用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 培僑
樓主: karen222
go

KTS vs 培僑  

creambun 發表於 19-5-5 15:38
除一年三考是正確,其他沒有一項是對的。其實如果不是該校家長,對學校不了解,只是將聽説的訴息隨便在網 ...

其實要多謝呢類網友俾機會其他真正了解學校嘅家長澄清對某尐學校嘅謬誤。

Sing13 發表於 19-5-5 13:22
從學費來比較,KTS是私校,全年學費約54000,PKC是直資,每學生每年可拿政府五萬幾,另每月再收學生2500, ...

資源充足對學生確是好事,培橋的圖書館等設施亦十分之好。

李大人 發表於 19-5-5 15:44
未教過課程,放入考試內容,是貴校家長親口同我講,另外一位家長已轉到國際學校,因在校內發生不愉快事情 ...

我其實亦認識朋友的子女在培僑就讀,所以該校情況亦略知一二。不過始終只是一兩位家長的意見,我亦不是用家,所以不便對該校發表任何意見及評論。

李大人 發表於 19-5-5 15:18
以我所知,KTS一年三考,多默書,未教過課程,放入考試內容,操練式教學 ...
唔知你朋友係邊年就讀。今天九小中英默書亦很少,個學段各三次,而且唔計入成績表。個人認為是校方鼓勵學生温書而已。
有無考課外嘢?唔敢講百分百無,但肯定九成係課堂或課本甚至工作紙曾教過。呢幾年觀察和體驗所得,所謂課外題應該係個科評估中的一至兩條,分出超班高下。直至三年級亦有學生會拿到滿分的。

jason1978 發表於 19-5-5 16:15
唔知你朋友係邊年就讀。今天九小中英默書亦很少,個學段各三次,而且唔計入成績表。個人認為是校方鼓勵學生 ...

可能佢講GS果版中文課外題……KTS默書敢認全港第二少都無人敢認第-,又唔計入成績表,竟然有知情人士話多……操練式教学指咩?高小課後補課?

李大人 發表於 19-5-5 17:09
咁,即係貴校家長如實告我知,係有考校外課程

点校外課程法?数学-两題challenge題叫校外課程?100分大有人在~GS課外題叫校外課程?100仲多人攞~英文大部份卷係阅讀理解,从來無野跟課本出,連課本都未洗温过,你可以話全份英文卷係校外課程。

李大人 發表於 19-5-5 17:13
一個學期默幾次?中文?英文?
你唔係有知情人話你知咩?

Soundervolt 發表於 19-5-5 15:45

其實要多謝呢類網友俾機會其他真正了解學校嘅家長澄清對 ...

KTS教深教快經常听到,有人受不了亦听唔少,complain默書多、考課外題真係第一次听……

李大人 發表於 19-5-5 17:09
咁,即係貴校家長如實告我知,係有考校外課程

即是GS 一兩題課外題當成一個原全沒有教過的課程?我所理解課程是指一個很大的topic, 不是一兩條題目。放心,中英數一定無課外題。只有GS 有一至兩題,只佔好少分數,不用擔心。

李大人 發表於 19-5-5 17:13
一個學期默幾次?中文?英文?

你認為幾多次算是多?幾多次算是少?其實因為次數不多,我真是不記得。

Yanamami 發表於 19-5-5 17:15
点校外課程法?数学-两題challenge題叫校外課程?100分大有人在~GS課外題叫校外課程?100仲多人攞~英文大 ...

GS 真是好多同學好高分。

creambun 發表於 19-5-5 17:36
GS 真是好多同學好高分。
呢科真係最易……温半日搞掂……四科中最深应該係中文?

creambun 發表於 19-5-5 17:34
你認為幾多次算是多?幾多次算是少?其實因為次數不多,我真是不得。
唔係“認為”,大人有知情人可以確实話佢知-学期默幾多次書,係度寫出黎俾網友討論下屬多屬少亦唔錯。

Yanamami 發表於 19-5-5 17:39
呢科真係最易……温半日搞掂……四科中最深应該係中文?

最難是中文,能夠在中文科取得好成績的同學,其他科都十分不錯。

Yanamami    發表於 19-5-5 17:59

Yanamami 發表於 19-5-5 17:42
唔係“認為”,大人有知情人可以確实話佢知-学期默幾多次書,係度寫出黎俾網友討論下屬多屬少亦唔錯。 ...
阿仔啱啱畢業,佢話每個學期中丶英文各有兩至三次默書,全部唔計落成績表;而且學校編好默書時間表,每個學期初會派時間表同範圍,唔會一星期內同時默中丶英文。

lingling06 發表於 19-5-5 17:48
阿仔啱啱畢業,佢話每個學期中丶英文各有兩至三次默書,全部唔計落成績表;而且學校編好默書時間表,每個學 ...
哎吔~做乜禁快开估呀~俾大人顯示下佢資料準確性吖嘛……

回覆 Yanamami 的帖子

我多嘴了

Yanamami    發表於 19-5-5 18:03

lingling06 發表於 19-5-5 18:01
回覆 Yanamami 的帖子

我多嘴了
我有俾新生家長问过:默禁少書,佢地点識字呀?我話識字唔係靠默書嘛……