用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於
樓主: Lee123456789
go

關於  

回覆 emilywingwing 的帖子

如果按之前校網公佈的筆試時間18/6號係星期二,照常返學日子。時間安排上似乎不太科學……會唔會係15/6?(18/5先係星期六,有登錯日子的幾率。哈哈)

醒目開學勳章 貢獻勳章

334455 發表於 19-5-28 06:26
回覆 emilywingwing 的帖子

如果按之前校網公佈的筆試時間18/6號係星期二,照常返學日子。時間安排上似乎 ...
咁多年都係weekday 返學日子考筆試
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

原來係慣例,謝謝你。

Princess999 發表於 19-5-5 23:02
成績差的會被勸退?

應該不會,只是上不到書院

借問收到LS邀請筆試的同學(恕唐突),
是否介意分享一下校內學術排名,校外比賽級數,體藝專長方向……
LS收人究竟學術為先,定話有專長加持,學術算係OK就得?

醒目開學勳章 貢獻勳章

MICHAELLE.K 發表於 19-5-31 22:24
借問收到LS邀請筆試的同學(恕唐突),
是否介意分享一下校內學術排名,校外比賽級數,體藝專長方向……
LS ...
我試下答你,唔知啱唔啱
收咁多表,要搵d津小頭3名嘅,應該都超過30個
再响當中,揀d筆試成績好,又有專長嘅,應該唔難

咁你話專長可唔可以加持成績喇... 我估,除非係高小插班,專長真係極特出...  
因為so far 入得嘅,全部班排名都係頭5名,只聽過一個例外....

btw, 有朋友普通津校級一,有數學比賽金獎,但無份筆試

恐龍家

小曳人 發表於 19-5-31 22:39
我試下答你,唔知啱唔啱
收咁多表,要搵d津小頭3名嘅,應該都超過30個
再响當中,揀d筆試成績好,又有專長 ...
隨便估下la,
假設
A. 級TOP3,奧數比賽金獎
B. 級TOP10,奧數比賽金獎+學界賽事有牌
邊個可能有筆試機會呢?

请问大提琴算特长吗?

peterchen123 發表於 19-5-31 23:13
请问大提琴算特长吗?
唔知wor,
等筆試面試開獎就知一體一藝有冇加分la

醒目開學勳章 貢獻勳章

MICHAELLE.K 發表於 19-5-31 22:50
隨便估下la,
假設
A. 級TOP3,奧數比賽金獎
A la~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

peterchen123 發表於 19-5-31 23:13
请问大提琴算特长吗?
算~ 問題係你幾年級,同考到幾多級
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

多谢你的热心,看过好多你的热心回复!我家孩子插班四年级。去年才从广州插班回香港,排名非常落后的一所津校。成绩年级前三,但中文只有八十多分水平(去年刚开始学中文,之前上英文学校)七岁考了钢琴英皇五级,大提琴今年四月刚考了五级(134分),都拿过很多金奖。大提琴曾经在上海音乐厅表演独奏。数学比赛只在香港参加过一次比赛(他说有四道题都没来的及做,但拿了金奖)但我觉得他就是陪考的,因为中文太差了?

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 peterchen123 的帖子

其實有潛質、優秀嘅孩子好多,如果已經能力高,加上家庭支緩夠,其實讀邊間學校都唔會太大分別
但考唔考得入LS,除實力,就係緣份
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

谢谢你,我也平常心。家庭教育还是非常重要的,是金子早晚在哪儿都会发光的!

小曳人    發表於 19-6-1 09:34

peterchen123 發表於 19-6-1 08:35
回覆 小曳人 的帖子

多谢你的热心,看过好多你的热心回复!我家孩子插班四年级。去年才从广州插班回香港, ...
真係叻叻,我知7歲前英皇鋼琴五級需要幾多汗水與堅持。
如果我是校方,一定會選呢啲夠勤力,有潛力的學生。
中文來日方長。LSC好眼光,收過中二插班因英文唔得被英華拒的白致遠,後來白致遠拿下恆隆數學獎,很為LSC爭了一口氣。
未知今年LSPS是否咁有眼光內?

回覆 MICHAELLE.K 的帖子

孩子最大的优点就是勤奋和坚持,钢琴在两年前就没跟老师学习了。但仍坚持每天练钢琴,常告诫孩子,只需要认认真真做好每件事,一切自会水到渠成的!

回覆 小曳人 的帖子

多谢你的热心,看过好多你的热心回复!我家孩子插班四年级。去年才从广州插班回香港, ...
如果讀LS,要準備將來考DSE。DSE如果中文太差,都係好麻煩。點解唔直接去考國際學校插班?

回覆 小曳人 的帖子

小兒當年跟你的情況相似,也是鋼琴與大提琴,當年也是插小四不過小兒在私小讀,中文根基也算不錯
他已經上書院,也在音樂上為學校付出不少
希望你的小朋友也會成功

MICHAELLE.K    發表於 19-6-1 15:17

回覆 b3410 的帖子

在广州上英文学校,强逼他学中文。也只停留在阅读,写,是绝对不做的,因为学校没有要求!所以才回香港上,既要学好中文又要兼顾英文!

回覆 pamelaywy 的帖子

谢谢你的祝福,学琴的孩子都不容易啊!童年几乎都与琴相伴了!玩的时间非常少!