用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 培僑
樓主: karen222
go

KTS vs 培僑  

山貓姐 發表於 19-5-6 18:22
莫非閣下有任務在身要強撐某校?
一個簡單的疑問,真值得閣下這樣回覆嗎?
哈... ...

唔太明你后半段文字既意思.
其實我有撑過wkf,優才,港同⋯⋯好似仲有匯基.
好的,免傷和氣,不回覆了.

山貓姐 發表於 19-5-6 18:13
簡介會上聽到校長沾沾自喜地介紹 NCUK IFY 怎樣比 GCE and DSE 容易很多取到好成績。 佢仲話感到驚喜學生考 ...

劍擊教練係前國家隊、國際賽拿過銅牌,印象中有朵叫「亞洲快劍」;table tennis 都係前國家隊成員。其他唔記得了,冇仔細留意。圖書管理係點我真係唔知

其實除咗由傳統名校轉直資既龍校,基本上9成既新派直資龍校即使公開試有點成績,但也未能掩蓋學生能力差異大既問題,大部份呢D直資龍校,3322率長期都只係在6x%-7x%邊緣徘徊,部份更低於60%。只係個別一兩年有點成績,就俾人吹捧到完勝官津中學。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

如果小朋友直上,結果同官津中頭1/3學生聚合既band1中學成績差唔多.何況英中位又越來越難抽,
點解要舍易取難呢?

hkpapa852 發表於 19-5-6 18:39
其實除咗由傳統名校轉直資既龍校,基本上9成既新派直資龍校即使公開試有點成績,但也未能掩蓋學生能力差異 ...

可能有D年份D親生仔行開左啫,直資,尤其是係新派直資,一定完勝官津。呢個係我深信既~~~

不少直資龍校,升中門檻低,令可能只有B2/3水平學生上了中學部,到最後可能只做到bottom 30%。

到底咁樣好,定係升中時轉去非B1中學㝷找合適嘅支援更好呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

李大人 發表於 19-5-6 18:54
九龍華仁78%
相信PKC連78%既3322率都無

hkpapa852 發表於 19-5-6 18:54
不少直資龍校,升中門檻低,令可能只有B2/3水平學生上了中學部,到最後可能只做到bottom 30%。

到底咁樣 ...

直資中學相對更有資源抜尖補底,學校年年都會有一班能力不達既學生,唔通踢學生出校,講多句是為你好.
既然是恆常既問題,學校早應做好計劃.即使學生最終力有不逮,學校亦為其鋪好升學出路.
教育唔是優胜劣汰.
當學校有名氣時,亦不能太珍惜羽毛.

李大人 發表於 19-5-6 18:58
如B2生直龍升中,DSE出黎成績B1呢?尤其男仔遲熟, 如 B2生派到 B3津中,有無得番身呢? ...
流失咗40%學生再推部份學生讀NCUK IFY,結果也只得番不足70%學生達3322,你以為真係有咁多magic可以令非B1學生大幅進步?

回覆樓主:

中學流失率高低好大程度同家長資源/海外生數量掛鈎,傳統名校亦不少見.
反正仲有兩個月又有新一年既成績,直資學校近年成績都是跳跃式(港同3322一樣跳跃式進步),不妨睇埋今年再作評論,雖然我唔是培僑家長,但是我認同其教學方法,希望我自己冇睇錯.
無完無了的爭論亦浪費大家太多時間,不再回覆此帖了.
如有得罪,敬請原諒.

李大人 發表於 19-5-6 19:00
九華是直龍?

唔係直龍仲橙,成70%靠運氣收生~~~

路過搭咀一問可以嗎?好想考到培僑,請問學校鍾意收邊類型小朋友?我仔係慢熱怕羞仔,閱讀能力ok,但同人合作能力不足

李大人 發表於 19-5-6 18:27
㸃解閣下小朋友會考培僑?
好簡單,因為近,用來做安全網。
又分享一下:
我們有去簡介會,有上網爬文,認真地。
但發覺在EK裡,幾乎所有培僑 vs 的 posts, 都係不勝無歸,當中有不少口號式的宣傳和唱低對手。所以都覺得疑幻似真,不太有參考價值。

三私一直,只報了 TSL KTS,
培僑排在她們和 WKF 後面。
但又不是完全不能接受,真的會讀的學校,我們才會報。

之前也分享過,同學家長也揀了搬過海讀 救恩,放棄培僑。

阻了大家,不好意思!

hkpapa852 發表於 19-5-6 18:54

到底咁樣 ...

有部份揀學生嚟收嘅學校,補底功夫的確做得十分好,因為需要補底嘅學生佔多數,學校嘅資源運用同課程選擇都係為咗大部份學生嘅需要。