用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家公認嘅B1中學,全港到底有無100間呢? ...
樓主: YmOra
go

大家公認嘅B1中學,全港到底有無100間呢?   [複製鏈接]

PeterWong2012 發表於 19-5-5 03:43
全港官立中學數目為 31 間、津貼中學約 360 間、直資中學 61 間、私立中學約 20 間,為香港學童提供本地課 ...

個人認為,直接用全港中學總數除以3只可作粗略估算,要進一步證明真係等於157間才可以。

YmOra 發表於 19-5-5 00:44
如果唔細分B1a、B1b、B1c中學,只計算B1中學,全港是否只有100間嗎? ...
其實知道有幾多間B1中學有乜用 ? 只要入到心儀果間就夠了 !

王家爸爸    發表於 19-5-6 10:35

YmOra 發表於 19-5-5 20:29
我估只分B1中學,不是分B1a/b/c不會太難呱!

九成英中?加埋培正

PeterWong2012 發表於 19-5-5 03:43
全港官立中學數目為 31 間、津貼中學約 360 間、直資中學 61 間、私立中學約 20 間,為香港學童提供本地課 ...

香港有邊20間有開辦本地課程既私立中學?

kittttty    發表於 19-5-17 19:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

YmOra 發表於 19-5-5 18:16
官津多數32人一班,有4班為主要,即每級128人。你囡囡學校是極少數36人一班。而我用32人一班係因為e+起幾 ...
官津中學標準人數係以36人一班計,所以官校更必須以36人一班去計算學額。。
參加咗211減派既中學先係32人一班,參加咗111減派就33人一班。

直資中學上限係44人一班。

不過今年所有曾參加減派既中學,每班會加番一個位。

Arabellahk    發表於 19-5-6 00:13
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

如果講「大家公認」,呢間話跳watt果間話唔夠班,呢間唔透明果間偽術,可能拗下拗下,得返十間八間

參考資料:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0124_00822_001.html

2012年9月入讀中一36人/班,應考DSE2018。
2013年9月入讀中一34人/班,應考DSE2019。
2014年9月入讀中一33人/班,    .
2015年9月入讀中一32人/班,    .
2016年9月入讀中一32人/班,    .
2017年9月入讀中一32人/班,    .
2018年9月入讀中一32人/班,    .

參考資料:

http://paper.wenweipo.com/2012/12/07/ED1212070002.htm

約16區共八成中學選擇「211」減派方案
30間官校中,15間將不會減派,3間採用「111」,12間採用「211」

王家爸爸 發表於 19-5-5 09:31
你假設每間中學人數一樣,其實唔少B3學校既人數只有B1學校既一半,甚至三分之一。 ...

還是你心水清,明白重點和現實情況。

B1中學受人追捧,收生人數多班數多係自然現像。
反之,B3學校收生人數少,不少更因年年面對收生不足瀕臨殺校邊緣。

所以我應為B1/2/3學校分佈,一定唔會平均,更大機會係金字塔式排列。

hkpapa852 發表於 19-5-6 08:19
還是你心水清,明白重點和現實情況。

B1中學受人追捧,收生人數多班數多係自然現像。

我地學校派位就係金字塔式,B1有8x人,B2有4x人,B3有1x人,已經連續幾年,但不明白B3好多都係派B2, 我估係學校多人來自不同校網,增加派B2機會, 自行階段取錄機會較微。或者多B1,B2報直資,B2和B3向上移。

PeterWong2012 發表於 19-5-6 04:08
https://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/publications-stat/figures/sec.html
教育局公怖數字,全香港本地中 ...

大家又有冇認真研究過呢472間係"本地學校"咩學校呢?

英基+國際學校又係咩學校呢?

英基+國際學校, 係指英基既中學, 加上有國際學校牌照既中學, 合共34間

至於所謂"本地學校", 係泛指所有沒有際學校牌照既中學, 如VSA, CKY, 甚至李寶椿一律包括在內

還有, 到底唐乃勤, 莊啟程當一間定兩間計? 係EDB嚟講, 係兩間學校, 因為係涉及兩個牌照

香港目前雖然剩下不多既高中書院, 但都有10間8間, 呢10間8間絕對係唔收S1-S3既學生

所以只睇數字不理解實際數字中既意義, 基本上係無用

hueyman    發表於 19-5-6 13:16
Arabellahk    發表於 19-5-6 13:14

cf1126 發表於 19-5-6 08:49
我地學校派位就係金字塔式,B1有8x人,B2有4x人,B3有1x人,已經連續幾年,但不明白B3好多都係派B2, 我估 ...

學校派位表現又唔同, 係同學生能力有關

其實認真去諗吓就知, B1/2/3學校無可能平均分佈

B1中學有幾多間一級只得2-3班?

B2中學有幾多間一級有4班以上? (更加唔好講有冇非B1水平學校, 可以好似LSC, 培正, DBS, GH, SPCC呢D一級去到200人以上)

B3中學有幾多間一級有3班以上?

YmOra 發表於 19-5-6 07:42
參考資料:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0124_00822_001.html
自己去計吓數, 有參加211/111減派既學校, 邊類中學比例高呢?

LS, SJC, MCS, MSS有冇參加?

B1水平既官中 (QC, BPS, KC, QES, 荃官.....) 有冇參加?

又好似好對喎!要分B1中學每班人數、要分B1中學每級班數、英基國際等等因素都會影響全局數據,要定義一所BandOne中學實在唔簡單,無理由咁容易就可以知道B1中學是多少間。以乎,可以分析嘅條件或角度可以有好多,如果可以遂點拿出來作更仔細嘅分析與討論必定可以更"精準"找到哪些中學屬B1中學,甚至找出B1a...等等。

YmOra 發表於 19-5-5 14:05
B1學校一般不是128人一級嗎?

128人=32/班x4班
好多名校(官校例外),都有好多班,例如LSC有7班。

PeterWong2012 發表於 19-5-5 14:16
現在係問有多少間B1 學校,唔係問全港有多少個B1 學生
學校係無banding既,所以原則上係零間。

王家爸爸 發表於 19-5-6 10:29
好多名校(官校例外),都有好多班,例如LSC有7班。
除西九間嘉道理, 所有官校被迫減班, 但基本上所有達B1水平既官校, 派位時維持36人一班

喇沙會, 嘉諾撒會旗下既學校, 更加係無減班兼無減派

至於直資中學, 如SPCC, DBS, GH, S1有成 24X人 一級, 咁又有幾多人一班呢?

計算亦要符合現實情況, 唔係斷估無辛苦

王家爸爸    發表於 19-5-6 10:36

pccw2017 發表於 19-5-5 22:16
其實知道有幾多間B1中學有乜用 ? 只要入到心儀果間就夠了 !
呢點我非常同意,心儀加埋讀得掂先重要。

pccw2017    發表於 19-5-6 15:11
hueyman    發表於 19-5-6 13:18

叻仔的話Band3當Band1讀
差的話Band1都當Band3讀
就算同一間學校都會有差別待遇
選學校信命好過信老師
入得邊間
邊間就係最好
唔夠好就入佢PTA搞到佢好
學校好唔等如學生會好
學生好就一定會學校好
呢d概念家長有必要搞清楚