用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 姑娘建議轉排s位
go

[學校] 姑娘建議轉排s位 [複製鏈接]

我女兩歲幾開始讀k1,一路都有到學訓練,之後後重讀左一年k1,到琴日校長同我講我女可能升唔到k2,又話可以比佢試升,但係佢可能會跟唔上,今日有姑娘打電話黎,可能留意到我琴日情緒,佢同我傾左陣,話建議我女可以轉排s位讀特殊教育中心,叫我考慮下。我想問下讀左特殊教育中心會唔會影響到佢遲d入返主流小學?
   1    0    0    0

siukakalove 發表於 19-5-4 11:52
我女兩歲幾開始讀k1,一路都有到學訓練,之後後重讀左一年k1,到琴日校長同我講我女可能升唔到k2,又話可以比 ...

你個女什麼問題?

回覆 BCDJP 的帖子

發展遲緩,認知能力較弱

回覆樓主:

我估你囡囡現在around 4歲
如果現在才開始排s位
可能要排好耐
要有心理準備

另外,
唔清楚你囡囡係咪讀緊學券幼稚園
如果係嘅話佢去到k3嗰年要交學費
(我知比較長遠)

我女兩歲幾開始讀k1,一路都有到學訓練,之後後重讀左一年k1,到琴日校長同我講我女可能升唔到k2,又話可以比 ...

特殊幼兒中心只能讀到六歲,所以唔會推遲入小學時間。入小一前CAC 亦會有評估,睇小朋友智能係咪應付到傳統小學。

回覆樓主:

父母亦可決定去唔去特小定去主流。

如果有s位快啲去,對你既細路幫助好大,當日我都好懮慮俾唔俾個女去特殊學校,因為我個女已經有主流學校收咗,錢都俾哂,最後都係決定俾個女去,因為日日有三司治療,小班教學,佢讀咗之後進步好多,日日都好開心。

入唔入主流係家長意願,我講的比較直d,小朋友已經重讀左k1,而且校長都話有機會k2都升唔到,如果係咁妳變相讀3年k1,妳覺得咁對個女好嗎?有無考慮個女唔係太適合主流,自己都去了解一下S位,我知一開始係難接受,但最緊要係幫到個女

我都係過來人,我小朋友評估後醫生已經第一時間建議佢排s位,當時都仲未k1開學,我同老公都立即決定排s位,因為自己日對夜對最了解小朋友進度,夾硬留系主流學校,跟唔上進度,又帶比老師同義工家長麻煩

我小朋友仲未排到s位,讀緊普通幼稚園k1,老師早排已經建議重讀1年,而家惟有重讀一年再同時排s位

而家都未追到進度,我唔敢望佢小學可以讀番主流學校,見步行步啦

loklok286 發表於 19-5-8 23:10
如果有s位快啲去,對你既細路幫助好大,當日我都好懮慮俾唔俾個女去特殊學校,因為我個女已經有主流學校收 ...
請問你個女排咗幾耐先有s位?排邊間?
我而家諗緊係唔係要轉次序,市區s位唔知等唔等到,排協康會慶華中心係唔係會快d

大小世界 發表於 19-5-16 18:57
我而家諗緊係唔係要轉次序,市區s位唔知等唔等到,排協康會慶華中心 ...

妳住邊區,妳知道慶華中心係邊嗎?要考慮埋交通,因為家長要出席訓練堂

回覆樓主

S一定較好 快d追翻上黎
我小朋友今年都有主流全日k收左 但一收到s位通知就放棄左主流
本身岩岩都做左另一個評估 醫生話佢好大進步可以入i位
但我都照比佢入s 因爲佢第一次評時需要s位 如果佢可以出主流s位都會叫我地走 學多無壞

回覆樓主:

好坦白,入得s位到最後可出主流根本係一D本身原本不需要入S位的人,好似上邊那位。真係有需要入s位,入了才發現S位所有訓練是不夠,不會因 入S位而令小友可入返主流。

我仔仔上星期都經評估後話要S位,聽到成個心都實哂,但係睇返呢度啲過來人媽媽都話喺S位對小朋友幫助好啲,心情都放鬆咗啲~

gnim0123 發表於 19-5-30 10:41
我仔仔上星期都經評估後話要S位,聽到成個心都實哂,但係睇返呢度啲過來人媽媽都話喺S位對小朋友幫助好啲, ...

要排幾耐

siukakalove 發表於 19-5-5 02:21
回覆 BCDJP 的帖子

發展遲緩,認知能力較弱

我個小朋友都有發展遲緩,仲有自閉

S位有叻人,數學和認字方面叻過主流,我小朋友讀過,放心不影響

大小世界 發表於 19-5-16 18:57
我而家諗緊係唔係要轉次序,市區s位唔知等唔等到,排協康會慶華中心 ...

樂富間耀能,評估完之後一個月收咗,聽講係因為我個女係早產,所以未出院時已經排定。

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題