熱。屋企人讀書OK,估計小朋友都唔會太差。14網 ...
沒有弟妹?

hohoho888 發表於 19-5-6 10:31
沒有弟妹?

有妹妹

百福道嗰幾間都唔錯,派位OK的

EstrellaDamm 發表於 19-5-6 10:56
有妹妹

如谷得可考慮嘉諾撒

EstrellaDamm 發表於 19-5-5 23:00
小朋友仲係K1,但想開始做功課。女仔成熟文靜,鍾意睇書,慢熱。屋企人讀書OK,估計小朋友都唔會太差。14網 ...
北官比百福道個幾間易入, 升中派位亦不比個幾間差

不過官校就係傳統教學.

嘉諾撒升中派位是好, 但相比北官, 較難入亦較催谷

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-6 12:10
北官比百福道個幾間易入, 升中派位亦不比個幾間差

不過官校就係傳統教學.
北官升中近年似乎已超越百福道?

hohoho888 發表於 19-5-6 16:19
北官升中近年似乎已超越百福道?
衞理雖然升中成績好, 但其實唔係好過北官好多, 而且近兩年好似成績有所下跌.

如果以僅有資料睇, 呢兩年升中派位應只係和北官相若.

至於另外百福道附近既丹循, 升中派位一直不如北官, 而且唔知點解比北官難入

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-6 16:22
衞理雖然升中成績好, 但其實唔係好過北官好多, 而且近兩年好似成績有所下跌.

如果以僅有資料睇, 呢兩年升 ...
可能少位啦, 同埋我覺得好多人鍾意教會學校寧要教會不要官立, 除非outstanding 到好似軒官果d ...

hohoho888 發表於 19-5-6 17:33
可能少位啦, 同埋我覺得好多人鍾意教會學校寧要教會不要官立, 除非outstanding 到好似軒官果d ... ...
現實中,多區不少受追捧既教會學校,其實只係有一線受追捧程度,二線升中派位表現既學校。

hkpapa852 發表於 19-5-6 16:22

如果以僅有資料睇, 呢兩年升 ...

丹循很受熱捧,被冠以14網 happy school,真係咁好嗎?

Cherry7443 發表於 19-5-6 18:10
丹循很受熱捧,被冠以14網 happy school,真係咁好嗎?

係咪Happy我唔知,但如果學校Happy家長自己又唔做嘢,相信Happy完幾年就會好後悔。

hkpapa852 發表於 19-5-6 18:32
係咪Happy我唔知,但如果學校Happy家長自己又唔做嘢,相信Happy完幾年就會好後悔。
...

據說衞理谷左(新校長後),但近年派位反而跌了,真想不透什麼原因。

lcyesther 發表於 19-5-6 19:23
據說衞理谷左(新校長後),但近年派位反而跌了,真想不透什麼原因。

升中派位差咗可能係因,所以要催谷係果

hkpapa852 發表於 19-5-6 19:55
升中派位差咗可能係因,所以要催谷係果

升中係唔係一個零和遊戲?當兩基北官滬江學生Pre-S1成積好咗,小學B1位相對都多咗,係中學學額無大變下,其他小學自然少咗位。

Diversifyedu 發表於 19-5-6 20:04
升中係唔係一個零和遊戲?當兩基北官滬江學生Pre-S1成積好咗,小學B1位相對都多咗,係中學學額無大變下, ...

係,同區有學校好咗,自然有學校會差咗,因為永遠只有1/3本區學生係歸類為本區B1。

hkpapa852 發表於 19-5-6 18:32
...

我係用家 係非常Happy 呀..無壓力
合理功課.. 合理考試程度

我相信大部分家長背後都有法功...

hkpapa852 發表於 19-5-6 17:47
現實中,多區不少受追捧既教會學校,其實只係有一線受追捧程度,二線升中派位表現既學校。 ...
絕對係!

滬江仲係咪好似前幾年講到咁難入?

呢排好似冇咩人提佢...

boojiji 發表於 19-5-7 11:41
滬江仲係咪好似前幾年講到咁難入?

呢排好似冇咩人提佢...

我對呢間近乎零認識,要睇睇。
‹ 上一主題|下一主題