用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 培僑
樓主: karen222
go

KTS vs 培僑   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-5-6 13:06
無人話要直資龍校變為B1A中學

但大部份新派直資龍中, 只得6X%-7X%學生達3322係現實

你既標準亦經常變,你可以睇返自己如何定義band1A/b/c.

Sing13 發表於 19-5-6 13:00
"而絕大部分band1a既學校都要在升中收生中收到最叻個班學生."

呢句說話相當有问題……真係收到最叻果批,津校就唔洗轉直資了;真係收到最叻果批都只係靠自行果10%加上無流走俾直資截糊果批……乙部大抽獎入果批实在唔係十拿九穩㗎~

Sing13 發表於 19-5-6 13:00

有得揀學生嚟收已經唔可以稱得上「有教無類」,直資都可以參加统一抽籤派位。

Yanamami    發表於 19-5-6 13:59

Sing13 發表於 19-5-6 13:10
你既標準亦經常變,你可以睇返自己如何定義band1A/b/c.

按現實作出條件上既調整好正常吧!

而且我就算調整後, 亦會保留甚至說明新舊標準之間既差異

不過其實我從來無強調甚麼B1A/B/C, 我一只著重B1/2/3

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 19-5-6 13:48
"而絕大部分band1a既學校都要在升中收生中收到最叻個班學生."

呢句說話相當有问題……真係收到最叻果批, ...

自行占中學收生人數30%,其實名校五級以上百分比亦大概是3x%.
三大率占全體DSE考生約12%,band1a學校同人比五級以上百分比,三大率,伊批學生幾重要呢

Sing13 發表於 19-5-6 14:03
自行占中學收生人數30%,其實名校五級以上百分比亦大概是3x%.
三大率占全體DSE考生約12%,band1a學校同人 ...
真係靠佢地食糊咩?有教無类先有8、90%既33222率/高4+%啩……

三大率占全體DSE考生約12%,band1a學校同人 ...
3大UGC degree有~10000個學額, DSE日校考生近兩年只有~50000人, 3大佔20%

不過大中, 水泡科亦佔比不少, 大部份Engineering科目, 24分都入到了!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 19-5-6 14:08
真係靠佢地食糊咩?有教無类先有8、90%既33222率/高4+%啩……
好似St Mary咁, 一條龍無篩選直升中學到畢業, 都仲可以維持到3322率9X%, 4+同5+率都達B1A水平就真係可怕.

不過又會有人話佢地年年迫成績差既學生走去做靚成績

hkpapa852 發表於 19-5-6 14:11
好似St Mary咁, 一條龍無篩選直升中學到畢業, 都仲可以維持到3322率9X%, 4+同5+率都達B1A水平就真係可怕.

...

听闻上年跌左watt?

Yanamami 發表於 19-5-6 14:12
听闻上年跌左watt?
係差咗, 但4主科各科5+仍然仲有3X%, 平均都係35%以上..... 只係以前太勁, 4主科5+係4X%/5X%

hkpapa852 發表於 19-5-6 14:09
3大UGC degree有~10000個學額, DSE日校考生近兩年只有~50000人, 3大佔20%

不過大中, 水泡科亦佔比不少, 大 ...

三大收中六畢業生合共只有八千幾,當中八成多啲經DSE招,2019全港56000DSE考生.

Yanamami 發表於 19-5-6 14:08

3322率,4級以上百分比要睇,講紧band1A既學校就更要睇五級以上百分比,三大率啦.

hkpapa852 發表於 19-5-6 14:11

...

所以我話怕band1a既學校盛名所累,太著重成績就唔理親生仔.

Sing13 發表於 19-5-6 14:19
三大收中六畢業生合共只有八千幾,當中八成多啲經DSE招,2019全港56000DSE考生.
...
每年都有萬幾個DSE自修生, 但呢班成功入到U既比例, 其實低得可憐.

而且不少亦只係重考個別科目, 唔係考全科

入3大率只係計入U率係, 呢一個枱高身價既假指標

Sing13 發表於 19-5-6 14:28
所以我話怕band1a既學校盛名所累,太著重成績就唔理親生仔.

hkpapa話:不过又会有人話blar blar blar, 唔係話SMCC有真係禁做啵……你夾硬黎得禁交关既~

部分你所指既1A津校係有照顧NCS,咁你又認為近乎少左科中文,佢哋可以成為全港B1A生既機會有幾大呢?

唔好下下偏幫直資,不停去䟪低官津啦~~~

Yanamami 發表於 19-5-6 14:31
hkpapa話:不过又会有人話blar blar blar, 唔係話SMCC有真係禁做啵……你夾硬黎得禁交关既~ ...

如果唔靠外來band1A生,靠親生仔一己之力學校能夠成為band1A真是好难,除非走個啲唔叫逼走,叫自己走.

Sing13 發表於 19-5-6 14:39
如果唔靠外來band1A生,靠親生仔一己之力學校能夠成為band1A真是好难,除非走個啲唔叫逼走,叫自己走.
...

預左你搬龍門,早過你添,#115~~~

mcl203 發表於 19-5-6 14:34
部分你所指既1A津校係有照顧NCS,咁你又認為近乎少左科中文,佢哋可以成為全港B1A生既機會有幾大呢?

唔 ...

直資應該更多NCS了.
我冇貶低任何學校,九真,坑真等我亦認為相當唔錯.
我既論述全部有理據,當然好多人仲是鐘意名氣同傳統名校,我只是代表自己一家之言,我的確睇好幾間新派直資.我一直認為除左睇成績,仲要睇生源判断學校教學效能.

Sing13 發表於 19-5-6 15:14
直資應該更多NCS了.
我冇貶低任何學校,九真,坑真等我亦認為相當唔錯.
我既論述全部有理據,當然好多人仲 ...
除咗聖瑪加利, NPL, 李國寶, 地利亞, 港青基信呢幾間, 我唔認為其餘直資學校既NCS會多得過官津學校

‹ 上一主題|下一主題