用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於
樓主: Lee123456789
go

關於  

小曳人 發表於 19-5-5 20:42
以我觀察,P1開學係31一班 (細仔P1開學,31號同學no show, 所以得30人),小二都係keep住31-32,P3-4就32-33 ...

(邊度聽過)一年小二收過8-9個仍然一班31-32人?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Soundervolt 發表於 19-5-5 23:52

(邊度聽過)一年小二收過8-9個仍然一班31-32人?
當屆插班生家長講
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Princess999 發表於 19-5-5 23:02
成績差的會被勸退?
唔會,真心從未聽過!
不過咁講,如果見個仔讀得辛苦,都無好成績,咁你又忍唔忍心佢留响呢度6年?
我睇見,移民同轉國際學校嘅比較多

倒轉,其實我大仔曾經被相熟班主任建議轉校,因為仔真係好慘,日日返學似坐監....
恐龍家

小曳人 發表於 19-5-6 10:40
當屆插班生家長講

PTA喺校內見到嘅註冊同離校數據會比較真確

小曳人 發表於 19-5-6 10:44
唔會,真心從未聽過!
不過咁講,如果見個仔讀得辛苦,都無好成績,咁你又忍唔忍心佢留响呢度6年?
我睇見, ...

有冇去搵書院伍sir傾過您囝仔如果升上書院嘅問題?或已決定升中時轉校?

Soundervolt 發表於 19-5-4 22:50
不防一試,我仔當年讀屋村小學都插到班。不過申請要快,因為六月初就會考筆試,筆試每級大約會有五六十人 ...

請問插班是否要跟地址校網、如果我住沙田可否申請插班?

RGmama 發表於 19-5-6 14:25
請問插班是否要跟地址校網、如果我住沙田可否申請插班?

插班不論校網亦不論住址都可以申請。

小曳人 發表於 19-5-6 10:44
唔會,真心從未聽過!
我睇見, ...

請問喇沙學術係咪好谷?定教學好傳統?還是要求過高?為何小朋友讀得咁辛苦?願聞其詳,感謝慷慨分享

醒目開學勳章 貢獻勳章

Soundervolt 發表於 19-5-6 10:48
有冇去搵書院伍sir傾過您囝仔如果升上書院嘅問題?或已決定升中時轉校?
...
未,想過咗orientation 先打搞書院老師
唔轉走喇,如果仔有決心,就快快自修考IAL算數,佢要hea,就hea過呢6年,條命係佢嘅,改變命運係要d付出同決心

恐龍家

小曳人 發表於 19-5-6 15:56
唔轉走喇,如果仔有決心,就快快自修考IAL算數,佢要hea,就hea過呢 ...

伍sir唔係老師,佢喺駐書院做咗廿幾年社工,對處理人際關係問題相當有經驗,亦會用不同方法處理問題,學生亦唔會被標籤,甚至當事人亦唔會知道正被協助中,只有家長、伍Sir及負責嘅老師知到。有時間主動搵伍sir打個招呼同多瞭解一下學校可以點樣協助。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Soundervolt 發表於 19-5-6 20:14

伍sir唔係老師,佢喺駐書院做咗廿幾年社工,對處理人際 ...
thx a lot!
恐龍家

小曳人 發表於 19-5-6 15:56
唔轉走喇,如果仔有決心,就快快自修考IAL算數,佢要hea,就hea過呢 ...
前輩,知你仔仔曾經讀過SFA 請問讀SFA時是否開心?

回覆 Lee123456789 的帖子

我都遞交咗申請,有夢便去追求。其實能不能錄取完全取決小朋友能力、競爭對手、臨場發揮……諸多因素。但未知結果前的期待其實幾有趣都係一次難得嘅寶貴經驗,放輕鬆。祝你好運!

醒目開學勳章 貢獻勳章

aprilapril123 發表於 19-5-7 18:04
前輩,知你仔仔曾經讀過SFA 請問讀SFA時是否開心?

同LS比,SFA 比較開心,比較多關注,當時SFA教育心理學家(EP)跟佢跟得唔錯,有特別安排

小兒轉校後用咗好長時間適應,有段時間經常受罰 (該老師已退休) ,亦成日話唔想返學,佢轉校係想陪弟弟,但原來响學校係無乜機會見到弟弟,所以在佢~ 呢個係佢人生一項後悔嘅決定

除咗無得見EP之外,社工亦話無可能有特別安排,只能夠同老師多d溝通,仲話:佢嘅情況唔算好差啫~   所以,感覺上係零支緩

不過,一間學校無話好唔好,最緊要適合,適合就自然開心SFA係一間適合我大仔嘅學校,特別係當時幫佢同學校灌通嘅EP,所以能夠得到適切安排
但,就唔適合我細仔
恐龍家

小曳人 發表於 19-5-8 07:45
同LS比,SFA 比較開心,比較多關注,當時SFA教育心理學家(EP)跟佢跟得唔錯,有特別安排

小兒轉校後用咗好 ...
升中不如轉去DB?空間大,相對來講學校更加自由D。朋友仔資優,成績非常top,不過EQ極差,學校,同學都好包容。

b3410 發表於 19-5-8 08:43
升中不如轉去DB?空間大,相對來講學校更加自由D。朋友仔資優,成績非常top,不過EQ極差,學校,同學都好包 ...

LSPS同LSC喺處理呢類問題有分別,始終中學自由度比小學大,不過責任亦會比小學要求高。

大曳人呢個情況引證到一間適合自己嘅學校嘅重要性,就算其他人讀得幾好,但係同自己唔夾,幾好嘅學校都冇用。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Soundervolt 發表於 19-5-8 11:08

LSPS同LSC喺處理呢類問題有分別,始終中學自由度比小學 ...
係,但對LSC,我反而較有信心佢會OK因為上堂可以自己睇書,呢樣已經會好舒服,仲有強大嘅gifted 學術上/搵大學嘅support

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

b3410 發表於 19-5-8 08:43
升中不如轉去DB?空間大,相對來講學校更加自由D。朋友仔資優,成績非常top,不過EQ極差,學校,同學都好包 ...
阿仔似乎已知去邊間學校都無太大分別,佢都係要靠自己
DB唔轉喇,早幾年同佢講,有中間人介紹重要人物,佢都話nono,我近排話,如果佢想,可考慮跳去DB S2,佢都係nono~

我仔都算積優,但唔係最top嗰班,因為佢對眼前學校教嘅野無興趣....
恐龍家