用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家公認嘅B1中學,全港到底有無100間呢? ...
樓主: YmOra
go

大家公認嘅B1中學,全港到底有無100間呢?  

long0 發表於 19-5-6 12:20
叻仔的話Band3當Band1讀
差的話Band1都當Band3讀
就算同一間學校都會有差別待遇

其實, 有人唔想認同別人建議既標準, 但又想自訂標準, 不過又唔想做醜人, 咪要懶民主咁去討論吓囉!

根本就好似幾年前個位前超版攪出嚟個奧巴馬, 走去攪甚麼神校選舉, 結果無人氣 (好似得幾間學校有個位數字選票咁大把囉), 最後選咗咩學校出嚟做神校呢? 結果仲攪笑過openrice學校排行榜既前列學校

Felix223    發表於 19-5-6 14:22
hueyman    發表於 19-5-6 13:19
Arabellahk    發表於 19-5-6 13:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 YmOra 的帖子

其實作為一個家長, 我最想知有邊間中學增值高, 那些是負增值.  有B1學校學生考不到大學, 有B2, B3生考到, 只歸納數字統計, 不知道原因, 很容易墜入倖存者偏差.

回覆樓主:

可不可以這樣看待?
3322率 虛線說明整體讀書氣氛
三大率 兼容 家+校+學生 均是強中之強
各大數據上落之間夾雜太多變數,自己取平衡點?

boboT 發表於 19-5-6 13:08
可不可以這樣看待?
3322率 虛線說明整體讀書氣氛
三大率 兼容 家+校+學生 均是強中之強

個人認為

3322率: 反映學校補底能力
4+比例: 反映大部份學生成績
5+比例: 反映尖子比例

入3大率? 只能睇學校是否達B1水平, 始終3大亦有水泡科, 入學要求遠低於其餘5大熱門科目

hueyman    發表於 19-5-6 13:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-6 13:11
個人認為

3322率: 反映學校補底能力

讚!這樣比較易理解。

Lucifer3960 發表於 19-5-6 12:57
回覆 YmOra 的帖子

其實作為一個家長, 我最想知有邊間中學增值高, 那些是負增值.  有B1學校學生考不到大學 ...
如果各大中學,願意公佈每年Pre-S1成績,自然可以更有效去評估。呢樣比虛幻既科目增值指標更直接反映現實。

王家爸爸    發表於 19-5-6 15:34
Arabellahk    發表於 19-5-6 14:30

响EK經常被談論嘅B1中學,零零碎碎嘅資料得知大家比較公認嘅例如九龍城區有14間,如果以100間為上限,那麼九龍城區就佔去14%。比例相當高,我估計要精準嘅數據係無人有能力推算得到,但大約上限幾多間應該可以推算。以全港英文中學數目作數據又好似唔太合理。小妹有想過响EK內抓晒D舊文,看看响自行、响大抽獎大家熱話中的B1中學名單作為統計數字,例如多人認為熱話中的B1中學會多人爭啦!B1組別學生唔填乙1乙2乙3就無機會抽中啦!B2組別學生唔駛諗某B1中學有機會填乙1有機會中啦!等等熱談的中學作為尋找方向。不過,實在十分用時。其實,jm知多DD資訊對選校勝算都會提高DD。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-5-6 12:42
其實, 有人唔想認同別人建議既標準, 但又想自訂標準, 不過又唔想做醜人, 咪要懶民主咁去討論吓囉!

根本就 ...
我想知邊間選左做神校丫~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-5-6 13:59
我想知邊間選左做神校丫~~
其實佢地係選小學既神校 (無他, 成班友仔對升中都無乜認識, 獻醜不如蔵拙)

第一係TKO宣基, 第二係救恩

無法啦, 淨係搵幼稚園家長升小既顧問費都搵唔切, 點會花時間研究中學吖!

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-5-6 14:04
其實佢地係選小學既神校 (無他, 成班友仔對升中都無乜認識, 獻醜不如蔵拙)
睇完兩間校名我呆鳥~~~

都叫左你搞講座喇, 我負責斟茶遞水派資料

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

YmOra 發表於 19-5-6 13:48
响EK經常被談論嘅B1中學,零零碎碎嘅資料得知大家比較公認嘅例如九龍城區有14間,如果以100間為上 ...

係沒有訂出任何可量化條件時, 又點可以話只有100間B1中學而九龍城有14間呢?

hkpapa852 發表於 19-5-6 14:20
係沒有訂出任何可量化條件時, 又點可以話只有100間B1中學而九龍城有14間呢?
可能參考你的2018年全港BAND1中學名單

hkpapa852 發表於 19-5-6 12:42

根本就 ...
唔認同別人建議既標準唔出奇,始終社會需要有唔同意見先有進步。最神奇係啲唔認同別人既標準,又講唔出自己建議既標準係點。

其實有無一百間的意義在哪呢?

就算果n間都係全在你果區,你咪最多選三十間!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-5-6 15:38

就算果n間都係全在你果區,你咪最多選三十間!:fortun ...

仲要同時只可讀一間

王家爸爸    發表於 19-5-6 16:17

奥脫福 發表於 19-5-6 15:38

就算果n間都係全在你果區,你咪最多選三十間!:fortun ...
我都覺得有幾多間係B1唔重要,間學校啲學生成績穩唔穩定先重要,始終讀書係六年既事,六年可以有好大變化,所以同買股票一樣,我傾向於揀業績穩定既學校。

Karencmama    發表於 19-5-6 16:45
Karencmama    發表於 19-5-6 16:44

王家爸爸 發表於 19-5-6 15:31
唔認同別人建議既標準唔出奇,始終社會需要有唔同意見先有進步。最神奇係啲唔認同別人既標準,又講唔出自己 ...

如果訂既條件/要求太流, 或太多人不認同, 以後點出嚟行呀?

2jkidsfather 發表於 19-5-6 15:48
仲要同時只可讀一間
唔可以好似電腦咁,行一個fork()子程序,就可以分身。或者好似 American Gods 裡面啲神咁,個個都可以分身。

hkpapa852 發表於 19-5-6 16:09
如果訂既條件/求太流, 或太多人不認同, 以後點出嚟行呀?
政治正確既意見一定多啲人認同。

回覆 王家爸爸 的帖子

同意