用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家公認嘅B1中學,全港到底有無100間呢? ...
樓主: YmOra
go

大家公認嘅B1中學,全港到底有無100間呢?   [複製鏈接]

YmOra 發表於 19-5-6 13:48
响EK經常被談論嘅B1中學,零零碎碎嘅資料得知大家比較公認嘅例如九龍城區有14間,如果以100間為上 ...

唔得,係嚴重唔夠band one中學地區,有d乙三已經要填2A

hkpapa852 發表於 19-5-6 13:11
個人認為

3322率: 反映學校補底能力
如果有方法證明出黎D成績係不含出去補習的水份
咁先真係學生同學校實力

long0 發表於 19-5-6 16:57
如果有方法證明出黎D成績係不含出去補習的水份
咁先真係學生同學校實力
...
咁要政府全面封止補習, 封殺所有補習社同唔俾強生做外快幫人習先得喎?

坦白講, 係華人社會叫人唔好幫小朋友補習, 基本上都癈話

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

純粹想知道全港到底大約有多少所B1中學而矣!不喜勿插!!!

YmOra 發表於 19-5-6 17:23
純粹想知道全港到底大約有多少所B1中學而矣!不喜勿插!!!

#2 已有會員問, 基於咩準則先叫 B1中學, 但你一直無答過人喎! 只係帶人遊花園.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kirstyau 發表於 19-5-6 16:56
唔得,係嚴重唔夠band one中學地區,有d乙三已經要填2A
咁!响唔夠B1中學嘅區嘅哩間B2a中學被人填响乙3,這間B2a就算俾幾多個B1生填响乙3,會唔會都有位剩番俾啲B2組別學生抽。另外,乙2或之前必要填唔填就無晒位嘅B1中學,哩堆B1中學可能就是該區嘅"公認B1中學"。

YmOra 發表於 19-5-6 19:13
咁!响唔夠B1中學嘅區嘅哩間B2a中學被人填响乙3,這間B2a就算俾幾多個B1生填响乙3,會唔會都有 ...
問題反而係學校既增值能力,想像下喺唔夠B1位既區裡面,B1學生讀B2中學,咁應該有啲B2中學係主要收B1學生,所以只要間學校無減值,間學校遲早(六年之後)應該會有B1既DSE成績。現實係唔係咁?點解唔係咁?呢啲都係值得探討既問題。

twhkleung    發表於 19-5-6 22:14

hkpapa852 發表於 19-5-6 16:59
咁要政府全面封止補習, 封殺所有補習社同唔俾強生做外快幫人習先得喎?

坦白講, 係華人社會叫人唔好幫小朋 ...

完全同意華人重成績
唔駛自己比錢的教育令人不安
所以自資補習變成必然

王家爸爸 發表於 19-5-6 19:36
問題反而係學校既增值能力,想像下喺唔夠B1位既區裡面,B1學生讀B2中學,咁應該有啲B2中學係主要收B1學生, ...

這點好認同。其實"高增值或增值率"的課題我都好有興趣討論和探討。响EK好似好難做到。

long0 發表於 19-5-6 20:01
完全同意華人重成績
唔駛自己比錢的教育令人不安
所以自資補習變成必然
當要俾錢學校出嚟既結果不合家長既心水,呢D有實力既家長,只會繼續投放金錢。

王家爸爸    發表於 19-5-7 09:43

YmOra 發表於 19-5-6 21:22
這點好認同。其實"高增值或增值率"的課題我都好有興趣討論和探討。响EK好似好難做到。
...
就連教署都做唔到對外公佈呢D資料你就唔好幻想係呢度見到啦
教署將你要的資料發咗比各自學校
係校長室嘅File上面會有你想要的增值還是負增值的資料
你係家長校董就或者可以知道
其他人想也不要想了

YmOra 發表於 19-5-5 17:45
他間接地答咗!要自己計而矣!

即 :

好多 Band 1 都唔止一級 128 咁少,喇沙,灣仔 St Joe,聖提女,跑馬地聖保祿,聖羅撒,Marymount,MCS,聖心聖家聖瑪利,培正,中一收生都唔止 128 咁少。有部份仲 200+ 一級,要走多過 30% 人先接近 128 呢個數。

BTW,唔少學校一級 5-6 班,喇沙開到 7 班添

long0 發表於 19-5-7 00:06
就連教署都做唔到對外公佈呢D資料你就唔好幻想係呢度見到啦
教署將你要的資料發咗比各自學校
係校長室嘅Fil ...

我明白。但是,都可以盡量靠間接分析得出比較接近嘅數據。

1998Ruby1998 發表於 19-5-7 02:13

好多 Band 1 都唔止一級 128 咁少,喇沙,灣仔 St Joe ...

謝謝!明白的。但是,是否要以班人數這點出發討論才可以找出B1中學數目這點我不太肯定。但如果從多數人都公認嘅角度出發就比較容易得知B1中學有多少。以九龍城區為例,這14間就是响EK比較多人公認嘅B1中學。有多DD資料分析對jm們响自行、响大抽獎都會輕鬆得多。就連响小三小四開始去聽簡介會嘅jm們都可以有初步的指引。

九龍城區比較多人公認嘅14所B1中學:
 喇沙
 男拔
 協恩
 培正
 民生
 華英
 迦密
 旅港
 銀禧
 聖家
 瑪利諾
 黃笏南
 丘佐榮
 陳瑞祺

就算我响EK精華出的九龍城區名單都不會滿意到所有人,但事情越討論就會越精準,只是要靠大家的力量。我估"標準定義"不是找出我個人的喜好,而是眾人的"集結與修正"才可以得到更好用嘅選校指引。

Lucifer3960 發表於 19-5-6 12:57
回覆 YmOra 的帖子

其實作為一個家長, 我最想知有邊間中學增值高, 那些是負增值.  有B1學校學生考不到大學 ...
增值率 其實可能會係另一個陷阱.

如果A校增值率高過B校, 係咪一定揀A校先?

不過現實可能係, A 校係為B2A學生值到去B1C水平, B校係維持B1A學生係B1A水平, 情況就正如, 你係咪會寧選增值率高D既九真而不選MCS呢?

一個平常只考到50分既學生, 如果佢補習後可以考到55分, 即係補習令佢增值咗10%

但如果換另一個學生, 平常考90分既去同一個補習老師, 係咪有可以同樣有10%增值呢?

YmOra 發表於 19-5-6 21:22
...
需要好理性先可以討論到。

hkpapa852 發表於 19-5-6 21:54
當要俾錢學校出嚟既結果不合家長既心水,呢D有實力既家長,只會繼續投放金錢。 ...
非常同意

hkpapa852 發表於 19-5-7 08:43
增值率 其實可能會係另一個陷阱.

如果A校增值率高過B校, 係咪一定揀A校先?
我反而傾向於認為,B1A、B1B學校,其實重點唔係成績上既增值率,而係另類學習機會。除非諗住將來讀醫,否則係唔太影響成績下,可能搞課外活動既經驗對將來更加有用。

YmOra 發表於 19-5-7 07:29
我明白。但是,都可以盡量靠間接分析得出比較接近嘅數據。
https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1083
唔知呢D係咪你要的
這只是轉載
資料相信只可反映當年情況

王家爸爸    發表於 19-5-7 16:46

long0 發表於 19-5-7 10:32
https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1083
唔知呢D係咪你要的
這只是轉 ...
喇沙,拔萃,華仁,三間不負眾望,都係負增值。
‹ 上一主題|下一主題