用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 培僑
樓主: karen222
go

KTS vs 培僑   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-5-6 12:33
証明你唔瞭解不同學校既文化就去斷章取義

有D學校就文化,有D學校就跳船,自己判斷吧

Sing13 發表於 19-5-6 12:35
有D學校就文化,有D學校就跳船,自己判斷吧
簡單一個問題:

知唔知港島和九龍既傳統名校, 同新界區既地區名校, 對公開試/入大學既睇法有咩分別?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-6 12:37
簡單一個問題:

知唔知港島和九龍既傳統名校, 同新界區既地區名校, 對公開試/入大學既睇法有咩分別?

有資源既家庭學生升大學出路多,直資學校也是如此!

Sing13 發表於 19-5-6 12:38
有資源既家庭學生升大學出路多,直資學校也是如此!
我係問學校既取態, 唔係家長既取態
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

算吧,我又冇小朋友在PKC就讀,只是聽過升中簡介會,認識讀過PKC中學又讀過其它名校既學生作出既比較.
我有研究幾間新派直資教學方法,我是認同既,亦估計成績會上升.
無意要為任何學校賣廣告,只是網上太多誤導,好多时候忍唔住寫完又寫,我都唔想寫咁多版.

Soundervolt 發表於 19-5-6 12:08
當高排名時候咪話有本身教育方法高效,當排名唔高嘅時候就話本身唔著重成績同分數一樣,就好似有尐學校成 ...

當成績未能睇齊,就話親生仔會好勁。當親生仔上左場,又話果班唔係全部親生。龍門任佢擺,飄移境界~~~

hkpapa852 發表於 19-5-6 12:42
我係問學校既取態, 唔係家長既取態

有咩取態呢,趋势似乎是越來越多.

Sing13 發表於 19-5-6 12:43
算吧,我又冇小朋友在PKC就讀,只是聽過升中簡介會,認識讀過PKC中學又讀過其它名校既學生作出既比較.
我有 ...
其實又真係好有趣, 只聽過簡介會, 但好似對PKC瞭如指掌.

但對其它同樣係只聽過簡介會既直資龍校, 郤只有皮毛既認識

Sing13 發表於 19-5-6 12:45
有咩取態呢,趋势似乎是越來越多.
咩嘢叫"趋势似乎是越來越多"

基本上, 你根本完全唔瞭解相關學校對學生係升學支援上既取態

hkpapa852 發表於 19-5-6 12:45
其實又真係好有趣, 只聽過簡介會, 但好似對PKC瞭如指掌.

但對其它同樣係只聽過簡介會既直資龍校, 郤只有皮 ...

觀察完全到位!

聽完簡介會咁皮毛,不同po已經可以做晒代言人,清清楚楚,唔存在誤導其他家長~~~

mcl203 發表於 19-5-6 12:44

當成績未能睇齊,就話親生仔會好勁。當親生仔上左場,又話果 ...

仲可以會話升中時走咗班叻嘅親生仔,收返一班成績冇咁好嘅學生返嚟,實行大愛嘅有教無類,所以只要係好學校,讀書不是求分數.....

Soundervolt 發表於 19-5-6 12:50
仲可以會話升中時走咗班叻嘅親生仔,收返一班成績冇咁好嘅學生返嚟,實行有愛心嘅有教無類,所以只要係好 ...

直資,PKC不是求分數!~~~

hkpapa852 發表於 19-5-6 12:45

但對其它同樣係只聽過簡介會既直資龍校, 郤只有皮 ...

只是你對幾間新派直資一直存在偏見,冇辦法只能以正視聽.

Sing13 發表於 19-5-6 12:51
只是你對幾間新派直資一直存在偏見,冇辦法只能以正視聽.

新派直資中學既學生成績差異大, S1-S6學生流失率高根本係事實, 基本上除優才外, 港同, PKC, 福建等全部都面對相同問題.

是誰有偏見呢? 一味唱好也是偏見的一種

Soundervolt 發表於 19-5-6 12:50

仲可以會話升中時走咗班叻嘅親生仔,收返一班成績冇咁好 ...

官津班親生叻仔唔會走,走既一定係迫走,汰弱留強。直資無呈分,成績認受性弱,走唔到,就變成歸屬感強~~~

mcl203 發表於 19-5-6 12:35
計唔計埋國內/台灣大學先?~~~

Local degree其實都幾廣泛,除咗經常講嘅本地八大,仲有宏恩、明德、明愛專上、港專、能仁等都係屬於可頒授學位嘅院校。

hkpapa852 發表於 19-5-6 12:53
新派直資中學既學生成績差異大, S1-S6學生流失率高根本係事實, 基本上除優才外, 港同, PKC, 福建等全部都 ...

我唔認為直資要達到band1a既成績,關鍵是有教無類,照顧好班親生仔.
培養學生唔是優勝劣汰.
而絕大部分band1a既學校都要在升中收生中收到最叻個班學生.
直資如有band1A既成績是bonus,但不能為盛名所累.
我一直比較學校好壞是睇生源同output而非單是成績.

Sing13 發表於 19-5-6 13:00

你如何可以得知1A官津一定要收尖子呢? 靠估?~~~

Sing13 發表於 19-5-6 13:00
我唔認為直資要達到band1a既成績,關鍵是有教無類,照顧好班親生仔.
培養學生唔是優勝劣汰.
而絕大部分ban ...

無人話要直資龍校變為B1A中學

但大部份新派直資龍中, 只得6X%-7X%學生達3322係現實

不達標個2X-3X%, 較好的只能入AD/HD, 有錢既咪去海外升學囉!

官津所謂的B1中學, 基本上3322率唔會低過70%, 絕大部份係80%以上

hkpapa852 發表於 19-5-6 13:06
無人話要直資龍校變為B1A中學

但大部份新派直資龍中, 只得6X%-7X%學生達3322既現實

網友又話buy直資理念,又要直資成績佳~~~
‹ 上一主題|下一主題