用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 repeat 定轉校? 求意見
go

repeat 定轉校? 求意見 [複製鏈接]

自仔升中了, 我都沒上EK了, 最近好多問題, 求意見.
我仔讀中二,升中時是Band 1中, 升上一間Band 1 直資中學, 中一讀得不好, 勉強升到中二, 中二更差, 全級尾三, 見家長老師說他行為上沒問題, 算乖, 上課表現算一般, 但真的想不到為何成績這樣差.仔很喜歡這學校, 也很喜歡他的同學和老師. 我就一般。
班主任說很大可能要留班, 我接受留班, 和仔傾了, 留班和轉校他都可接受, 但比較傾向留班, 現校校風是不錯的, 如果可以比多一年時間他,追到都可能不是壞事, 有朋友建議轉一間容易點的學校, 轉校可能會讀得輕鬆和有自信, 我覺得肯讀去那裡都讀到, 不努力去到邊都沒用,

我和仔傾了成績退步的原因:

1.他覺讀書沒趣味; 甚至討厭
2.沒有目標, 不想讀書, 不想升大學
3. 放手太多,我小時跟得很足,中學不願我比我跟, 現在多些補習
4. 不能面對失敗; 壓力大;
5. 打機(他都自願回家後交出手機);
6. 青春期情緒不穩定 (曾經有離家出走, 他是收埋自己的人);

我問過很多人,有不同意見:

1.順其自然, 青春期, 等他自己開竅, 迫都沒用, 就算讀書不成也不算什麼, 不須做想太多
2, 支持留班, 比時間他追下
3. 反對留班, 有朋友說有些Band 1 中為了有好DSE成績, 比壓力成績不好的,迫要留班,但這些留班被看不起,結果都沒有大改善, 只會頹下去
4. 支持轉校, 先建立自信, 上年試過報插班Band2 都不收, 看來要轉都只可以試Band3,
5. 反對轉校, 降低標準就自己不好, 要重新適應, 而且有科目可能改為中文, 重新適應
6. 支持轉校+留班 , 重新開始, 比時間適應

不知如何是好, 求意見, 再考慮
   6    0    0    0

Chunyan 發表於 19-5-3 14:01
我仔讀中二,升中時是Band 1中, 升上一間Band 1 直資中學 ...

Band 2應該唔肯收,有冇考慮過國際學校?或者去外國讀寄宿學校,有D寄宿學校臨瞓之前會收手機
8-)

同仔都傾过成績唔好原因……应該同父母仲算有偈傾?知道原因,但佢明白後果?如果佢唔想讀U, 会唔会对其他乜野有兴趣發展-技之長去維生?起碼要好好地安份守己完成中三去VTC? 佢明白路会难走d? 其實能力上有無问題?係英文教学跟唔上?轉中文会否好d? 佢情願留班定轉校?禁大个仔同佢商量下~其他人支持或反對無意思,佢禁大个要知佢諗法。唔讀U,唔鍾意讀書,起碼都年年升班到中学畢業有張證書穩妥d, 起碼有33222考警察都好吖……叫佢長痛不如短痛忍多幾年畢業。

其實會唔會係上中一適應唔到,然後選擇逃避。我留意到你說的第四點,有d小朋友係小學時成績好係學校受人注目,但一上到band 1中學,入面最差個個都一樣係band 1,一下子接受唔到變返平凡甚至成績差既人,又唔知可以點樣做,於是就產生好多籍口俾自己棄權。

回覆 anitawong21 的帖子

國際學校沒有考慮過, 外國升學更大改變

回覆 Yanamami 的帖子

同父母仲算有偈傾, 仲幾好關係, 同佢解釋後果,佢都明白後果, 但都沒決心改善 ,其實能力應該可以跟得到, 他本身英文算不錯的, 英文教学跟得到, 佢情願留班, 我想比多些其他人意見給他參考, 最後他決定。

回覆 小黃豆B 的帖子

我都有這感覺, 中一適應唔到,然後選擇逃避, 但到現在一下子追不到.

Chunyan 發表於 19-5-3 18:32
回覆 小黃豆B 的帖子

我都有這感覺, 中一適應唔到,然後選擇逃避, 但到現在一下子追不到. ...
揾个私補追程度得唔得?同仔set个reasonable target先,eg.追上1/3級排名,唔好包尾先?

回覆樓主:

試試創知或香島

我仔讀中二,升中時是Band 1中, 升上一間Band 1 直資中學 ...

或試 銀禧、丘佐榮、蒙民偉、呂郭碧鳳、可立。

Chunyan 發表於 19-5-3 18:32
回覆 小黃豆B 的帖子

我都有這感覺, 中一適應唔到,然後選擇逃避, 但到現在一下子追不到. ...
先調整好佢心態同態度,否則repeat定轉校都無用。追不到不代表就要放棄,讀書分數名次固然重要,但最重要係同自己比,今天的自己要比昨天的自己進步。
上到中學,學術上應該要放手,我成日講笑難道他日讀大學仲要我教你做功課,反而到左青春期,點樣引導佢地自己思考去找出路先最重要。
我兒子今年升中,學期初都問過我當初點解唔揀xx學校俾佢,我問佢點解,佢話個間band低d咁咪容易d考第一,佢以前小學同班差佢一截都可以名列前矛,佢依家間學校d勁人佢連車尾燈都望唔到,我笑話咁佢應該子承父業去我以前間band5(等於現band3c)中學,咁佢日日打機都應該可以考第一,然後我問佢咁樣第一有咩意思? 難得現在有機會見到叻人,應該好好學習人地長處去改進自己。

回覆樓主:

嘗試找駐校社工去疏導他心中的障礙,去除心中負面的情緒,多做些他喜歡的運動可產生愉快積極情緒,引發他的鬥心,希望他能盡力考試,不用留班。

可能是小學本身程度不夠, 而上中學後家長太快放手.

Repeat 不是壞事, 第一要務是讓孩子重拾自信.

孩子不是學壞, 肯和父母好好商量便好.

呢個難關一家人一起面對, 一起努力吧!

共勉之.
Kawaii

重點是沒有目標。
先和他訂好想要的目標,下一步才能講經過要如何達成。

留班比轉校好,尤其他喜歡學校,也清楚問題並非出在學校。

校風好好緊要,尤其中學,再大啲,佢唔肯同父母傾,朋輩影響好緊要。如果學校校風好,佢又中意,就冇謂轉新環境。
同埋要留班某程度反映佢基礎唔好,咁點解唔打好基礎先再升班呢

其實你個仔肯同你坐低傾,係一件好事。你話佢覺得讀書冇趣味,冇目標,不想升讀大學,既然係咁,可唔可以同佢傾下,有冇一樣野佢特別喜歡? 如果有,讀埋中三就去VTC向該方面發展,變相佢有個目標,覺得讀完中三 (只是讀多一年)佢就會讀一啲自己喜歡嘅嘢,唔會好似無底深潭咁讀到中六。當然,佢今年成績都不能太差。

正如你所說,學校校風不差個仔自己又鍾意,我會建議留班,首要條件係,個仔自己接受。

回覆 aminafy 的帖子

謝謝上面大家的建議

1.他覺讀書沒趣味;甚至討厭
一般情況係:因為跟唔上,所以覺得讀書無趣味;覺得無趣味,會更差,所以變咗討厭。
解決方法:先跟上,所以留班係一個可行選擇,但係需要注意(1)同校留班既負面影響,(2)留班之後點樣重拾信心。
其他問題都可能同第一個問題有關,所以先睇吓解唔解決到第一個問題。

又試下critical啲睇唔同意見:
1.順其自然,青春期,等他自己開竅,迫都沒用,就算讀書不成也不算什麼,不須做想太多
我既評論:基本上係鴕鳥政策,忽視問題唔代表問題唔再存在,正視問題先係解決方法。其他人可以逃避,家長無得逃避。

2, 支持留班,比時間他追下
我既評論:留唔留班其實唔係重點,重點係追。問題係點樣令佢留班之後會追。

3. 反對留班,有朋友說有些Band 1 中為了有好DSE成績,比壓力成績不好的,迫要留班,但這些留班被看不起,結果都沒有大改善,只會頹下去
我既評論:同校留班真係有可能有心理上既問題,所以如果同校留班,重點係點解決心理上既問題。另外一個考慮因素係,必須接受現實,小朋友其實已經唔係Band 1 中,可能已經係Band 2 中,甚至更低。

4. 支持轉校,先建立自信,上年試過報插班Band2 都不收,看來要轉都只可以試Band3
我既評論:轉校,先建立自信,表面上係最好既,但係執行上比較有挑戰性。其實轉唔轉校其實唔係重點,留唔留班先係。

5. 反對轉校,降低標準就自己不好,要重新適應,而且有科目可能改為中文,重新適應
我既評論:轉唔轉校其實唔係重點,留唔留班先係。如果小朋友既程度已經係Band 2 中(甚至更低),唔留班只會差距越來越大。

6. 支持轉校+留班,重新開始,比時間適應
我既評論:應該係比較可行既,問題係小朋友既差距已經比較大,有無學校會收?正如你所講,插班 Band2 都唔收,又無理由去更差既。

讀書冇趣味係另有興趣定逃避責任 ?
另有興趣就同佢追夢向興趣發展,
逃避責任就叫佢讀到16歲夠合法年齡去打工比家用
‹ 上一主題|下一主題