用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家公認嘅B1中學,全港到底有無100間呢? ...
樓主: YmOra
go

大家公認嘅B1中學,全港到底有無100間呢?   [複製鏈接]

YmOra 發表於 19-5-5 17:45
他間接地答咗!要自己計而矣!

即 :
像我囡校,
高FORM 走10多人
依兩屆4班得10X人

TwinWong 發表於 19-5-7 10:58
像我囡校,
高FORM 走10多人
依兩屆4班得10X人

係呀!其實好多學校高Form都可能走咗一定數目的人,但加起來又平均下可能都會接近"平均每間"中學有128人每級。不過,我都知有些中學屬多班多人學校。

王家爸爸 發表於 19-5-7 09:42
需要好理性先可以討論到。

我都明。thx.thx.

akys 發表於 19-5-7 10:42
喇沙,拔萃,華仁,三間不負眾望,都係負增值。
你又唔好咁講 畢竟係上當年嘅事
又今時唔同往日
但必須要講呢三間就算係負
㨂佢哋的仍係前呼後擁
無他
就算幾負佢都有出醫生律師
無論幾負D學生都唔差得去邊
無論幾負畢業生人脈関係都會好過人
恨唔黎

Arabellahk    發表於 19-5-7 12:59

YmOra 發表於 19-5-7 07:50
謝謝!明白的。但是,是否要以班人數這點出發討論才可以找出B1中學數目這點我不太肯定。但如果從多數人 ...
陳瑞祺好像不是公認的BAND1中學

hkpapa852 發表於 19-5-7 08:43
增值率 其實可能會係另一個陷阱.

如果A校增值率高過B校, 係咪一定揀A校先?

咦?乜條數唔係都係咁計咩?呈分時,我都係咁order C6同家姐增值科常識同聖經喔。不過,佢三次都達唔到我個要求。炒魷魚!

拿,我就叻喇,一陪阿妹溫書,就B3變B2了。

hkpapa852 發表於 19-5-7 08:43
增值率 其實可能會係另一個陷阱.

如果A校增值率高過B校, 係咪一定揀A校先?
我不嬲都係禁諗,係1A校学生既進步空间点到比2A-1C校細……

long0 發表於 19-5-7 12:01
你又唔好咁講 畢竟係上當年嘅事
又今時唔同往日
但必須要講呢三間就算係負
正所謂爛船都仲有三斤釘,poor nobles are still nobles,底子好,差極都有限。

王家爸爸 發表於 19-5-7 09:49
我反而傾向於認為,B1A、B1B學校,其實重點唔係成績上既增值率,而係另類學習機會。除非諗住將來讀醫,否則 ...

咪係,唔少傳統學校既增值率並非可以用學科分數計到出黎~~~

long0 發表於 19-5-7 10:32
https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1083
唔知呢D係咪你要的
這只是轉 ...
當年我都係睇晒所有B1上游學校既報告(校內同視學),然後做個類似既表(詳情好多),再根據張表做選擇。

王家爸爸 發表於 19-5-7 16:53
當年我都係睇晒所有B1上游學校既報告(校內同視學),然後做個類似既表(詳情好多),再根據張表做選擇。

...

使唔使出飛標~~~

mcl203 發表於 19-5-7 17:45
使唔使出飛標~~~
可能呢個先係最好方法
要選學校其實同賭博差不多
你話老師好 (佢可以唔做)
你話校長好 (佢可以轉校)
你話校風好 (佢收咗班差學生 校風可以完全不同)
最恐怖
選校時家長係什麼風險都唔知
死得

Arabellahk 發表於 19-5-7 13:06
陳瑞祺好像不是公認的BAND1中學
對,認知 csk 應該是 band 2

mcl203 發表於 19-5-7 17:45
使唔使出飛標~~~
飛標揀咗間你或者你小朋友唔鍾意既你會點?

王家爸爸 發表於 19-5-7 19:39

最唔中意果間,你會識放紅心細細點㗎啦,中意果D間間都A3 size,機會大過百倍~~~

王家爸爸    發表於 19-5-7 19:46

王家爸爸 發表於 19-5-7 19:39

兩個都唔鐘意既嘢,無需要出現係鏢靶上啦!
個別人仕鐘意既,咪放係邊緣做double/triple嗰D格仔度囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

學校增值報告是相當有用.
我亦認為是最有用既衡量增值能力工具.

可以將自己學校與全部學校,相關收生學校,同區學校進行比較.

可睇自己學校核心四科/最佳五科/各科Value-added scores / Lower Bound / Upper Bound 與相關收生學校作比較.

依份報告亦有學校作部分公開.例如下圖
睇得明既當佢是寶,睇唔明既當佢是草

TwinWong 發表於 19-5-7 10:58
像我囡校,
高FORM 走10多人
依兩屆4班得10X人

其實學校成績進步,可能要歸公於參加咗211減派。

須知道官津中學既資助額係以班數計,一班32人同一班36人都係得同一個金額既資助。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sing13 發表於 19-5-8 16:57
學校增值報告是相當有用.
我亦認為是最有用既衡量增值能力工具.

如果真係要計增值,係咪要計埋可投放既金額去計會合理D?
講得增值就應該計埋成本吧!

hkpapa852 發表於 19-5-9 08:19
如果真係要計增值,係咪要計埋可投放既金額去計會合理D?
講得增值就應該計埋成本吧!
...

上面既圖可以睇到學校對能力不同的學生的差異效益,(簡單D講是拔尖保底)

你所講既投放金額反而唔是報告比較既數值,而是學校通過數值比較而自己尋找可能既其中一個原因.

可以有各種比較: 

例如睇最近兩年增值率比較, 學校自己尋找原因:

兩屆學生的學習態度及學習方法有沒有大的改變?

兩屆老師的教學策略及人事編排有沒有大的改變?

學科在這數年的課程發展及學與教策略有沒有大的改變?

學校在這數年的學與教政策有沒有大的改變?

......

學校通過增值率上限及下限,甚至可以預測來DSE成績..

‹ 上一主題|下一主題