用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家公認嘅B1中學,全港到底有無100間呢? ...
樓主: YmOra
go

大家公認嘅B1中學,全港到底有無100間呢?  

cafeva 發表於 21-5-7 10:22
我計過粉嶺出市區MTR車程都成個幾鐘呀. 放學去玩同放學搭車係兩回事. 我都要車程唔過半小時架.
...

是旦,無單一睇法嘅~~~

cafeva 發表於 21-5-7 10:20
傳統名校可能更注重拔尖 >>> 係咪真架?! 係就好啦. 補底教多兩次做多幾題就得, 尖真係唔識抜
...
經常出狀元的學校

回覆 cafeva 的帖子

睇吓點用嗰一個鐘 + 市區學校幫佢開到幾多眼界,上到咩層次去justify 搭車嗰2000幾個鐘 (每日2小時 x 約183日返學/年 x 6年)

cafeva 發表於 21-5-7 10:22
我計過粉嶺出市區MTR車程都成個幾鐘呀. 放學去玩同放學搭車係兩回事. 我都要車程唔過半小時架.
...
粉嶺自己開車都好遠!有一次失驚無神報咗個課程,要去粉嶺上堂,真係好耐先去到。

mcl203 發表於 21-5-7 10:01

好多家長嘅心態,渡江就係遠,仲有唔少追求步行範圍內,半粒 ...
認同,但都要睇區分。TKO渡江率係奇高,家長背景關係。觀塘區家長真係無咩意願渡江,亦唔多人會深入認識對面海既學校情況,其實放學時間起街上,見到學生校服量,就大約估到當區家長取向。

b3410 發表於 21-5-7 10:38
經常出狀元的學校

諗咗好耐都唔知邊啲,可否開名呢?~~~

PTL_L 發表於 21-5-7 10:42
認同,但都要睇區分。TKO渡江率係奇高,家長背景關係。觀塘區家長真係無咩意願渡江,亦唔多人會深入認識對 ...

delete

mcl203 發表於 21-5-7 10:01

好多家長嘅心態,渡江就係遠,仲有唔少追求步行範圍內,半粒 ...
hahaha exactly, 我個仔本來想揀最近果間可以遲d起床, 後尾發覺可能連午餐都要回家吃, 最終考左間要過海的

PTL_L 發表於 21-5-7 10:42
認同,但都要睇區分。TKO渡江率係奇高,家長背景關係。觀塘區家長真係無咩意願渡江,亦唔多人會深入認識對 ...

勁多跨區!幼,小已經係。

cafeva 發表於 21-5-7 10:20
傳統名校可能更注重拔尖 >>> 係咪真架?! 係就好啦. 補底教多兩次做多幾題就得, 尖真係唔識抜
...

拔尖可能係教一兩次做多幾題深 D 的......

其實計完都係讀一間!

再者,當一個網十間,自己計下有幾多網,再打個七折八折啦。

不過唔知計黎做乜(emoji)(emoji)(emoji)