用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2019英國寄宿 Y7,Y8 召集區
樓主: 零極限
go

2019英國寄宿 Y7,Y8 召集區   [複製鏈接]

雨眾不桐73 發表於 19-5-6 13:24
床單要帶幾套?平安藥都會帶哪些?謝謝

我會帶一套,學校本身也有,如果未洗完,可以用學校,再有問題才上網訂購。
藥物都是平常會食的止痛收鼻水敏感退燒,外國傷風發燒吾興食藥,但我地習慣左就帶定收起,因為有啲學校吾比自己帶藥。我仔喺香港都習慣自己拎藥食,所以冇問題。你們的小孩就看平常習慣喇,要識自己分辦先好比佢呀。

cfs 發表於 19-5-6 13:31
我會帶一套,學校本身也有,如果未洗完,可以用學校,再有問題才上網訂購。
藥物都是平常會食的止痛收鼻水 ...
我仔平時感冒發燒都是必理通可以帶嗎?

雨眾不桐73 發表於 19-5-6 16:18
我仔平時感冒發燒都是必理通可以帶嗎?

要睇你地學校喇,有些學校會收曬,唔比學生keep藥架,當然有啲學生一早收藏很好,要睇自己小孩識唔識分幾時要食,同又要小心其他同學拎到,始終危險!必利痛我都會準備,頭痛時食,雖然喺香港很少食,一年一兩次頭痛姐。好唔舒服都係同學校講安全

零極限 發表於 19-5-6 08:04
回覆 katrinafu 的帖子

感激指點,想請教應該帶什麼被好呢?羽絨被?有暖氣,冷氣皮也可以?

放心啦,絕對跟得上,我女是讀完小五去讀Year 7 ,都係普通的中文小學 , 比D時間他 ,頭一年不能要求他成績 , 盡量叫他參與多點活動 , 鼓勵他多與同學溝通 。

想帶字典帶電子和一本本都Ok ,就自己方便, 我女就帶一本本的 ,初初有講過買電子字典,後來又話都係不用  。

被 我建議買這款 4.5+ 9 TOG , 熱的天氣蓋4.5 , 凍時就9 , 再凍就 4.5+ 9 就= 13.5 , 是啪鈕 約兩張被合而為一 , 我覺得這款不錯 , 我在Marks  and spencer買 ,John Lewis 都有  , 至於被要什麼質料就自己選擇。

雨眾不桐73 發表於 19-5-6 13:24
床單要帶幾套?平安藥都會帶哪些?謝謝

間間學校唔同 ,有D學校有提供,有D就完全沒有 。
我女學校只提供床單 , 所以 被袋、枕袋我們預2套 , 學校有規定每星期三要更換拿去洗。

薄Tee 方面 ,我見女 短袖又幾件 ,長袖又幾件 。因放學她都會換便服的 。

波鞋是普通透氣的 , 不是皮的 , 阿女學校 每年 9月 或 5-6月的Long weekend 好多上山下海的活動, 通常都會對鞋好多泥或 濕哂 , 她會自己清洗弄乾的。

英國常落雨但不是很大雨 ,唔會咁易整到入哂水 ,但多對更換會好一點 。

我女是很易病之人 ,我都有平安藥給她收起。都係D 退燒、傷風、咳和化痰藥 , 因我們帶日本藥多 ,太colourful ,很多人都已為是糖 , 但都要收埋不能讓學校知道,另到了當地後 ,我都有在Amazon Uk 訂耳探熱器比她 備用 , 當地網上買平過香港很多 。 讀緊第三學年 ,她最近兩次病,食學校護士比的藥一直都沒改善 , 她都會自己要求學校護士帶她看醫生 , 也試過自己What’s app監護人要求睇醫生 。

請問下你地會係邊到出電話卡?係香港出定?或是到英國才買?邊到買好d?

cfs 發表於 19-5-6 13:31
藥物都是平常會食的止痛收鼻水 ...
只可以帶整盒的成藥,如果醫生給的就不行吧?

katrinafu 發表於 19-5-6 20:35

間間學校唔同 ,有D學校有提供,有D就完全沒有 。
好聰明的女兒,我驚我仔沒有這麼醒目!!!

請問有沒有小朋友搭過德國漢莎航空,轉機感覺可以嗎?幫仔仔留意聖誕假機票!

雨眾不桐73 發表於 19-5-7 10:29
只可以帶整盒的成藥,如果醫生給的就不行吧?

如果是醫生處方最好有醫生紙寫明。
我女有次  流感 , 退燒後上飛, 但仍要吃繼續吃特敏福、 咳藥、鼻水藥, 已經是醫生處方,有齊醫生寫證明信, 學校老師都電郵來要我逐隻藥解釋返比她知。

jac0000 發表於 19-5-7 09:48
請問下你地會係邊到出電話卡?係香港出定?或是到英國才買?邊到買好d?

都要留意返學校收什麼網絡的。
我女學校只收到Vadafone ,  我用是這公司另一條line My Lebara , 都是在街上 / 商場上買卡 ,每個月Top up . 看看需要幾多GB數據 和多唔多打長途電話,因有包含 100-1000分鐘長途,其中國家可打回香港 。

開學我們會同行, 到時應留低大及細喼給他嗎? 10月他會回港, 是否沒有什麼帶回, 只須拖細喼?

小翹媽 發表於 19-5-7 17:15
開學我們會同行, 到時應留低大及細喼給他嗎? 10月他會回港, 是否沒有什麼帶回, 只須拖細喼? ...

帶細喼回來沒問題 。

但再去英國時 要帶的厚褸或  衣服, 以及其他用品和食物補給品 ,細喼夠裝返英國嗎 ?

小翹媽 發表於 19-5-7 17:15
開學我們會同行, 到時應留低大及細喼給他嗎? 10月他會回港, 是否沒有什麼帶回, 只須拖細喼? ...

我會留大+中給他,再返去時會有件厚外套,長袖衫褲,所以細喼未必夠。不過亦都可以住落先,預計多物資咪拎個大回來囉。

零極限 發表於 19-5-6 00:05
回覆 雨眾不桐73 的帖子

巳出機票,驗身,等學校出信去簽証

請問出Student Visa是否要銀行有一定存款?一年學費?

如果我有公積金供款receipt,可否當作存款之參考?

回覆 katrinafu 的帖子

katrinafu,首先多謝你咁詳細答我地班新手!感激感激!
另,你和你的女兒也很有勇敢啊!五年班便去寄宿!
我心情很複習又唔捨得又擔心呢……

好多人也認為12,13歲便到外地留學太細個啦!大家又點睇呢?

回覆 bbpoon 的帖子

公積金應該不計算在內 因為記得agent同我們說股票也不計算在內
股票也可以隨時買賣吐現,更可况強積金要 退休年齡才可以提取呢……

零極限 發表於 19-5-7 23:11
好多人也認為12,13歲便到外地留學太細個啦!大家又點睇呢?

好多人認為 ,就由人認為 。作為父母 、 孩子 一定要有共識 , 要一致決定才能出國 。
有D人擔憂青春期 、 反叛期等 , 呢方面真係 要 家長自己留意 和作出決定 。
擔心 掛念一定有 ,但英國真是一個經常放假的地方 , 三個學期的Term end 是聖誕假、復活節假期和暑假 , 當中又有三個Half term , 若機票不是問題 ,孩子又唔嫌坐飛機累 , 兩個大假期 ,三個Half term 都回港 , 我可以說 ,幾乎個個月都見到你的孩子 。

katrinafu 發表於 19-5-7 23:27
好多人認為 ,就由人認為 。作為父母 、 孩子 一定要有共識 , 要一致決定才能出國 。
有D人擔憂青春期  ...

真心感激katrinafu不停指導我哋班新手家長其實我經常上嚟偷師見到katrinafu都好有耐心分享經驗
‹ 上一主題|下一主題