用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家公認嘅B1中學,全港到底有無100間呢? ...
樓主: YmOra
go

大家公認嘅B1中學,全港到底有無100間呢?  

hkpapa852 發表於 19-5-9 08:17
其實學校成績進步,可能要歸公於參加咗211減派。

須知道官津中學既資助額係以班數計,一班32人同一班36人 ...
我都覺係, 每班人数少了, 啊囡校目前仲可以坚持雙班主任制
可以關顧到學生的日常及情緒上的學習, 每次見家長,
反而我可以再知多點女兒在學習上有咩不足之處,
我女一直無向我講架

TwinWong 發表於 19-5-9 10:54
我都覺係, 每班人数少了, 啊囡校目前仲可以坚持雙班主任制
可以關顧到學生的日常及情緒上的學習, 每次見家 ...

但係,早陣子大家才講出生率少咗導致收多咗(B2)學生或(B1c-B2a)學生連帶整體"生源"質素下降,都係拜211方案,理應應該中學教學困難咗才對,當然人少咗教學效果應該有所提升。不過,211方案下所引起是否影響DSE的表現好快就會知道,今年DSE就是當年第一屆減派學生的開始年,舊年2018DSE仲係[36人/班]大大班收生年,估計各大中學之"寒冬年"將會發生响DSE2021至DSE2024間,因為這段時間屬[32人/班]。所以响大大班收生之下已經活躍咗多年S6學生留失問題。個人認為,寒冬之年S6學生留失情況可能不會比大大班時嚴重。

2012年9月入讀中一36人/班,應考DSE2018。

2013年9月入讀中一34人/班,應考DSE2019。

2014年9月入讀中一33人/班,應考DSE2020。

2015年9月入讀中一32人/班,應考DSE2021。

2016年9月入讀中一32人/班,應考DSE2022。

2017年9月入讀中一32人/班,應考DSE2023。

2018年9月入讀中一32人/班,應考DSE2024。

2019年9月入讀中一33人/班,應考DSE2025。

YmOra 發表於 19-5-9 13:51
但係,早陣子大家才講出生率少咗導致收多咗(B2)學生或(B1c-B2a)學生連帶整體"生源"質素下降, ...

我大當年7萬多人
佢哋都能用双班主任制
目前應我囡校可以維持

TwinWong 發表於 19-5-9 13:56
我大當年7萬多人
佢哋都能用双班主任制
目前應我囡校可以維持

咁咪做得很好,無論大大班時代或是32人班時代。是學生的福氣呀!

YmOra 發表於 19-5-9 14:00
咁咪做得很好,無論大大班時代或是32人班時代。是學生的福氣呀!
...
有個別老師好好,
放學有開extra lesson
比學生去問問題
雖然班妹話忘無去,
老師講咗, set個段時間就會向到等

TwinWong 發表於 19-5-9 14:04
有個別老師好好,
放學有開extra lesson
比學生去問問題

這樣就是用心教學,以學生為本。貴校做得好好呀,學生又有歸屬感,成績又可以有進步。迦密都有這種為學生的做法,都係好受jm歡迎。

YmOra 發表於 19-5-9 14:24
這樣就是用心教學,以學生為本。貴校做得好好呀,學生又有歸屬感,成績又可以有進步。迦密都有這種為學生 ...
係呀, 細囡其中一科ELECTIVE
老師仲有做video 課程,
好等學生在上堂唔明上网睇翻泥做功課

TwinWong 發表於 19-5-9 14:27
係呀, 細囡其中一科ELECTIVE
老師仲有做video 課程,
好等學生在上堂唔明上网睇翻泥做功課

是嗎!原來學校引用咗咁多新方法幫助學生呀!我都好耐無去貴校聽簡介會了,想當年與女孩子們傾計了解下學校都已經很喜歡學校對學生的細心,估唔到現在比當年更進步。

YmOra 發表於 19-5-9 14:44
是嗎!原來學校引用咗咁多新方法幫助學生呀!我都好耐無去貴校聽簡介會了,想當年與女孩子們傾計了解下學 ...
这是個別老師的做法,
沒有公开在簡介會說的

TwinWong 發表於 19-5-9 14:59
这是個別老師的做法,
沒有公开在簡介會說的

哦!明白。有老師肯多付出都係孩子的福氣呀!

YmOra 發表於 19-5-9 15:01
哦!明白。有老師肯多付出都係孩子的福氣呀!
对哦, 真係睇你好唔好彩, 选中自己心儀科, 又遇到有heart 的老師,
實在難得

YmOra    發表於 19-5-9 18:55

小統計:

114所Band1中學::
全港B1中學响EK的統計數字之參考資料:::
https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

150所全開英文班嘅B1及B2中學::
全港有全開英文班嘅中學响中學概覽的統計數字之參考資料:::
https://www.chsc.hk/ssp2018/index.php?lang_id=2

從兩個數字可見全港有B1中學總數是多於100間的機會很大。不過,兩者相差36所中學。即是話這36所中學以合資格全開英文班下,即中學全級每班人數均乎合85%屬全港Top40%嘅比例全開英文班,在這情況下"輪出"嘅DSE成績卻表現出屬B2中學,除了"負增值"外,更甚的是[36÷150×100%=24%],全開英文班中有24%接近4分1中學是這情況。照理,這些中學應該老早就""落車開中文班"",但情況响咁多年又未見嚴重。只見零聲個案响某年開過一班中文班,次年又全開番英文班。家長們仍然信心十足似。

YmOra 發表於 19-6-5 11:49
小統計:

1718年度間數佔總%總學額佔總%
25 / 班1 間1%1251%
30 / 班3 間3%5103%
32 / 班55 間48%755244%
33 / 班25 間22%369622%
34 / 班1 間1%2041%
36 / 班23 間20%374422%
40 / 班3 間3%6804%
41 / 班3 間3%6564%
總 114 間100%總 17167100%
小統計:
從EK嘅114所B1中學的上年度之中一級開班人數
統計得知。開班人數36人或以上嘅佔26%,而開班
人數為 32/班 及 33/班 嘅佔去整體70%。
 36/班或以上=23+3+3=29間=26%
 32/班及33/班=55+25=80間=70%
從另一角度看,開班人數為36人或以上嘅佔總學額為
30%。而開班人數為 32/班 及 33/班 嘅佔總學額則為
66%。
 36/班或以上=22%+4%+4%=30%
 32/班及33/班=44%+22%=66%
兩組數據皆顯示大大班嘅36人每班只佔整體3成左右,
佔得最多嘅仍然是32人33人為主導。還未計算應屆
畢業生响當年仍然是以36人每班作計算基數,我估計
以大大班多班數目見稱嘅傳統名校的市佔率响當年更低
於30%。如果,以150間全開英文班作基數,情況
會是更甚。

hkpapa852 發表於 19-5-5 23:42
香港有邊20間有開辦本地課程既私立中學?

20間私立中學大部份辦非本地課程

東區 1 - 培生
南區 3 - 漢鼎 / ISF* / VSA*
油尖旺 3 - 聖迦利亞 / 瑪利亞 / 凱莉山
深水埗 2 - 祟正 / CKY*
九龍城 2 - Stamford / 耀中*
黃大仙 2 - 神召會德萃 / 音中*
觀塘 1 - DSC(Kln East)
西貢 1 - HK Adventist Academy
沙田 2 - ICS* / Renaissance College*
元朗 1 - 遵理
離島 2 - 正生 / Discovery College*
私立中學: 20
* 其中8間屬私立獨立學校(PIS)

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/about-edb/publications-stat/figures/Statistics%20by%20districts%202018%20(Chinese).pdf

YmOra 發表於 19-6-5 11:49
小統計:

某網站B1數目較接近150間

B1A 36
B2B-A 22
B1B 49
B1C-B 12
B1C 21
B1數目: 140間

另有5間 B2A-1C

Poyau 發表於 20-9-8 00:17
某網站B1數目較接近150間

B1A 36

Yanamami 發表於 19-5-5 18:03
津中好似通常35、6人-班,四班就144人-級,好似我女学校有5班就180人。

HYS  都初中都係每級 180人