用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14網 女仔 選校
樓主: EstrellaDamm
go

14網 女仔 選校

EstrellaDamm 發表於 19-5-7 13:57
我對呢間近乎零認識,要睇睇。
唔奇滬江是正式既"禾稈冚珍珠"

回覆樓主:

swytca 發表於 19-5-7 18:04
宗教學校可以用天父啊之類的去規範學生,學生規矩做得比較嚴格,非宗教學校這方面就差些。還有宗教學校如果 ...
如果是咁, 點解d有宗教國家仲有咁多殺人放火?
用有宗教學校就等於學生會乖而有正向思想呢個結論是以片概全

hohoho888 發表於 19-5-8 10:14
如果是咁, 點解d有宗教國家仲有咁多殺人放火?
用有宗教學校就等於學生會乖而有正向思想呢個結論是以片概全
...
香港人一向都係有宗教歧視, 一見天主教/基督教就盲目以為係好野, 其他宗教(如佛/道/儒)就當佢地係牛鬼蛇神, 敬而遠之

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

学生跳樓唔報警,基真,係基督教學校

hkpapa852 發表於 19-5-8 11:59
香港人一向都係有宗教歧視, 一見天主教/基督教就盲目以為係好野, 其他宗教(如佛/道/儒)就當佢地係牛鬼蛇神, ...
係呀, 好多人都以為入佛教學校LUNCH 就一定要食齋

我唔係話宗教學校乜乜乜, 一個人長大是點, 好多因素, 學校背景只係其中一因素, 所有因素合埋就係際遇, 際遇同性格是係最影響到成為咩人, 成長環境只係際遇中既一環je...

宗教學校要有完教分,否則自行都是陪跑多

hohoho888 發表於 19-5-8 12:17
我唔係話宗教學校乜乜乜, 一個人長大是點, 好多因素, 學校背景只係其中一因素, 所有因素合埋就係際遇, 際遇 ...

小朋友入宗教學校,起碼會學會依靠神...小朋友心靈軟弱時都會懂得禱告..

官校唔會學到.

不過揀咩學校比小朋友都係家長既選擇...

希望各位家長都入到心目中理想既學校

pandafamily2008 發表於 19-5-8 12:39
宗教學校要有完教分,否則自行都是陪跑多

冇呀,我地冇宗教,亦絕對唔會為搵學校去入教的。

boojiji 發表於 19-5-7 11:41
滬江仲係咪好似前幾年講到咁難入?

呢排好似冇咩人提佢...

聽聞上年滬江3分1機會抽中。嘉諾撒係4分1機會。
我估華仁黎左滬江會易入左,始終多人喜歡傳統名校

bugmum 發表於 19-5-9 15:05

聽聞上年滬江3分1機會抽中。嘉諾撒係4分1機會。

其實想知華仁來後,是否好少男仔抽嘉諾撒?今年小一不知有多少男仔呢?
多少女仔,直接影響band2女仔上書院機會。

如果只係得宗教分 = TOTAL 20分, 出名的宗教學校自行都唔見得入到.....

lcyesther 發表於 19-5-9 15:50
其實想知華仁來後,是否好少男仔抽嘉諾撒?今年小一不知有多少男仔呢?
多少女仔,直接影響band2女仔上書 ...
我覺得如果是男仔唔會選嘉囉除非有細妹
我覺得嘉d男他都係因為有家姐在讀
估嫁 ja

hohoho888 發表於 19-5-9 16:47
我覺得如果是男仔唔會選嘉囉除非有細妹
我覺得嘉d男他都係因為有家姐在讀
估嫁 ja
嘉諾撒一向都是女多男少
上年有個P4叻仔都離船轉校

醒目開學勳章 王國長老

JaneJaneT 發表於 19-5-9 17:30
嘉諾撒一向都是女多男少
上年有個P4叻仔都離船轉校

嘉諾撒升中男仔無著數
如果我仔叻,幾大轉間有直屬/聯繫位啦,去軒小搏皇仁,去華小st jo有中學,好過大海茫茫

lcyesther 發表於 19-5-9 15:50
多少女仔,直接影響band2女仔上書 ...

嘉諾撒係聯繫關係,本身既聯繋位根本唔多,女生升中可以講係影響不大,中學一早已經係近乎完全操控收生權~~~

mcl203 發表於 19-5-9 20:17
嘉諾撒係聯繫關係,本身既聯繋位根本唔多,女生升中可以講係影響不大,中學一早已經係近乎完全操控收生權 ...

只知band 2部分女仔也上到書院。所以少左男仔,變相女仔多左,band 2女仔多左,競爭就會大左。

lcyesther 發表於 19-5-9 21:00
只知band 2部分女仔也上到書院。所以少左男仔,變相女仔多左,band 2女仔多左,競爭就會大左。
...

都話左嘉諾撒本身只有2X個聯繋位,每年有5X-6X個學生直升。係統一階段係本區學生去抽,學校本身係難以操控結果,B2生去統一一向機會不大。至於用自行位收自己學生,一向都存在可多可少。況且,相信嘉諾撒本身都有一定支持者,男生一向偏少,兄弟姊妹效應,亦屬本區龍頭小學,華仁搬左去北角影響應係不大。

mcl203 發表於 19-5-9 21:10

都話左嘉諾撒本身只有2X個聯繋位,每年有5X-6X個學生直升。係 ...

原來佢用不少自行位收自己學生。