用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2019英國寄宿 Y7,Y8 召集區
樓主: 零極限
go

2019英國寄宿 Y7,Y8 召集區   [複製鏈接]

零極限 發表於 19-5-7 23:11
好多人也認為12,13歲便到外地留學太細個啦!大家又點睇呢?

我覺得每對父母都有唔同睇法,我自己就覺得年紀細過去會比較容易適應,但最終都要父母同小朋友願意,我小朋友喺早幾年自己提出想去外地升學,所以大家一早已經有共識,我倆夫妻亦無期望小朋友出國留學一定學有所成或出人頭地,只喺希望小朋友可以喺佢喜歡嘅地方開心學習,如果去到唔喜歡就回來吧,起碼都叫做比佢嘗試過

雨眾不桐73 發表於 19-5-5 15:52
報道Y8,請問大家開學的東西準備了嗎?

現在發育時期,1、2個月啲衫褲鞋襪都可能已經唔啱著,所以大部分嘅嘢我都諗住出發前一個月先凖備,
床單被鋪就到英國先買
校服已預約到學校購買
機票agent已hold
酒店已訂
現在睇緊免縫名貼

jac0000 發表於 19-5-7 09:48
請問下你地會係邊到出電話卡?係香港出定?或是到英國才買?邊到買好d?

聽聞英國每個地方收得好嘅電話公司都唔同,我哋就監護人公司比咗幾張我,出發前上網top up就可以

小翹媽 發表於 19-5-7 17:15
開學我們會同行, 到時應留低大及細喼給他嗎? 10月他會回港, 是否沒有什麼帶回, 只須拖細喼? ...

我會買大中細一套,回港時大嘅寄倉,細嘅手提上機放頸枕&充氣腳踏&零食,中嘅留喺宿舍放佢啲雜物

babykidss 發表於 19-5-5 23:12
請問各位y7,y8班,需要考ukiset嗎,thx

我小朋友有考,但其實學校睇完都一樣要考學校嘅入學試

jac0000 發表於 19-5-7 09:48
請問下你地會係邊到出電話卡?係香港出定?或是到英國才買?邊到買好d?

我喺香港買左一年12GB比佢$2xx,預計佢一年用兩張,硏究過pat as you go增值要$100個月有效30天,即每個月要增,學校有wifi用自己數據時間唔多。大啲先出pay as you go

bbpoon 發表於 19-5-7 22:50
請問出Student Visa是否要銀行有一定存款?一年學費?

如果我有公積金供款receipt,可否當作存款之參考? ...

香港屬於低風險地區(網上有寫)不需提供,只需準備,強積金吾計。

零極限 發表於 19-5-7 23:11
好多人也認為12,13歲便到外地留學太細個啦!大家又點睇呢?

他喜歡便足夠,我冇聽人說話,咁細個有咁嘅勇氣好奇心,我反而支持,由佢試下,放手才會高飛。我地本來預計中三四才去英國,早咗小小。

cfs 發表於 19-5-8 07:09
我喺香港買左一年12GB比佢$2xx,預計佢一年用兩張,硏究過pat as you go增值要$100個月有效30天,即每個月 ...
我都買左呢張卡, 但我3月去英國時先發現係唔可以撥打話音電話
宜家重諗緊可以用咩電話卡

回覆 katrinafu 的帖子

很感恩家人無反對還支持呢!這是我意想不到的。反之,學校老師知道小兒反叛有脾氣,學習態度不好,擔心他到異地也如此!
我們就希望他可以改變一下學習環境及氣氛,愉快地學習。寄宿又可過些群體生话。😄

dorothy313 發表於 19-5-8 12:06
我都買左呢張卡, 但我3月去英國時先發現係唔可以撥打話音電話
宜家重諗緊可以用咩電話卡

我仔吾需要通話,只是要數據,大啲可能要既。如果你要通話,買pay as you go啦

零極限 發表於 19-5-8 14:19

很感恩家人無反對還支持呢!這是我意想不到的。反之,學校老師知道小兒反叛有脾氣 ...

我就相反啦 ,身體個個都話大細個,捨得啦 ?  長輩們簡直覺得你有錢冇地方洗就比我啦 ,係香港讀到就讀到 ,讀唔到書去邊度都讀唔到 。  他們還未理解到香港情況 !
以前小學為功課 、為做快D ,為溫埋書 , 每晚 9點先完成 ,不是她能力低 ,是每日8-9份功課 (未計改正) ,  關係真係不太好 ,罵完她又心痛,心諗 她都是小孩 ,有誰不想玩樂 ? 出國讀書後 關係更好 , 沒為了功課、溫書吵架, 每次回港黐到我實 ,晚晚跟我睡覺 , 到今年Year9 , 為自己成績有計劃,有安排 ,有目標 , 對我來說夠啦 !

"為自己成績有計劃,有安排 ,有目標 "太感動了!隨喜隨喜!

rainbowwall 發表於 19-5-8 03:39
我覺得每對父母都有唔同睇法,我自己就覺得年紀細過去會比較容易適應,但最終都要父母同小朋友願意,我小 ...

欣賞你嘅睇法,有時我都覺得自己睇嘢太窄太膚淺,提醒自己唔好太執著,要放開啲。你都講得好岩,真係唔岩嘅咪返唻law, 又唔係唔可以回頭,唔駛太過擔心。

rainbowwall 發表於 19-5-8 03:39
我覺得每對父母都有唔同睇法,我自己就覺得年紀細過去會比較容易適應,但最終都要父母同小朋友願意,我小 ...

非常同意,我和老公也是同一想法。

katrinafu 發表於 19-5-8 15:48
我就相反啦 ,身體個個都話大細個,捨得啦 ?  長輩們簡直覺得你有錢冇地方洗就比我啦 ,係香港讀到就讀到 ...

多謝你所分享,小兒今年小五,小孩聽完升學講座亦非常渴望到英國升學,準備6月取得學校成績表後立即揾agent申請學校。

多謝你詳細的分享,令我們了解更多。

零極限 發表於 19-5-7 23:24
回覆 bbpoon 的帖子

公積金應該不計算在內 因為記得agent同我們說股票也不計算在內

明白,謝謝!

katrinafu 發表於 19-5-8 15:48
我就相反啦 ,身體個個都話大細個,捨得啦 ?  長輩們簡直覺得你有錢冇地方洗就比我啦 ,係香港讀到就讀到 ...
恭喜你呀!阿囡各方面都有進步!
我都想阿細痴我訓,佢唔制啦!

etoile 發表於 19-5-9 00:46
恭喜你呀!阿囡各方面都有進步!
我都想阿細痴我訓,佢唔制啦!

我都是多謝你和一眾前輩教路 , 你們經驗分享 ,也讓我在這裡分享給其他家長 。

我都係學習緊做一個家長/媽媽 ,每天都學習中 。
‹ 上一主題|下一主題